Obavijesti

Show

Komentari 54

Korak po korak: Evo kako je propao Eurosong na Balkanu

Korak po korak: Evo kako je propao Eurosong na Balkanu
11

Sve više zemalja odustaje od glazbenog natjecanja. Hrvatska nikad nije dogurala dalje od četvrtog mjesta, a najuspješnija je Irska koja je pobijedila čak sedam puta

VIDEO

Sve davnijih ‘90-ih Eurosong je bio jedan od najvažnijih događaja u svijetu hrvatskog showbiza. Estrada i tzv. jet-set sjatili bi se u Opatiju na Doru, manifestaciju koja je ne samo potvrđivala stare i stvarala nove glazbene zvijezde, nego bila i odličan pokazatelj modnih trendova za nadolazeću sezonu. Cijela zemlja napeto je pratila nadmetanje domaćih glazbenika na televiziji, a još napetije kako će pobjednik proći na izboru za najbolju europsku pjesmu. Ljutili smo se na Skandinavce i njihov “ruka ruku mije” sistem glasovanja, a zatim smo i na Balkanu počeli glasujući razvijati dobrosusjedske odnose.

Hrvatska nikad nije dogurala dalje od četvrtog mjesta

Jugoslavija je 1989. godine pobijedila s pjesmom “Rock Me” zadarske grupe Riva. U proljeće 1990. Eurosong održan u Zagrebu iznjedrio je Tajči, posljednju veliku zvijezdu države pred raspadom. U 21 godinu sudjelovanja na eurovizijskom natjecanju Hrvatska je uspjela dogurati najdalje do četvrtog mjesta. Osvojile su ga Maja Blagdan sa “Svetom ljubavi” i Doris Dragović s “Marijom Magdalenom”, obje onih slavnih ‘90-ih. Hari Mata Hari bio je malo uspješniji zastupajući susjednu BiH te osvojio treće mjesto s pjesmom “Lejla”, a najbolje ide Srbima. Marija Šerifović je 2007. pobijedila s pjesmom “Molitva”, a Željko Joksimović i njegova pjesma “Nije ljubav stvar” bili su treći 2012. godine. 

Glazbena priredba koja je trebala ujediniti Europu

Na Eurosongu koji će u proljeće 2014. biti u Kopenhagenu nijedna od ovih zemalja neće se natjecati. Hrvatska se povukla prva uz objašnjenje organizatora HRT-a da je Eurosong skup sport, a mi u njemu posljednjih godina ne briljiramo. Od 2006., kad smo u Atenu poslali svoju najveću zvijezdu Severinu i jedva dogurali do 12. mjesta, Hrvatska je samo dvaput uopće uspjela ući u finale. Odustale su i BiH te Srbija, a sudjelovanje Slovenije je upitno. Neće se natjecati ni Turska, Bugarska, Luksemburg, Slovačka, Češka, Andora, Monako i Cipar, no eurovizijske šefove možda je razveselila vijest da se Poljska vraća nakon dvije godine pauze. Prvi Eurosong održan je 1956. u švicarskom Luganu. Iza njega je stajala ideja o vraćanju Europe, još razrušene i podijeljene od rata, u normalu. Osnovao ga je European Broadcasting Union (EBU) i u prvim desetljećima svojeg postojanja bila je to i diskografski vrlo isplativa manifestacija. Najveći i komercijalno najuspješniji hit je “Waterloo” s kojim je švedska grupa ABBA pobijedila 1974. i postala svjetski slavna. “Waterloo” je i službeno proglašen najpopularnijom pjesmom u više od pola stoljeća povijesti ovoga natjecanja. Eurovizija 1970. bila je odskočna daska za Julia Iglesiasa, Španjolca koji je u karijeri prodao više od 300 milijuna albuma. Bio je četvrti.

Najuspješnija je Irska, pobijedila je čak sedam puta

Na Eurosongu 1988. karijeru je pak počela Kanađanka Céline Dion, koja je pobijedila nastupajući za Švicarsku s pjesmom “Ne partez pas sans moi”. Gleda li se po državama, najuspješnija je Irska. Na natjecanju za najbolju europsku pjesmu pobijedila je sedam puta, s tim da je dvije pobjede odnio isti izvođač - pjevač respektabilna glasa Johnny Logan. Pjevao je “What’s Another Year” 1980. i “Hold Me Now” 1987. godine. Irska na Eurosongu nije pobijedila od sredine ‘90-ih kad se glamurozna priredba počela pretvarati u malo egzotičniju manifestaciju, čija su najvjernija publika pripadnici gay zajednice. Dobar pokazatelj trenda bila je pobjeda izraelske transseksualke Dane International 1998. godine.

- Eurosong financiraju diskografi, a u posljednjim desetljećima oni od te manifestacije baš i nemaju koristi. Sve se to vrlo slabo prodaje - kaže televizijski lisac Miroslav Lilić, koji smatra da bi Eurosongu u Hrvatskoj trebalo vratiti staru slavu. Dora se prije nekoliko godina iz Opatije preselila u Zagreb, a Lilić smatra kako bi povratak u Opatiju i produljenje cijelog izbora na tjedan dana doveli i do toga da bi se našla bolja pjesma koja će nas predstavljati. No pitanje je koliko je i to dobra metoda za uspjeh. Finska je 2006. godine poslala živopisne metalce Lordi, koji su i pobijedili s pjesmom “Hard Rock Hallelujah”. Na Euroviziji je od tada svake godine barem nekoliko izvođača koji bi se bez problema uklopili i u cirkus.

Ima puno važnijih manifestacija na koje nismo otišli...

Njihovi stylinzi i izvedbe baš i nisu impresionirali glasače, ali gledatelji se barem imaju čemu čuditi i smijati. A to i jest važna svrha ovoga natjecanja. Jer Eurosong ipak treba prvenstveno zabaviti ljude.

- Ne treba dizati paniku oko toga što Hrvatska ne ide na Eurosong. Ima najmanje deset važnijih manifestacija na kojima uopće nije sudjelovala - ističe Miroslav Lilić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin