Obavijesti

Show

Komentari 85

Ena se uvijek bojala auta, kao da je predosjećala tragični kraj

Ena se uvijek bojala auta, kao da je predosjećala tragični kraj
3

Život talentirane i tragično preminule glumice promijenio se nakon što je izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo vozač motocikla. Njen suvozač Đorđe Kukuljica tri tjedna je bio u komi

VIDEO

Ena Begović rođena je na današnji dan 1960. godine u Trpnju na Pelješcu, gdje je provela sretno djetinjstvo s mlađom sestrom Mijom. Ena je pohađala gimnaziju u Dubrovniku, a tijekom školovanja je počela pokazivati svoj buntovnički duh. U to vrijeme počela ju je zanimati i gluma te se priključila lokalnom studentskom kazalištu 'Lero'. 

Iz đačkog doma demonstrativno je otišla, zajedno sa sestrom Mijom, zbog svađe s jednom od odgajateljica. 

Patrik Maček/Pixsell

Na jednoj od predstava zamjetio ju je redatelj Lordan Zafranović te ju pozvao da glumi u njegovom filmu prvijencu 'Okupacija u 26 slika'. Prekrasna Ena u filmu se pojavila i gola te je instantno zasjenila sve ostale glumce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon toga, uloge su se počele nizati. Dobivala je glavne uloge u predstavama i filmovima, dok je istovremeno igrala i u visokobudžetnim TV serijama. Mnogi smatraju da je Ena najljepša kazališna i filmska glumica koju smo imali, a njenom talentu divile su se i najveće regionalne filmske zvijezde.  

Fatalna ljubav

Njen život obilježile su intenzivne romanse, od kojih je jedna, ona s biznismenom Josipom 'Dikanom' Radeljkom završila brakom i njenim prvim djetetom, kćerkicom Lanom. Njihov odnos, prožet je tragičnom romantikom koja je trajala desetak godina. 

Josip je počeo kao anonimac, poznat jedino kao mladić u kojeg se zaljubila tada slavna glumica Beba Lončar. Josip je Bebu svugdje pratio, pa je s njom otputovao i Italiju, gdje je skupljao kontakte i poznanstva koja su mu pomogla u širenju biznisa i 'zgrtanju' bogatstva. Par je desetak godina pokušavao dobiti dijete, no Beba je nekoliko puta pobacila. Kada je napokon zatrudnjela u 40. godini, devet mjeseci je odležala te rodila njihova sina Lea. 

Sanjin Strukić/Pixsell

Kada je Leo imao pet godina, Radeljak je napustio Bebu jer se zaljubio u fatalnu Enu. Lončar se vratila u Beograd, a Dikan je dobio skrbništvo nad njihovim sinom. 

Radeljak i Begović svoju su desetogodišnju vezu okrunili brakom u lipnju 2000. godine, a 1. srpnja na svijet je stigla njihova kćerkica Lana. 

Neobjašnjiv strah od automobila i aviona

Begović je imala malo bliskih prijatelja, među kojima su bili i redatelj Jakov Sedlar, glumica Ankica Dobrić koju je upoznala tijekom studija te Alka Vuica koja joj je jedno vrijeme bila cimerica. 

- Strašno se bojala auta, kao da je predosjećala. Ni u avionu joj nije bilo ugodno. Sjećam se da je išla kod psihijatara zbog tog straha, pa je i mene poslala jer sam se i ja bojala letjeti - kazala je Alka za Jutarnji List 2010. godine. 

Enin najveći strah se pretvorio u stvarnost u lipnju 1996. godine kada je skrivila prometnu nesreću u kojoj je poginuo motociklist Fatmir Miniri. S Begović je u automobilu bio tada 23-godišnji glumac Đorđe Kukuljica koji je zatim proveo tri tjedna u komi. Morao je nanovo naučiti hodati i govoriti. 

Alka Vuica i Mia Begović 2005. godine

- Život ću uvijek dijeliti na onaj prije i poslije nesreće. Nakon toga više ništa nije bilo isto - ispričao nam je Đorđe 2010. godine. 

Ena je za nesreću kažnjena s tri godine uvjetne kazne, a i njoj je, kaže, promijenila život i priuštila joj šok od kojeg se morala oporavljati godinama. 

- Ne osjećam se krivom, ali suosjećam sa stradalim - tada je rekla Begović. 

Tragična smrt odjeknula regijom

Na Veliku gospu 2000. godine, u 'Grand Cherokee' terenac ukrcali su se Josip Radeljak, njegov sin Leo, Enina majka Tereza Begović i Ena sa jednomjesečnom kćeri Lanom. Krenuli su na ručak k Radeljakovoj prijateljici Bosiljki Vidović na otoku Braču. Automobilom je upravljao neiskusni Leo koji je promašio Bosiljkinu kuću te nastavio voziti uskim, strmim putem između vikendica. 

Josip i Leo Radeljak

Leo se zakačio na kamen i razbio maglenku, stoga je Josip inzistirao da preuzme volan. Obojica su izašla iz automobila koji je počeo nekontrolirano kliziti unatrag. Terenac je završio u provaliji. Iz nesreće je ozlijeđena izašla Tereza, kao i malena Lana, no Ena je ispala iz auta i zadobila frukture lubanje te ozljede mozge zbog kojih je ubrzo preminula. 

Nakon tragedije, uslijedilo je suđenje koje je trajalo do 2007. godine. Leo Radeljak oslobođen je krivnje, a za nesreću je bio kriv neispravan mijenjač na džipu. 

24sata

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'