Obavijesti

Sport

Komentari 38

'Mirko je vrhunski golman; na Balkanu se uvijek traži puno'

'Mirko je vrhunski golman; na Balkanu se uvijek traži puno'
1

Nema veze o kojem se sportu radi, odbojci, vaterpolu ili rukometu, pritisak je uvijek strašan i priznaju se samo pobjednici. U Španjolskoj toga nema, kaže nam Šterbik

VIDEO

Arpad Šterbik, Španjolac mađarskih korijena rođen u Vojvodini, ima jednu lijepu naviku - rijetko je protiv Hrvatske na gornjoj granici svojih mogućnosti. Nije bio ni u polufinalu Europskog prvenstva u Poljskoj, bio je toliko nezadovoljan svojom izvedbom da je nakon četiri obrane u 16 minuta pozvao kolegu Péreza de Vargasa i rekao mu:

- Ajde, ulazi, ne valja ovo...

Vratio se na gol u nastavku, ali ništa se posebno nije promijenilo. Na sreću po Španjolsku, na nesreću po Hrvatsku, Šterbikovi suigrači odradili su posao i bez značajnog doprinosa golmanskog dvojca.

- Ne, nas dvojica definitivno nismo bili na visini zadatka, nismo napravili ono što se od nas očekivalo, ali tako je bilo i na drugoj strani, ni hrvatski golmani nisu blistali - konstatirao je Šterbik, već više od desetljeća jedan od najboljih svjetskih golmana, i dodao:

- Moji suigrači su jako puno golova zabili sa crte, sa šest metara i iz kontri, tako da Aliloviću i Stevanoviću zapravo nisu ni dali pravu šansu.

"Mirko je vrhunski golman"

Suosjeća Šterbik s patnjama Mirka Alilovića, zna kako je to, i on je s ovih prostora, osvojio je dvije svjetske medalje s Jugoslavijom pa odlučio zaigrati za "furiju".

- Mirko je vrhunski golman, u klubu brani odlično, a pamtim i puno njegovim sjajnih partija za reprezentaciju. Ne znam zašto mu se događaju ti padovi, možda i zbog velikog pritiska s kojim živi, zbog velikih očekivanja. Ali tako je to na Balkanu, ovdje je uvijek dobro samo i jedino najbolje. Nema veze o kojem se sportu radi, odbojci, vaterpolu ili rukometu, pritisak je uvijek strašan i priznaju se samo pobjednici. U Španjolskoj toga nema, u većini europskih zemalja zapravo, tu se puno lagodnije osjećaš - kaže Šterbik.

Zasad još nema europsku medalju, no u nedjelju navečer će je imati. Zlatnu ili srebrnu, samo je to pitanje, bilo mu je važno samo proći Hrvatsku.

- Ne bih rekao da je Španjolska kvalitetnija od Hrvatske, bio je to okršaj dviju podjednakih, ravnopravnih momčadi u kojem su odlučivale nijanse. Srećom, ovaj put je otišlo na našu stranu. Igrali smo dosad na turniru s puno oscilacija, i to unutar utakmica, dok je Hrvatska neke utakmice igrala briljantno, a neke jako loše - kaže Šterbik.

"Nikad ne slušam trenera na time-outu"

Presudila je, svjestan je i on, serija 8-1 na kraju prvog poluvremena, Španjolci su s 10-13 otišli na 18-14 i povratka više nije bilo.

- Što nam je izbornik rekao je time-outu? Nemam pojma, nikad ne slušam trenera na tim minutama odmora, to su trenuci u kojima se ja borim sam sa sobom - sa smiješkom kaže Šterbik, no osnovni plan ipak zna.

- Izbornik nam je rekao doslovno: 'Ako treba, dajte loptu Hrvatskoj, pa neka oni napadaju, a mi ćemo trčati u kontre'. Vidjeli smo što ste napravili Poljacima upravo iz kontri, a to je i naš stil, rukomet s puno trčanja i lakih golova. Tako smo stigli i prestigli Hrvatsku, toga ćemo se držati i u finalu.

Mogao bi igrati i za Hrvatsku...

Njemačka i Španjolska kreću od 17:30 sati, bit će to sasvim sigurno utakmica dostojna finala EP-a.

- Nakon što smo pobijedili Njemačku u skupini, rekao sam španjolskim novinarima da mi se Nijemci jako sviđaju, da su mladi i silno talentirani i da će za dvije, tri godine početi skupljati medalje. Iskreno, nisam očekivao da će je osvojiti već sad, ali eto, iznenadili su me - kazao je Šterbik i dodao:

- Gledajte, finale je finale, tu je sve moguće. Nama je najvažnije bilo ući u polufinale, odraditi to dobro, a to smo sad i uspjeli. No ja uvijek kažem da se finala igraju da bi se dobivala, tako ćemo i ovoga puta krenuti.

Finale će biti posljednjih 60 minuta jednog turnira za pamćenje.

- Doista se ne sjećam da sam ikad vidio Europsko prvenstvo ovakve kvalitete, s ovoliko zanimljivih utakmica, u kojima se odlučuje u zadnjih minutama i sekundama, s toliko preokreta, toliko važnih utakmica - kazao je Šterbik, kojem je netko u šali dobacio da bi mogao razmisliti da još jedanput promijeni reprezentaciju, da malo brani i za Hrvatsku.

- Čujte, sad imam 36, moram pauzirati tri godine... Pa da, i mogao bih, ali za veteransku reprezentaciju, ha, ha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...