Obavijesti

Sport

Komentari 53

Za pobjedu moramo zaustaviti Aguinagaldea i probiti Šterbika

Za pobjedu moramo zaustaviti Aguinagaldea i probiti Šterbika
3

Kako pobijediti Španjolce? Prije svega 'furija' je odlična reprezentacija, no na EP-u ne izgledaju nešto posebno. Ipak, najveća opasnost su Aginagalde i sjajni Šterbik

VIDEO

Je, velika su to imena, pogotovo u vanjskoj liniji, ali mislim da ih možemo zaustaviti, složni su hrvatski reprezentativci u najavi današnje utakmice protiv tradicionalno velikih hrvatskih protivnika Španjolaca.

Momčad Manola Cadenasa na ovom prvenstvu ne briljira, iz utakmice u utakmicu izgledaju kao da se muče, no i takvi su stigli do polufinala s jednim porazom (Danska) i jednim remijem (Slovenija).

U ostalim utakmicama mučili su se gotovo do posljednje minute. Nijemce su dobili tri razlike, Šveđane, Mađare i Ruse dva... Kada pogledamo sve njihove utakmice čini se da su puno jači na papiru, nego na parketu.

Najbolji golmanski tandem na svijetu

Krenimo redom. Najveća snaga Španjolske trebala bi biti obrana sa zastrašujućim golmanskim tandemom iza. Arpad Šterbik i Perez de Vargas spadaju u Top 5 svjetskih golmana u ovom trenutku i prava je šteta za sve ljubitelje rukometa što jedan od njih mora sjediti na klupi. Prvi golman u Poljskoj je Šterbik, prvi u Španjolskoj, ali i prvi na EP-u s 36% obrana. Najbolji primjer koliko je dobar je utakmica protiv Danske kada je imao čak 21 obranu. No tu utakmicu Španjolci su izgubili i baš bi nam ona trebala poslužiti kao primjer kako pobijediti Španjolce. 

'Furija' je vodila cijelo prvo poluvrijeme, a onda se očito umorila. Danci su uraganom na početku drugog poluvremena napravili preokret i lakoćom držali prednost do samog kraja. No sve bi to bilo nemoguće da na golu nije stajao Landin. Golman Kiela u stopu je pratio Šterbika i do kraja došao do 17 obrana, a slično će morati napraviti danas i Stevanović te Alilović želimo li u finale.

Igor Kralj/PIXSELL

Obrana u kojoj dominira Viran Morros

Obrana Španjolaca je agresivna, tjera vanjske igrače na pogreške ili udarce iz kontakta, a Šterbik to onda lako pokupi. U sredini obrane dominiraju Guardiola i Morros, visoki i pokretljivi obrambeni specijalci. No na ostalim pozicijama nisu tako dominantni i Hrvatska bi brzim prijenosom lopte u napadu mogla napraviti puno štete Španjolcima.

Rivera prvi strijelac, Tomas jedino desno krilo

Iz čvrste obrane rađaju se ubojite kontre, koje, nešto slično kao kod nas, fantastično iskorištavaju krila. Prvi izbor Manola Cadenasa na krilima su Valero Rivera lijevo i Victor Tomas desno. Rivera je i najbolji njihov strijelac, a kada se umori mijenja ga Ugalde. Tomasa ne mijenja nitko jer Cadenas na prvenstvo nije ni poveo drugo desno krilo. Iako uglavnom zabijaju iz kontri, Tomas i Rivera odlični su i na postavljenu obranu te iz sedmeraca. Njihov prvi izvođač je Rivera koji je ih je zabio 25 iz 31 pokušaja.

Pawel Andrachiewicz

Vanjski su jači na papiru nego na parketu

Vanjska linija na postavljeni napad nije nešto čega bi se trebali plašiti. Barem se tako čini prema dosad viđenom. Po imenima su doista opasni jer tu su Raul Entrerrios, Canellas, Maqueda, Gurbindo, Dušebajev... Ozbiljne minute dobio je i Antonio Garcia, a rijetko kada ulaze Del Arco i Mindegia.

Aginagalde je temelj ove momčadi

I na kraju dolazimo do najbolje njihove pozicije u napadu - pivota. Tamo igra napokon zdravi Julen Aginagalde, vjerojatno napadački najbolji pivot svijeta. Obranu ne igra i praktički je jedini pivot Španjolaca u napadu jer ga u obrani mijenja Guardiola. Uspijemo li zaustaviti suradnju Aginagaldea s vanjskim igračima Španjolske napravili smo 70% posla na putu do finala. Ako pivot Kielcea dobije loptu, to će biti ili sedmerac i isključenje ili gol. Treće opcije gotovo da i nema s obzirom da ima visokih 80% uspješnosti udarca na gol.

Recept znamo, sad ga treba odraditi

Dakle, recept zaustaviti Aginagaldea i probiti Šterbika zvuči prilično jednostavno, ali odraditi ga nije baš tako lako. No bude li Hrvatska na nivou kao protiv Poljske Španjolska jednostavno neće imati šanse. S onakvom obranom kakvu su odigrali prije svih Duvnjak i Gojun teško da nam bilo tko može nauditi. Naravno, sad to samo treba odigrati još ove dvije utakmice. Mi smo sigurni da mogu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.
VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...
24SATA NA FEŠTI NA AUTOCESTI

VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...

Nakon što su proslavili velika tri boda u svlačionici, dinamovci su se spremili i sjeli u autobus kojim su putovali u Zagreb. Putem su stali na odmorište Ravna gora gdje su proslavili pobjedu