Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Top 10 znamenitosti koje u Londonu morate pogledati!

Top 10 znamenitosti koje u Londonu morate pogledati!
13

Veliki i bogati London prepun je znamenitosti koje biste mogli obilaziti danima i ne stići ih sve pogledati. Kako biste se lakše snašli donosimo vam 10 najpopularnijih

VIDEO

Buckinghamska palača

Buckinghamska palača sjedište je kraljevske obitelji. Rezidencija broji 775 soba, uključujući 52 kraljevske i gostinjske spavaonice i 78 kupaonica. Otvorena je samo preko ljeta i to od pola 10 ujutro do pola sedam navečer.

PA/PIXSELL

Kraljičina Garda

Posjet Londonu nije potpun bez ove vojne tradicije. Kraljičina Garda u Londonu izmjenjuje se u Forecourtu s druge strane ograde Buckinghamske Palače ljeti svakog dana u pola 12, a tijekom zime svakog drugog dana.

VIDEO

Westminsterska opatija

Westminsterska opatija je crkva koja datira iz 11. stoljeća i otada je tradicionalno mjesto krunidbe, kraljevskih vjenčanja i ukopa vladara Engleske, a kasnije i Velike Britanije. Otvorena je od 10 ujutro do pola četiri popodne, ali vrijeme posjeta ovisi o misnom slavlju.

VIDEO

Katedrala sv. Pavla

U katedrali svetog Pavla brak su sklopili princ Charles i princeza Diana, a u njoj je sahranjen i Winston Churchill. Otvorena je za posjete od pola devet ujutro do pola pet navečer.

VIDEO

Tower Hill

Tower Hill poznata je tamnica i mjesto pogubljenja, a danas je pod zaštitom UNESCO-a. Otvoren je od devet ujutro do pet navečer, a nedjeljom i ponedjeljkom od 10 ujutro do pet navečer.

Big Ben

Big Ben je najveći četverostrani sat koji zvoni i nalazi se u trećem najvišem samostojećem tornju na svijetu. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao dio Westminsterske palače. Nažalost, od 2010. godine zbog sigurnosnih razloga, toranj iznutra mogu razgledati samo državljani Velike Britanije koji svoj dolazak moraju najaviti do čak šest mjeseci unaprijed. No, slavni toranj svakako vrijedi razgledati izvana i pričekati puni sat te uživo čuti 'Big Bena' kako zvoni.

VIDEO

Westminsterska palača

Westminsterska palača, poznata i kao Parlament u Londonu, mjesto je zasjedanja oba Doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, Gornji dom ili Dom lordova (House of Lords) i Donji dom ili Dom Pučana (House of Commons). Ture kreću svakih 15 minuta od 9.15 do pola tri popodne.

VIDEO

Londonsko oko

Londonsko oko najveći svjetski kotač sastoji se od 32 kapsule, koje se okreću 30 minuta brzinom od 0,26 metara u sekundi. Otvoren je svaki dan od 10 ujutro do pola devet navečer.

VIDEO

Piccadilly Circus i Trg Trafalgar

Piccadilly Circus i Trg Trafalgar nalaze se u blizini jedno drugoga i obilježavaju ulaz u četvrt Soho poznatu po kazalištima.

Piccadilly Circus sjecište je nekoliko prometnih ulica: Piccadillyja, Regenta, Haymarketa i Avenije Shaftesbury. U centru se nalazi slavna skulptura Erosa.

Trg Trafalgar podignut je u čast Lorda Horatia Nelsona koji je porazio Francuze i Španjolce kod Trafalgara 1805. godine. Trgom dominira 56 metarski spomenik od granita, a brončane skulpture izlivene su od francuskih topova.

VIDEO

Dobro je znati!

London Card štedi vrijeme i novac. Naime, omogućuje vam besplatan ulaz ili popuste za više od 55 znamenitosti i atrakcija u Londonu. Uključuje i besplatan javni prijevoz.

Javni prijevoz

Tradicionalni crveni autobusi i dalje voze Londonom, ali u modernijoj verziji. Cijena karte iznosi 15 kuna ili 1,5 funti. Busevi voze cijeli dan i cijelu noć. Najpopularniji način putovanja svakako je podzemnom željeznicom poznatijom i kao The Tube. Karta ili Oyster neophodna je za vožnju tubeom. Za četiri do pet dana, dovoljno je 20-ak funti. Redovito vozi od pola šest ujutro do ponoći.

Taksi ili "black cab" je najudobniji prijevoz, a tarife su niže radnim danom nego vikendom.

Saznajte više o direktnim letovima za London iz Zagreba, Splita i Rijeke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru