Obavijesti

Show

Komentari 282

Preminula je Esma Redžepova: Odlazak kraljice romske glazbe

Preminula je Esma  Redžepova:  Odlazak kraljice romske glazbe
1

OPROŠTAJ OD DIVE Pjevačica je prošli tjedan hitno hospitalizirana zbog bolesti dišnog sustava. Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 74. godini

VIDEO

Makedonska pjevačica romske glazbe, Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 74. godini, nakon kraće i teške bolesti, javljaju lokalni mediji. Pjevačica je prošli tjedan hitno hospitalizirana zbog bolesti dišnog sustava koju nije izliječila na vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO: Odlazak kraljice romske glazbe

Pokretanje videa...

00:40
Eurovision Song Contest - Opening Ceremony

Tijekom 12. turneje po SAD-u, kraljicu romske glazbe proglasili su drugim najboljim glasom na svijetu ovoga travnja. Redžepova je posljednji put u Zagrebu nastupala 6. travnja, čime je proslavila i 60. obljetnicu svog prvog službenog nastupa kada joj je bilo tek 12 godina. 

Legendarna umjetnica rođena je 8. kolovoza 1943., glazbeno je bila aktivna više od 55 godina, a mnogi je smatraju najvećom makedonskom glazbenom ambasadoricom. Kraljicom romske glazbe službeno je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske glazbe održanome u Indiji, kada joj je priznanje uručila Indira Gandhi.

Pixsell

Snimila je oko tisuću pjesama, a za dobar dio njih bila je autor i glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće. Održala je preko od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u svijetu, snimila 15 albuma za domaće i svjetske producentske kuće te je surađivala s eminentnim svjetskim glazbenim imenima. Predstavljala je Makedoniju na Eurosongu 2013. godine,

Svestrana pjevačica pojavila se i na filmskom platnu. Debitirala je u filmu 'Krst Rakoc' u kojem je glumila Batom Živojinovićem. Šest godina kasnije, glumila je pjevačicu u 'Zapej Makedonijo' za koji je snimila nekoliko pjesama. Posljednji film koji je snimila bio je 'Yugovizija'. Osim toga, pojavila se i u nekoliko dokumentaraca.

Marko Prpić/Pixsell

Producenti 'Borata' bez dozvole su koristili njezinu pjesmu 'Chaje Shukarije' pa je Redžepova protiv njih digla tužbu jer nisu bila ispoštovana autorska prava. Na kraju je to riješila posredstvom diskografske kuće World Connection iz Harlema.
 

Osim po svojem glazbenom stvaralaštvu i bogatoj glazbenoj karijeri od gotovo 60 godina, Esma Redžepova poznata je i kao humanitarka. Zajedno sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim, odgojila je, školovala i udomila 48-ero djece. Uz 47 sinova, prije osam godina usvojila je prvu kćer Eleonoru, mladu i talentiranu pjevačicu za koju je rekla da će je naslijediti nakon smrti. Za svoj humanitarni rad, dvaput je bila kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Najteži životni udarac bila je smrt supruga, koji ju je otkrio kao 11-godišnju djevojčicu. Bio je od nje stariji 19 godina, a vjenčali su se kad su njoj bila 23. godine. Preminuo je 1997., a pjevačica je do kraja života govorila da nije preboljela njegovu smrt.

24express

Svoj rad i život opisala je ovim riječima: 'Ja sam kozmopolit. Čovjek je samo gost na ovoj planeti, gol na svijet dolazi i takav s njega odlazi, sve granice su samo produkt ljudskog uma. Želim biti svoja u svakom dijelu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih života'.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 282
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju