Obavijesti

Sport

Komentari 50

Peribonio: Bez brige, Alilović je i dalje vrhunski golman...

Peribonio: Bez brige, Alilović je i dalje vrhunski golman...
4

Odavno je već jasno da golmani dobivaju, odnosno gube utakmice. U modernom rukometu golman je 50 posto momčadi i njegov je doprinos važan, kaže Peribonio

VIDEO

Na listi dvadeset golmana koji su nastupili na EP-u u Poljskoj, Mirko Alilović je nakon dvije utakmice - dvadeseti. Posljednji. Od 47 udaraca obranio ih je samo deset, a bez njegova pravog doprinosa Hrvatska neće daleko...

- Odavno je već jasno da golmani dobivaju, odnosno gube utakmice. U modernom rukometu golman je 50 posto momčadi i njegov je doprinos izuzetno važan - kaže Tonči Peribonio (55), legendarni hrvatski golman koji već godinama živi i radi u Njemačkoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:08

Trener je golmana u lokalnom niželigašu iz Baden Württemberga, a na Europskom prvenstvu ništa ne propušta. Nije propustio ni poluvrijeme bez ijedne golmanske obrane.

- Jesam li takvo što već vidio? Uh, teško mi se sjetiti... Ali, eto, događa se, pogotovo danas, kad je rukomet sve brži, sa sve više snage i brzine - kazao je Peribonio.

Iako je s 21 posto obranjenih udaraca na dnu golmanskog poretka - usporedbe radi, Danac Landin je na 44 posto - dobri stari Peribonio i dalje vjeruje u Mirka.

- Alilović je odličan golman, dokazuje to već godinama u klubu. Vjerujem da spada u najbolje golmanu u Europi. Međutim, kad dođe u reprezentaciju, kao da ima neku kočnicu. Možda postoji neki psihološki problem, ali meni se čini i da on jednostavno previše želi. Kao da sam sebi stavlja dodatni pritisak na leđa, a ionako je na njemu uvijek ogromna odgovornost - objašnjava Peribonio i dodaje:

- U svemu tome trebali bi mu pomoći suigrači, odnosno obrana. Ne postoji dobar golman bez dobre obrane, kao što nema ni dobre obrane bez dobroga golmana.

U svoje vrijeme on s psihološkom pripremom nije imao problema. Kad bi se s tribina zaorilo: “Tonči, poludi!” , on bi doista i poludio. Branio bi kao lud.

- Golman poput Mirka uvijek mora pozitivno misliti. Nakon svakog primljenoga gola mora ići dalje, zaboraviti istoga trenutka, jer svaka obrana je važna - rekao je Peribonio.

Veliki, najveći golmani ponašaju se baš tako.

- Evo, pogledajte Šterbika . Protiv Njemačke ništa nije obranio cijelu utakmicu, a na kraju je poskidao nekoliko presudnih lopti i Španjolci su dobili. U tome je ključ, nije čak ni presudno koliko golman lopti obrani, bitno je da brani kad je najpotrebnije - kazao je Tonči.

Mirko Alilović je dosad, od četiri poluvremena, pravi bio samo u jednom. Ne podigne li se uoči Islanda, rapidno rastu šanse da Hrvatska ode kući već nakon prvoga kruga. No Peribonio je uvjeren da će natjecanje u skupini završiti “happy endom”.

- Bit će Mirko pravi protiv Islanda , u to sam uvjeren! - optimističan je Peribonio, koji je Mirku poslao i poruku:

- Drži se, glavu gore i vjeruj u sebe. Analiziraj sve ovo dosad, pripremi se za protivnika i tvoja kvaliteta će sigurno doći do izražaja!

Olakotne okolnosti po pitanju Alilovićevih partija pronašao je i Mario Kelentrić, trener golmana u PPD Zagrebu.

- Logično je da će ga sve ovo poljuljati, ali morao bi se samo sjetiti prvog poluvremena protiv Norveške, u kojem je bio odličan. Na velikim natjecanjima nema vremena ni za euforiju ni za očajavanje, treba sad pobijediti Island i opet će sve biti lijepo - uvjeren je Kelentrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!
NAPUNIO RAČUNE

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!

Hrvatski trener je u godinu i osam mjeseci dobio čak tri otkaza. Prvi u rujnu 2022. godine u Osijeku pa je zatim preuzeo Trabzonspor gdje je postao bivši u listopadu prošle godine. Sad ga je smijenio i Union