Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Šest znamenitosti koje morate razgledati u Kopenhagenu...

Šest znamenitosti koje morate razgledati u Kopenhagenu...
5

U gradskoj luci srdačno će vas dočekati Mala sirena. Nakon što ju obiđete možete nastaviti razgledavati glavni i najveći grad Danske. Mi vam donosimo mali vodič...

VIDEO

Mala sirena

Skulptura Male sirene postala je jedan od prepoznatljivijih simbola grada. Dao ju je izgraditi Carl Jacobsen kao poklon gradu prije 102 godine.

Za skulpturu ga je inspirirala priča o Maloj sireni i izvedba balerine Ellen Price koja je utjelovila njezin lik u predstavi Kraljevskog danskog kazališta 1909. godine.

Iako su je vandali uništili nekoliko puta, vlasti su je brzo obnovile i Mala sirena sada ponosno sjedi na svom kamenu u luci i dočekuje posjetitelje Kopenhagena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Palača Amalienborg

Palača Amalienborg smatra se jednim od najboljih djela rokoko arhitekture u Danskoj. Sastoji se od četiti istovjetne zgrade između kojih se nalazi trg, a izgrađena je 1700. kao kraljevska palača. Amalienborg je i danas podsjetnik na dansko plemstvo. U jednoj od zgrada smješten je muzej u kojem možete vidjeti kako je živjelo dansko plemstvo nekad i danas, a svakog dana u podne možete svjedočiti i smjeni kraljevske straže.

Shutterstock

Okrugli toranj

Ovaj toranj iz 17. stoljeća najstariji je opservatorij u Europi. Dao ga je izgraditi Kristijan IV. nakon smrti slavnog danskog astronoma Tychoa Brahe. Osim neometanog pogleda u nebo, s opservatorija se pruža i predivan pogled na stari dio grada, a unutra, na mjestu nekadašnje knjižnice koju je pohodio i Hans C. Andersen, nalazi se izložbeni prostor.

Radno vrijeme za razdoblje od 21. 9. do 15. 10. je od ponedjeljka do nedjelje od 10 do 18 sati.

Shutterstock

Nacionalna galerija Danske

Najveći muzej umjetnosti u zemlji je Nacionalna galerija Danske. U muzeju se čuvaju umjetnička djela iz razdoblja renesanse i europske klasike sve do suvremene umjetnosti, a može se pohvaliti i jednom od najboljih kolekcija Matisseovih djela na svijetu.

Ovaj muzej nije oaza samo za odrasle već se može pohvaliti bogatim programom za djecu koji uključuje razgledavanje s voditeljem, radionice te sobu za crtanje i dječje izložbe.

Radno vrijeme galerije utorkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom je od 10 do 17 sati, srijedom je galerija otvorena duže i radi do 20 sati.

VIDEO

Nacionalni muzej

Glavna povijesna i kulturna institucija Danske je Nacionalni muzej u kojem se čuvaju izlošci koji datiraju iz Kamenog doba, zatim iz doba Vikinga, Srednjeg vijeka i renesanse pa sve do danas. Muzej je smješten u Prinčevoj palači iz 17. stoljeća, a u stalnoj postavi se nalaze kolekcije antikviteta, kovanica, medalja i muzej igračaka. Poput Nacionalne galerije i muzej ima poseban program za djecu.

Radno vrijeme je od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati.

Dvorac Rosenborg

U dvorcu kojeg je dao izgraditi kralj Kristijan IV. u 17. stoljeću i danas se čuva kraljevsko blago Danske. Nakit se čuva u posebnim sefovima, a sastoji se od četiri glavna seta - dijamanti, rubini, biseri i smaragdi. Potonji su među najboljima na svijetu. Osim toga u dvorcu možete razgledati dobro očuvanu unutrašnjost i sobe kojima se kralj koristio poput dvorane za krunidbu, njegovog ureda, kupaonice...

Shutterstock

Radno vrijeme u razdoblju od 1. 9. do 31. 10. 2015. je od ponedjeljka do nedjelje 10-16 sati.

Saznajte više o direktnim linijama za Kopenhagen iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav
ZA SVAKI ZNAK JE DRUGAČIJE

Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav

Astrologija nam pruža uvid u tajne karaktera svakog horoskopskog znaka te otkriva što nam je potrebno kako bismo se bolje otvorili prema ljubavi i sretnoj vezi