Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Sarajevo osvaja srca snažnim pričama i ljudskom toplinom

Sarajevo osvaja srca snažnim pričama i ljudskom toplinom
3

Jedna od najvećih sarajevskih legendi je priča o Inat kući koju vlasnik nije dao srušiti kako bi se na njenom mjestu sagradila vijećnica, već su je skroz preselili

VIDEO

Baščaršija

Baščaršija će vas potpuno vratiti u prošlost. U doslovnom prijevodu znači glavna čaršija. Niz dućana povezanih spletom uličica sagradili su Osmanlije polovicom 15. stoljeća po uzoru na arapsku gradnju, a tada je, kao i sada, izgrađena kao svojevrsni sajam. Baščaršija obiluje suvenirima . U njoj ćete pronaći majice s Vučkom iz '84., bosanske komplete džezvi i fildžana za kavu, ručni rad od bakra, vezene stolnjake, ali i majice 100% Bosanac.

Pixsell

Begova džamija

Begova džamija, punim imenom Gazi Husrev-begova džamija znamenitost je Baščaršije. Sagradili su je 1530. za vrijeme Gazi Husref-bega, koji je tada vladao bosanskim Sandžakom. Projektirao ju je jedan od najslavnijih istanbulskih arhitekata Ajem Esir Ali, a gradili su je dubrovački majstori. Prva je džamija u svijetu koja je dobila električnu rasvjetu , 1898. godine.

Sahat kula

U neposrednoj blizini Begove džamije je Sahat kula , nacionalni spomenik BiH. Izgrađena je u 17. stoljeću, a posebna je po tome što sat na njoj navodno jedini u svijetu pokazuje lunarno vrijeme . Na njemu svaki dan otkucava ponoć točno u vrijeme zalaska sunca. Na Sahat kuli je najprije stajao turski, stari sat, no nakon što je dotrajao zamijenili su ga satom marke Gillet & Johnston, koji je izrađen u Londonu 1873. Svaki tjedan sat se namješta prema lunarnom kretanju.

Ovaj sat ima posebno značenje i za vrijeme ramazana, islamskog svetog mjeseca posta. Nakon što na kuli otkuca 24 sata, znak je da je vrijeme iftaru, tj. ramazanskoj večeri. To je prvi objed neposredno nakon zalaska sunca kada oni koji poste mogu jesti.

Sarajevski ratni tunel

Danas turistička atrakcija, za vrijeme rata velika tajna. Izgradili su ga 1993. tijekom opsade grada ispod sarajevskog aerodroma. U službenim razgovorima između ARBiH i UN-a imao je naziv "Tunel kojeg nema". Povezivao je dva teritorija koja je držala Armija Republike BiH, Dobrinju i Butmir, pa je tunel po tome i dobio ime - "Tunel D-B". Njime su dostavljali u grad hranu, vodu, oružje... Dugačak je 780 metara, a visok je 1,5 m. Na njemu je radilo 200 radnika puna četiri mjeseca. Za njega je vojska Republike Srpske saznala 1994. i pokušala ga uništiti, no to im nije pošlo za rukom. Od gotovo 800 metara danas je prohodno oko 25 metara zbog konstantnog podrhtavanja tla uslijed slijetanja aviona te zbog snijega i kiše. Unatoč tome, posjetitelja je sve više i svi žele vidjeti taj tunel spasa.

Vječna vatra

Više od 50. godina gori u znak sjećanja na osloboditelje grada od fašizma. Nalazi se u Ulici maršala Tita, a izgradili su je 1945. godine. Vječna vatra je bila ugašena jedino za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. jer u gradu nije bilo goriva. Vrlo popularno mjesto za fotografiranje.

VIDEO

Židovsko ili jevrejsko groblje

Nakon praškog, Staro židovsko groblje u Sarajevu drugi je najstariji takav sakralni kompleks u Europi. Smatraju da je osnovano 1630. godine.

Inat kuća - simbol bosanskog ponosa

Priča o ovoj kući je toliko snažna da je postala jedna od najvećih sarajevskih legendi . Tijekom austro-ugarske monarhije, vlast je odlučila izgraditi vijećnicu , vrlo impozantnu i lijepu kako bi pokazala moć lokalnom stanovništvu. Zamislili su da to bude na samoj desnoj obali Miljacke. Zbog toga je trebalo srušiti okolne kuće, uz naknadu, a između ostalih i kuću starog Benderije, starosjedioca. On nije dao da mu se kuća sruši jer je ona za njega bila njegov duševni mir, već je tražio isplatu i da se kuća, ciglu po ciglu, kamen po kamen, prebaci na drugu stranu Miljacke.

To su i učinili, a zbog njegovog inata prozvana je Inat kućom. Simbolizira bosanski inat i tamo stoji kao prkos različitim vladama i sustavima. Pretvorena je 1997. u restoran tradicionalne bosanske hrane.

Saznajte više o direktnim letovima za Sarajevo iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'