Obavijesti

Sport

Komentari 13

Sad je puno ljepše biti Hrvat u Švedskoj nego u prošlosti...

Sad je puno ljepše biti Hrvat u Švedskoj nego u prošlosti...
7

Ne platiš li prometnu kaznu u Švedskoj, ne možeš dobiti kredit idućih deset godina jer te više ne smatraju urednim platišom, pričaju nam u Hrvatskom domu u Malmöu

VIDEO

Kažu da oko 15.000 Hrvata živi u Malmöu, lijepom gradu na jugu Švedske koji je mostom Östersund povezan s glavnim gradom Danske, Kopenhagenom. Hrvati u Malmöu imaju nogometni klub NK Croatiju, nekadašnjeg drugoligaša koji je danas u petom rangu švedskog nogometa. Imaju i nekoliko hrvatskih društava, a poziv hrvatskim novinarima stigao je iz društva Jadran.

- Hrvatsko kulturno društvo Jadran osnovano je 1976. godine, a sve je krenulo mandolinskim kvartetom koji se uskoro pretvorio u mandolinski orkestar sa 33 člana. Nije bilo lako probijati se u Švedskoj, promijeniti lošu sliku o Hrvatima koju je stvorila jugoslavenska propaganda, ali uspjeli smo zahvaljujući našoj kulturi, folkloru i pjesmi. I danas je puno ugodnije biti Hrvat u Švedskoj nego prije 30 ili 40 godina - istaknuo je Ivo Biloglav, jedan od osnivača HKD-a Jadrana i član Uprave multinacionalna kompanije Tetra Pak.

Nije bilo lako promijeniti lošu sliku o Hrvatima koju su Šveđani nekad imali

- Velik je broj Hrvata u Švedskoj na istaknutim funkcijama u velikim firmama - dodao je Biloglav.

Na zidu Hrvatskog doma slike Franje Tuđmana, Ante Starčevića i bana Jelačića, hrvatske zastave i obilježja SP-a u rukometu. I potpuni poraz svih predrasuda koje obično postoje kad se govori o emigraciji.

- Nemamo mi nikakve veze s ustaštvom ni s bilo čim sličnim. Naravno, ima pojedinaca koji još žive u prošlosti, ali Hrvati u Švedskoj, generalno gledajući, ne obaziru se na takve stvari - kaže Dean Bazina, glazbeni urednik hrvatske radijske postaje u Malmöu.

Ima pojedinaca koji još žive u prošlosti, ali nemamo mi veze s ustaštvom

I brzo shvatiš da je doista tako. Hrvati u Švedskoj dobro žive, brinu ih svakodnevne brige, a stignu i uživati.

- Ma, ovdje čovjek nema nikakvih problema. Od školstva, zdravstva, kupovine stanova... Sve je riješeno - hvale Švedsku ovdašnji Hrvati.

Primili su nas u Hrvatskom domu, smještenom u prigradskom naselju Husie, i priredili nam doista nezaboravan doček. Predstavili su nam i društvo Hrvatska žena, egzistira i društvo Croatia, po cijelom svijetu folklorom predstavljaju hrvatsku kulturu... I sviraju tamburice.

- Kako se zovemo? Najbolji švedski tamburaši! Ili Švedske lole, zovite nas kako hoćete - sa smiješkom pričaju u tamburaškoj sekciji društva.

Kako se zovu naši tamburaši? Švedske lole! Ili Najbolji švedski tamuraši, kako god hoćete

Redaju se dalmatinske, slavonske i hercegovačke pjesme, pleše se kolo, a u kutu 75-godišnji Drnišanin Ante slaže bećarce jedan za drugim.

- Volim vola koji dobro vuče i divojku kad se gola svuče - pjeva simpatični Ante pa nastavlja u istom ritmu.

Fešta je u punom zamahu, pivo i u Švedskoj može teći u potocima, ali neki sa strane gledaju sa sokom u rukama.

- Ne smijem piti, vozim kući. Ovdje su vikendom kontrole strašne, a Šveđani ne opraštaju, odmah uzimaju vozačku - priča Martin.

- Što ako ne platiš kaznu? Pričekaš zastaru, recimo - upitali smo.

Ovdje su kontrole alkohola vikendom strašne, a Šveđani ne opraštaju

- Ne platiš li kaznu u određenom roku, zabrane ti dizati kredit u idućih pet godina! I možeš se ti žaliti, ali prvo moraš platiti kaznu. Ako žalba prođe, oni ti vrate lovu - objasnio je Adam.

Uspjeli su švedski Hrvati i na trenutak napraviti zvijezde od novinara, dovevši nas u "naopaku" situaciju. Inače mi postavljamo pitanja, ovoga puta smo, s mikrofonom u rukama, na pitanja odgovarali. Srećom, nisu bila preteška...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog
Novi kut snimke, navijači su u nevjerici: 'On nije bio u zaleđu! Ovo sve mijenja, Real VARdrid'
REPOVI ODLUKA

Novi kut snimke, navijači su u nevjerici: 'On nije bio u zaleđu! Ovo sve mijenja, Real VARdrid'

Strijelac gola nije igrao loptom, već je u tome sudjelovao Marokanac iza njega, ali gol je - poništen. Sudački ekspert španjolske Marce je istaknuo da je ta odluka bila pogrešna, a 'na volej' su to dočekali navijači Bayerna