Obavijesti

Lifestyle

Komentari 154

Prostrani Beograd: Grad koji voli svoje rijeke - Savu i Dunav

Prostrani Beograd: Grad koji voli svoje rijeke - Savu i Dunav
2

Beograd njeguje svoje rijeke pa su i neke od najpoznatijih znamenitosti grada vezane upravo za njih, poput plaža i restorana na adama i lokala na splavovima

VIDEO

Knez Mihajlova ulica

Ova ulica je Beogradska 'Peta avenija'. Popularno šetalište i pješačka zona glavna je ulica za šoping, a ujedno je i spoj modernog doba i povijesti. Knez Mihajlova ulica, pješačka zona i trgovački centar su zakonski zaštićeni kao jedno od najstarijih i najvrjednijih spomeničkih lokacija, s reprezentativnim zgradama i građanskim kućama nastalim krajem 70-ih godina 19. stoljeća. Pretpostavlja se da je tu u rimsko doba bilo središte antičkog naselja Singidunum, a ulica je bila živa i u vrijeme Turaka, u 19. stoljeću nastanjivale su je najbogatije i najutjecajnije beogradske obitelji.

Kalemegdan 

Najznačajniji je kulturno-povijesni kompleks u Beogradu i nezaobilazna destinacija za svakog posjetitelja. Vojni kompleks je u 19. stoljeću pretvoren u park. Kalemegdanom dominira Beogradska tvrđava koja se nadvila nad ušćem Dunava i Save, a u bujnom zelenilu svoje mjesto su našli i Vojni muzej, Umjetnički paviljon 'Cvijeta Zuzorić', Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Zoološki vrt, dječiji zabavni park, sportska igrališta i ugostiteljski objekti te Prirodoslovni muzej. 

Skadarlija

Središte čuvene boemske četvrti je Skadarska ulica po kojoj je i dobila ime. Skadarlija je Beogradu kao Monmart Parizu. Njezinim su ulicama prolazili i u njoj živjeli brojni umjetnici, glumci, pjesnici, pisci... Duh boemskih vremena u Skadarliji se osjeća i danas u brojnim restoranima tradicionalne kuhinje, umjetničkim galerijama i barovima. 

Ada Ciganlija

Na poluotoku u Savi krije se i 'Beogradsko more', kako od milja Beograđani zovu Savsko jezero. Ada Ciganlija omiljeno je izletište stanovnika Beograda i turista. Ekološka oaza usred velegrada ima i uređeni prostor za piknik na kojem izletnici mogu spremati roštilj ili pak posjetiti jedan od 70 restorana i više desetaka lokala na splavovima. Ada Ciganlija je i najveći sportski centar u Beogradu, a oko jezera se proteže i 7,5 kilometara duga staza za šetanje. Poluotok je, osim umjetno stvorenim zemljanim prijelazom, kopnom povezan i veličanstvenim visećim Mostom na Adi koji je jedan od urbanih obilježja grada.

Veliki ratni otok

Ljubitelji prirode nikako ne smiju zaobići Veliki i Mali ratni otok koji se zajedno nazivaju jednostavno Veliki ratni otok. Kao i Adu Ciganliju ovaj otok krasi bujna vegetacija i velik broj ptica. Otok je zaštićeno prirodno dobro i podijeljen je na tri zone: zonu zaštite prirode, zonu rekreacije i turističku zonu na kojoj se nalazi i druga najpopularnija plaža u Beogradu - Lido.

Crkva Svetog Save

Najpoznatije obilježje grada je pravoslavna crkva Svetog Save. To je jedna od najvećih pravoslavnih crkvi u svijetu. Na drugom katu crkve s vanjske strane se nalazi i vidikovac koji se proteže oko cijele kupole.

Saznajte više o direktnim letovima za Beograd iz Splita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...