• Članak
  • Komentari 3
  • Share 6
  • Tweet

Načelnik Tuzle: Na spomeniku ne skrivamo kršćanski korijen

U Tuzli je postavljen obelisk Povelji Kulina bana kojom se dokazuje državnost Bosne i Hercegovine. No, na obelisku nisu uklesane riječi kojima ona počinje

Četvrtak, 20. 9. 2012. u 14:14    Piše: Igor Zovko

U ime Oca, Sina i Duha Svetoga dio je kojeg je autor obeliska postavljenog u Tuzli izostavio. Izostavio je i dio s kraja Povelje u kojem stoji: Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

Taj detalj pobudio je negodovanje u dijelu hrvatske i katoličke javnosti. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Tuzlanske županije Mijo Krešić osudio je postavljanje spomen-obilježja, obeliska u središtu Tuzle s kojega su uklonjeni dijelovi povelje srednjovjekovnog bosanskog vladara Kulina bana koji svjedoče o kršćanskoj povijesti Bosne. 

- Ovdje se pokušava iskrivljeno prikazati povijest.  Kralj Tvrtko i povelja Kulina bana dio su povijesti. Ako se to pokušava modificirati, imamo ozbiljan problem i nije dobra poruka -  rekao je Krešić Nepoznati je autor stoga isprintao dijelove koji nedostaju te ih je prilijepio na obelisk. 

Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla odbija primisao da se izbačenim dijelovima Povelje želi prikriti kršćanska povijest BiH. 

- Obelisk je dio cijelog kompleksa od 27.000 četvornih kojim će dominirati kip Tvrtka I. Kotromanića. Na obelisku je naveden izvod iz Povelje, dakle dio  Nema razloga za strah jer će biti objavljena uvećana replika originalne Povelje na latinskom, bosančici te na latinici. Mene nitko nije nazvao za pojašnjenje ali su zato svi tumačili na svoj način obelisk, koji je samo jedan dio cijele arhitektonske cjeline koju ćemo svečano predstaviti  u subotu - rekao je za 24sata načelnik Imamović. 

Tagovi: tuzla, spomenik, povelja kulina bana, obelisk

Izdvojeni komentari 3 komentara Pogledaj sve komentare
20.09.2012., 15:11

volim_dinamo_široki_brijeg: Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

20.09.2012., 18:38

Hugi: Mogli bi staviti komentare sa ovog portala. :-)

20.09.2012., 20:54

corcoran: Još je dobro, sutra će to biti napisano na arapskom sa citatima iz kurana , živi bili pa doživjeli.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Reporteri
112
Nepogode
Neobično

Zatvori / Otvori toolbar