Obavijesti

Show

Komentari 4

Cameron je umislio da je kralj svijeta, Mooreu su svi zviždali

Cameron je umislio da je kralj svijeta, Mooreu su svi zviždali
1

Oči cijelog svijeta jednom godišnje uperene su u 'holivudsku kremu' koja se okuplja u Dolby Theatreu u Los Angelesu radi dodjele nagrada američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti

VIDEO

Pozornost cijelog svijeta itekako su osjetili oni koji su se našli na pozornici na dodjeli Oscara. Bilo da su primali zlatnog kipića ili su najavljivali pobjednika, holivudske djelatnike često je 'ponijela' atmosfera pa su za mikrofonom održavali aktivističke govore, (pre)dirljive zahvale, jecali su, tresli su se, pričali besmislice, ali i slali važne poruke koje su odjeknule svijetom. 

Dustin Hoffman (1980.)

Iako je već i tada bio poznat po 'preskakanju' ceremonije, glumac se ipak pojavio na dodjeli kada je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu 'Kramer protiv Kramera'. Glumac se hrabro osvrnuo na vlastite kritike koje je često upućivao filmskoj akademiji. Hoffman je ranije Oscare nazivao 'gadljivom paradom kiča koja nema smisla' jer ne vjeruje da je jedan glumac bolji od drugog. Njegov govor, iako pomalo kontroverzan, ostao je zapamćen kao jedan od najiskrenijih na pozornici Dolby Theatrea. 

 

Alfred Hitchcock (1968.)

Kultnog redatelja Akademija nikada nije nagradila za pojedinačno djelo, već mu je uručila posebnu nagradu za doprinos filmu Thalberg. Hitchcock se došetao do mikrofona, primio nagradu i rekao: 'Hvala vam', okrenuo se i otišao. Iako je htio dodati 'zaista, hvala puno', mikrofon je bio ugašen, stoga je Alfred ostao ponosni vlasnik najkraćeg govora zahvale ikad. 

Jedini koju je HItchocku mogao parirati je Joe Pesci koji je 1991. godine nagrađen za ulogu u 'Dobrim momcima'. 

- Čast mi je, hvala - rekao je glumac te 'nestao' s pozornice. 

Patricia Arquette (2015.) 

Glumica koja je proglašena najboljom te godine iskoristila je svoj govor zahvale kako bi progovorila o nejednakosti spolova koja vlada Hollywoodom. U vrijeme kada je Patricia podignula glas, mnoge glumice počele su progovarati o tome kako nerijetko imaju tri puta manji honorar od svojih muških kolega. Arquette, koja je nagrađena za ulogu u filmu 'Boyhood', poručila je svim ženama da je vrijeme da se počnu boriti za svoja prava. 

 

James Cameron (1998.)

Njegov film 'Titanic' te godine je pomeo svu konkurenciju i osvojio rekordnih 11 Oscara. Redatelj je u govoru zahvalio svima, svojoj obitelji, filmskoj ekipi ispred i iza kamere. Pri kraju je citirao lik Jacka te je viknuo 'Ja sam kralj svijeta!', Njegov usklik mnogima nije 'sjeo'. Mnogi su zaključili da je to samo potvrda da su glasine da je Cameron vrlo arogantan točne. 

 

Michael Moore (2003.)

Kada je osvojio Oscara za svoj dokumentarac 'Ludi za oružjem', Moore se nije libio žestoko i strastveno osuditi tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha zbog ratovanja na Bliskom istoku. No holivudskoj kremi se govor nije svidio pa su mu počeli zviždati, a navodno su ga i gađali stvarima iz svojih sjedala. Iako je manji dio publike ipak pljeskao i podupirao redatelja, producenti dodjele zaključili su da se stvar otima kontroli te su Moorea 'potjerali' glazbom koja označava kraj. 

 

Richard Gere (1993.) 

Glumac je imao ulogu prezentera te je trebao uručiti nagradu u tehničkoj kategoriji no trenutak je iskoristio za politički govor o Kini te kršenju ljudskih prava Tibetanaca. Njegov govor izazvao je čuđenje, a posebno kod produkcije dodjele koje se nakon ceremonije ogradila od njegovog govora. 

- Je li nekome stalo što Richard Gere misli o Kini? Kako je arogantan - rekao je producent Gil Cates.

 

Vanessa Redgrave (1978.)

Glumica, koja je osvojila zlatni kipić za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Julia', šokirala je prisutne kada je njen govor zahvale ušao u političke vode. Redgrave je godinu dana ranije radila na dokumentarcu 'The Palestinians' o aktivnostima palestinskog oslobodilačkog pokreta. Glumica je zahvalila Akademiji što su joj dodjeli nagradu i što se nisu 'preplašili skupine cionističkih divljaka koji su protiv nje prosvjedovali'. Na kraju je obećala da će se nastaviti boriti protiv antisemitizma i fašizma. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Za sve je kriv Leo: DiCaprio se osvetio i zamijenio kuverte?
'VRATIO' IM JE

Za sve je kriv Leo: DiCaprio se osvetio i zamijenio kuverte?

DiCaprio je bio posljednji koji je imao omotnicu u rukama nakon što je Emmu Stone proglasio najboljom glumicom. Korisnici Twittera tvrde da je zamijenio kuverte kako bi se osvetio Akademiji

Trump je komentirao Oscare: 'Kad se previše bave politikom'
'Bilo je pomalo tužno'

Trump je komentirao Oscare: 'Kad se previše bave politikom'

Toliko su se usredotočili na politiku da su na kraju izgubili kontrol, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump za krajnje desni portal Breibart News
Autor najvećeg gafa na Oscaru zaveo je više od 13.000 žena
U KREVETU NE GRIJEŠI

Autor najvećeg gafa na Oscaru zaveo je više od 13.000 žena

Legendarni zavodnik, glumac, redatelj i producent našao se u središtu skandala kada je nagradu Oscar na pozornici pred milijunima predao krivoj filmskoj ekipi