Obavijesti

Show

Komentari 55

Otišla je prerano: Njezin glas još danas obožavaju generacije

Otišla je prerano: Njezin glas još danas obožavaju generacije
2

Ona je 1982. godine odlučila izaći iz Novih Fosila kako bi se posvetila privatnom životu, a obožavatelji su bili uvjereni kako bend bez nje neće preživjeti. U Fosilima ju je zamijenila Sanja Doležal

VIDEO

Šuti, samo šuti, šuti moj dječače plavi, tekstovi su koji se sa sjetom pjevaju i danas, a pjesme legendarnih Novih fosila iz tih vremena i danas rado slušaju čak i mlađe generacije.

Đurđica Barlović bila je jedna od najkarizmatičnijih pjevačica bivše Jugoslavije, ali njezinu perspektivnu karijeru prekinula je prerana smrt. Od posljedica infarkta preminula je 26. kolovoza 1992. godine u Internoj bolnici u Zadru pa je album 'Nedovršena priča' s hitovima koje je pjevala s Novim fosilima i samostalno objavljen posthumno.

Privatni album

Da je sudbina bila drugačija, Đurđica bi danas navršila 67 godina. Rođena je u obitelji splitskog dimnjačara, a još u djetinjstvu shvatila je da je glazba njezina najveća ljubav. Sa samo 13 godina nastupila je na natjecanju 'Djeca pjevaju'.

Skladatelj i dirigent Đeki Srbljenović uputio je tada mlađu Đurđicu na satove gitare i klavira.

Iako je upisala Srednju građevinsku školu, Đurđica je znala je glazba jedino čime se želi baviti. S Batalima je nastupala kao solistica, a nakon uspjeha u rodnom gradu odlazi u Zagreb.

- Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita - rekla je svojedobno.

Najveću slavu stekla je kao pjevačica Novih fosila. Davne 1977. godine na Splitskom festivalu oduševili su pjesmom 'Diridonda', a iduće godine izdaju prvu ploču 'Da te ne volim'.

- Đurđica je s prvom postavom, Mokom, Marinkom i sa mnom bila od samog početka do trenutka našeg uspona. Po njoj su pisane pjesme jer je imala izuzetan raspon glasa. Mogla je, primjerice, bez problema otpjevati sve pa i bas linije - ispričao je jednom njezin kolega Rajko Dujmić.

Nakon toga zaredalo se još mnogo hitova kao što su 'Šuti moj dječače plavi', 'Najdraže moje', 'Saša', 'Tonka' i mnoge druge.

- Đurđica je bila predivna osoba, izvrsna pjevačica i prava prijateljica. Imala je zaista božanski glas. Svi je se jako često sjetimo - kažu kolege iz Novih fosila.

Đurđica je 1982. godine odlučila izaći iz grupe kako bi se posvetila privatnom životu, a obožavatelji su bili uvjereni kako Fosili bez nje neće preživjeti. U bendu ju je zamijenila Sanja Doležal.

- Sanja mi se dopada. Zgodna je, mlada i pokretna na bini - rekla je tada Đurđica.

U međuvremenu se udala za stomatologa Bracu i s njim dobila sinove Hrvoja i Bornu. Đurđica je ispričala kako je na Splitskom festivalu 1982. godine nastupala s trbuhom do zuba.

- Svi su mislili da ću se poroditi na pozornici - kaže Đurđica.  Ipak, ljubav prema glazbi bila je jača pa se dvije godine kasnije vraća na scenu. 

U svojoj solo karijeri izdala je četiri albuma na kojima su pjesme 'Dalje moram sama', 'Osjećam to', 'Ljubiš me u vrat' i druge. Molila je Rajka da joj napiše neku kompoziciju, ali je on rekao da nema vremena.

- Nikad neću zaboraviti što smo uvijek ona i ja bili par za nositi opremu, zvučnike jer smo bili jednako visoki. Nisam je mogao nositi s Mokom ili Marinkom jer bi onda sav teret bio na meni budući da u to vrijeme nije bilo tehničara, nego smo svi morali tegliti glazbala. Kad smo, primjerice, igrali nogomet s Balaševićevim bendom ili Sedmoricom mladih, uvijek je Đurđica stajala na golu tako da se nitko nije usudio pucati na taj gol - rekao je Rajko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere',  Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...
MILJENICI PUBLIKE

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere', Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...

Nakon snimanja 'Večere za 5' ribar Vice je preminuo, a njegova obitelj je htjela da se epizode ipak emitiraju. Tužna sudbina zatekla je i neke druge kandidate domaćih realityja