Obavijesti

Show

Komentari 0

Pogledali smo seriju 'Ripley': Jedna je od rijetkih koju ćete poželjeti gledati barem dvaput

Pogledali smo seriju 'Ripley': Jedna je od rijetkih koju ćete poželjeti gledati barem dvaput
3

’Ripley’ zrači produkcijskim bogatstvom, glumačkom savršenošću, redateljskom zrelošću i posebnim mirom koji ni u naoko najnevažnijim sporednim prizorima ne umanjuje napetost i zanimljivost izvorne priče

VIDEO

OCJENA: 9,5/10

Ne vjerujem da će se ove godine u kinima, na televiziji ili streaming kanalima pojaviti bolji film ili serija od “Ripleya”, ekranizacije romana “Talentirani gospodin Ripley” Patricije Highsmith. Tvorac serije, njezin scenarist i redatelj je Steven Zaillian, jedan od najboljih američkih scenarista od devedesetih do danas, dobitnik Oscara za scenarij Spielbergove “Schindlerove liste” i scenarist filmova Martina Scorsesea, Ridleya Scotta i Davida Finchera. U Zaillianovoj filmografiji su i tri filma koja je sam napisao i režirao (“U potrazi za Bobbyjem Fischerom”, “Građanska parnica” i “Svi kraljevi ljudi”), kao i izvrsna kriminalistička serija “Slobodna noć” (“The Night Off”).

storyeditor/2024-04-10/AAAABUyniO7fOXijT30jaxp36f6DM2C6U9A6_egzOneuPFTS7hNthkMSbBdbewkSpyBq3A04CghXaFoPTPc1wLKo56oXmRWNge0U71mJ.jpg

“Ripley” je serija od osam epizoda, a napisana je i režirana kao film koji traje sedam sati. Zaillianova moć da dramsku strukturu serije od osam dijelova pretvori u jednu cjelinu koja ima zajednički narativni krvotok doista je zadivljujuća. “Ripley” je po tome istodobno klasicistička serija, ali i vrlo moderna, ispred svog vremena, i nadam se da će postati uzor scenaristima, redateljima i produkcijskim kućama. “Ripley” zrači stvaralačkom slobodom, produkcijskim bogatstvom, glumačkom savršenošću, redateljskom zrelošću i posebnim mirom koji ni u naoko najnevažnijim sporednim prizorima ne umanjuje napetost i zanimljivost izvorne priče Patricije Highsmith.

Zadnja epizoda 'One Tree Hilla' emitirala se prije 12 godina: Evo gdje su glavni glumci danas...
Zadnja epizoda 'One Tree Hilla' emitirala se prije 12 godina: Evo gdje su glavni glumci danas...

A riječ je o priči koja je prije Zaillianove serije dvaput ekranizirana u dva klasična filma. Prvi je “U zenitu sunca” (“Plein soleil”, 1960.) Renea Clementa u kojemu Ripleya glumi Alain Delon, a drugi “Talentirani gospodin Ripley” (The Talented Mr. Ripley, 1999.) oskarovca Anthonyja Minhghelle s Mattom Damonom u naslovnoj ulozi. Zaillian je izjavio da nije želio raditi treću filmsku verziju, ali je bio oduševljen idejom da radi seriju u kojoj se može draguljarski precizno posvetiti brušenju lika Thomasa Ripleya, varalice i ubojice o kojemu je Patricia Highsmith od 1955. do 1991. napisala pet romana koji su u čitalačkim i književnim krugovima poznati pod zajedničkim imenom “Riplijada”. Njezin neobičan kriminalistički ep o negativcu, s kojim se čitatelji i gledatelji filmova i Zaillianove serije poistovjećuju čak i u trenucima kad je odbojan, oduševljavao je Grahama Greenea, koji je Highsmithovu cijenio kao velikog pisca i nazvao je “pjesnikinjom strepnje”.

A upravo je strepnja opčinjavajući sastojak koji je Zaillian uspio preuzeti od Highsmithove bolje od Clementa i Minghelle. Dok gledamo kako Ripley vara ili ubija, strepimo hoće li u tome što radi uspjeti bez obzira na to što znamo da je to što radi strašno. Zaillian je svojim nadnaravno smirenim načinom stvaranja filmskog svijeta Thomasa Ripleya uspio u središte tog svijeta postaviti lik koji je amoralan, s one strane dobra i zla, ali od kojeg se gledatelj ne može odvojiti. Onima koji nisu čitali knjigu Patricije Highsmith ili gledali Clementov ili Minghellin film, ne želim kvariti doživljaj otkrivanjem priče i dat ću im samo osnovnu situaciju.
Thomas Ripley je mali njujorški varalica kojeg izdržava antipatična teta koja mu šalje čekove da preživi u nekom prljavom sobičku koji odiše bijedom. Jednog dana dobije poziv od bogataša da ode u Italiju i pokuša nagovoriti bogataševa sina da se vrati kući i prestane biti beskoristan hedonist koji ne radi ništa, glumi slikara i živi od novca iz zaklade. Ripley pristane, ode u Italiju, upozna bogataševa sina i njegovu djevojku, uživa u životu i novcu koji mu je pao s neba za posao koji nije posao i koji mu daje vremena smisliti zločin koji će mu promijeniti život i identitet.

Cijela serija je predivno snimljena (direktor fotografije je Robert Elswit) u crno-bijeloj tehnici koja je raskošnija od digitalnih boja. Snimljena je na izvornim lokacijama u Italiji koje nikad, ni u jednom talijanskom ili američkom filmu, nisu izgledale tako autentično i impresivno. Nema digitalno dizajniranih lokacija. Sve je organski snimljeno onako kako postoji u stvarnosti. “Ripley” je ekološki čista serija. Glumačka postava je posebna priča, od Andrewa Scotta (koji je ulozi Ripleya bolji od Delona i Damona) i Johnnyja Flynna kao bogataševa sina Dickieja, do Dakote Fanning kao inteligentne gubitnice Marge i Maurizija Lombardija kao inspektora Ravinija. Svi su savršeni, kao i cijela serija, jedna od rijetkih koju ćete poželjeti gledati barem dvaput. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pitali smo vas koga želite iduće godine vidjeti na Eurosongu: Pogledajte koga ste odabrali!
REZULTATI ANKETE

Pitali smo vas koga želite iduće godine vidjeti na Eurosongu: Pogledajte koga ste odabrali!

Najlošije je prošla Daria Kinzer koja je dobila samo dva glasa. Ona nas je predstavljala na Eurosongu 2011. godine s pjesmom 'Celebrate'

Evo kako izgleda luksuzna vila Nikoline Pišek od 1,7 mil. eura
POKAZALA INTERIJER

Evo kako izgleda luksuzna vila Nikoline Pišek od 1,7 mil. eura

Voditeljica je prije nekoliko dana otkrila da se seli, a sad je s pratiteljima podijelila kako je uredila prostor. U utorak je imala i problema sa svojim svekrom Mišom Grofom i stanom u Beogradu
Fanove naljutio video na profilu Eurosonga: 'Sve je namješteno'
'OVO JE ČUDNO'

Fanove naljutio video na profilu Eurosonga: 'Sve je namješteno'

Na ovogodišnjem Eurosongu pobijedili su Nemo, predstavnici Švicarske, a brojni smatraju da to nisu zaslužili