Obavijesti

Show

Komentari 4

Autor hit krimića otkrio tko su mu bili spisateljski uzori i idoli

Autor hit krimića otkrio tko su mu bili spisateljski uzori i idoli
10

Želimir Periš, autor hita 'Mima i kvadratura duga', oduševio se kada se našao 'oči u oči' s radovima svojih idola, Bukowskog i ostalih velikana Beat generacije

VIDEO

Vojo Šindolić je sretnik koji je upoznao Boba Dylana, Patti Smith, Andyja Warhola, Charlesa Bukowskog, Williama S. Burroughsa, Garyja Snydera, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlighettija, Michaela McClurea, Hunter S. Thompson, Kena Keseyja, Roberta Creeleyja, Jacka Kerouaca i druge predstavnike Beat generacije. Štoviše, nastupao je s njima 70-ih godina  po SAD-u i Europi te prevodio djela koja su obilježila stoljeće. Kako su se mnogi od njih crtali i slikali, Šindoliću su, kao prijatelji poklanjali svoja djela. Ti likovni radovi svjetskih zvijezda, koji iz sasvim drugog kuta govore o jednom od najutjecajnijih umjetničkih pravaca druge polovice 20 stoljeća, od petka navečer izloženi su u zadarskom Arsenalu u sklopu međunarodnog festivala književnosti Kalibar Bestivala

- Upoznao sam Šindolića prije dosta vremena. On je najbolji dio života potratio na najbolji mogući način. Rekao mi je da ima radova, slikarija i crteža Beatnika. Bez Beat generacije ne bi bilo ni hippy pokreta ni kontrakulture, oni su djedovi svega toga. Kad smo mi te radove dobili, nismo mogli vjerovati. Najprije smo ih dobro zaključali, a onda otišli kupiti bijele rukavice. Jer, u rukama smo imali nasljeđe svjetske civilizacije i to sve potpisane originale. Kad bi to nekim slučajem nestalo, ovaj svijet bi bio siromašniji i još ružniji. Drhtali smo. Izloženi su na festivalu Fališ, koji je postavu poklonio Kalibar Bestivalu i bez potcjenjivanja, Zadar nije nikad imao ovako bitnu izložbu. Dio nje će se izložiti besplatno u Zagrebu, a onda će ići po svijetu. Ona neviđeno puno košta jer je najrjeđa zbirka Beatničkih radova, ovo je civilizacijsko blago - kazao je direktor festivala Kruno Lokotar. 

Na  izložbi je bio i Želimir Periš koji je u sklopu Kalibar Bestivala dan ranije predstavio svoju novu knjigu "Mima i kvadratura duga". To je krimić  iz biblioteke Balkan Noir, koja je na festivalu prezentirala radove troje autora.  

- Glavni događaj prvog dana festivala bilo je predstavljanje Noir biblioteke, a špica drugog dana trodnevnog festivala je svakako izložba radova ovakvih imena svjetske književnosti. Oči u oči s originalnim  radovima Bukowskog ili Kerouaca, za mene je vrhunac. Bukowski, ali i mnogi drugi iz Beat generacije ostvarili su veliki utjecaj na  mene i bili su temelj mojeg pisanja. Za mene je ovo vrh. Jedva sam dočekao da izložba dođe u Zadar - kazao je Periš, koji je i sam jedan od organizatora festivala.  

U sklopu Bestivala predstavljene su knjige danskog autora Alena Meškovića 'Ukulele jam' i Ivane Simić Bodrožić '100% pamuk'.

Bestselere 'Pouzdan izvor', 'Vršenje dužnosti' i'Mima i kvadratura duga' potražite na kioscima, u knjižarama i na mondo.hr za samo 39,90 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Uskoro kraj nagađanjima? BBC navodno u stanju pripravnosti zbog priopćenja Kate Middleton
ČEKAJU PALAČU

Uskoro kraj nagađanjima? BBC navodno u stanju pripravnosti zbog priopćenja Kate Middleton

Prije velikih najava, Buckinghamska palača je bila poznata po tome što je upozorenja izdavala samo određenim urednicima u medijima

Princ William je zaposlio mladu djevojku koja će mu pripremati odjeću: 'Sada nema izbora...'
MORAO JE

Princ William je zaposlio mladu djevojku koja će mu pripremati odjeću: 'Sada nema izbora...'

Djevojka u dvadesetima radila je i za pokojnu kraljicu Elizabetu II. tijekom pandemije koronavirusa
VIDEO Kate, jesi to ti? Princezu snimili u javnosti: Nasmijana je šetala sa suprugom Williamom
ZAJEDNO U KUPOVINI

VIDEO Kate, jesi to ti? Princezu snimili u javnosti: Nasmijana je šetala sa suprugom Williamom

Kate Middleton pojavila se sa suprugom Williamom, a osmijeh nije skidala s lica. Nosila je sportsku modnu kombinaciju