Obavijesti

Sport

Komentari 19

Islanđani su nam mušterije: Izgubili smo tek davne 1993.

Islanđani su nam mušterije: Izgubili smo tek davne 1993.
1

Ključna utakmica u borbi za drugi krug EP-a protiv Islanđana trebala bi biti nastavak pozitivnog niza za Hrvatsku od sedam utakmica bez poraza, od čega je šest slavlja

VIDEO

Hrvatska večeras od 20:30 (RTL) mora pobijediti Island u 3. kolu Europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj. Ako već ne zbog činjenice da će inače ispasti s natjecanja već u prvom krugu, onda zbog atmosfere u reprezentacij.

Pogledamo li povijest međusobnih okršaja "kauboja" i Islanđana, izabranici Željka Babića u velikoj su prednosti. Od osam utakmica dobili smo čak šest, jednom remizirali i samo jednom izgubili, još u prvoj utakmici davne 1993.

Te godine ove su se dvije reprezentacije susrele u kvalifikacijama za prvo Europsko prvenstvo. Hrvatska je u prvoj utakmici u Hafnarfjörðuru izgubila 24-22, ali uzvratila je u Zagrebu pobjedom 26-18 i izborila glavno natjecanje u Portugalu, gdje je osvojila broncu.

Sljedećih pet susreta Hrvatske i Islanda bilo je na velikim natjecanjima. Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. u skupini smo ih dobili 34-30, dvije godine potom u St. Gallenu na Europskom prvenstvu u 2. fazi 29-28, a u Beču 2010. u istoj fazi natjecanja odigrali smo jedinu neodlučenu utakmicu (26-26) nakon što smo na poluvremenu zaostajali tri gola.

Najnevažnija utakmica ovih dviju reprezentacija bila je ona za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu 2011. u Malmöu u Švedskoj, kad smo također dostigli zaostatak s poluvremena, ali pobijedili 34-33.

Godinu potom, 2012., odigrali smo dvije posljednje utakmice protiv Islanda. Na Europskom prvenstvu u Vršcu u Srbiji pobijedili smo ih u 1. fazi 31-29 pa u kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre, tri mjeseca potom, u Varaždinu bili bolji 31-28.

Ukupno je Hrvatska u osam utakmica zabila 233, a primila 216 golova. Na Europskim prvenstvima pobijedila je u dvije od tri utakmice, jednom remizirala i zabila tri gola više od večerašnjih protivnika u Katowicama (86-83).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače
UŽIVO Real - Bayern 1-2: GOOL! Čudo u Madridu, preokret Reala
LIGA PRVAKA UŽIVO

UŽIVO Real - Bayern 1-2: GOOL! Čudo u Madridu, preokret Reala

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu