Obavijesti

Show

Komentari 8

Rundek: U Haustoru smo bili mlađi, puno smo manje znali

Rundek: U Haustoru smo bili mlađi, puno smo manje znali
6

Uoči koncerta u nedjelju razgovarali smo s Darkom Rundekom koji nam je otkrio planove Rundek Cargo Trija te što publika može očekivati u nedjelju na koncertu

VIDEO

U Močvari će se u nedjelju održati humanitarni koncert za Dragana Pajića - Paju, gitarista koji je zajedno s Caprijem, u drugoj polovici 80ih osnovao eksperimentalni bend Cul-de-Sac, vrlo otvorene forme u kojem je sudjelovalo nebrojeno glazbenika, između ostalih i Darko Rundek. Uoči koncerta razgovarali smo s Darkom Rundekom, koji nam je između ostalog otkrio koji su planovi Rundek Cargo Triju te što publika može očekivati u nedjelju.

1. Nedavno ste objavili pjesmu "Midnight Calypso". Po čemu je ona posebna?

Snimili smo je na morskoj obali pa se cijela ljuljuška i baca vodene odbljeske. Već dugo mi je nedjelja omiljen dan za ples i društvo pa je nedjelja u ponoć vrijeme radnje. Pjesma pjeva o neodoljivoj mekoći gibanja, koja se pojavljuje neočekivano i zanosi tijelo. I o paru koji postaje plesni u trenutku kad je vrijeme za poć leć. Nadamo se da muzika Midnight Calypsa proizvodi učinak o kojem stihovi govore. 

2. Kako napreduje rad na novom albumu?

Dobro. Prvo smo si zadavali rokove, a sad uživamo u sviranju i snimanju pa kad se zgruša dovoljno putra, to će biti to.

Radimo u svom studiju, u sesijama od po tjedan dana, po desetak sati dnevno pa se opet raziđemo. Isabel u Pulu, Duco u Sarajevo, a ja u Zagreb ili Pariz gdje pišem.

3. Koliko je rad s Rundek Cargo Trijom drugačiji od rada s Haustorom i po čemu?

Pa eto, po ovom što sam gore opisao. Haustor je probao u gradu gdje smo i živjeli, ali su termini studija uvijek bili napeti, plaćalo se na sat. A bilo je i više ljudi, sa svim komplikacijama koje to donosi. Bili smo mlađi, manje smo znali.

Iako nas je u Triju bar upola manje, crpimo iz iskustava na širem glazbenom terenu. Isabel od klasike do free-jazza, Duco je u muzici kao riba u vodi i svako malo se čudim otkud li dolaze sve te ideje, a iza mene stoji iskustvo od desetak studijskih albuma i istraživanja na koje su me nagnale muzike koje sam radio za kazalište i film,...

4. U nedjelju svirate u Močvari, što možemo očekivati?

Urnebes! Pajina situacija je okupila velik broj njegovih suradnika-glazbenika, i ne samo glazbenika. Zbližili smo se i u svakodnevnoj pomoći koja mu je potrebna i u ovom projektu koji bi trebao afirmirati slobodan i radostan odnos prema glazbi kakav se Pajo godinama trudio afirmirati. Rundek Cargo Trio ugostit će originalnu brass liniju Haustora - Caprija i Novoselića na saksofonima, Igora Pavlicu na trubi i Nikolu Santra na trombonu. U pojedinim pjesmama pridružit će nam se i drugi članovi Cul-de-Sac Orkestra za ubrzanu evoluciju, Pajinog benda. Kako priredba ne okuplja samo Pajine suradnike glazbenike nego i suradnike iz drugih rodova umjetnosti, tu je i DBIndoš/house of extreme music theatre, a animirane filmove Nicky Hewitt za koje je Cul-de-Sac radio glazbu pratit će taj bend uživo. Majstor ceremonije bit će Vili Matula. 

Nadamo se da će publika uživati u pjesama proširenog Rundek Cargo Trija, kao i kompozicijama Cul-de-Sac Orkestra za ubrzanu evoluciju, kojem će se Trio pridružiti u drugom dijelu programa. 

5. Koliko ste prije surađivali s Draganom Pajićem - Pajom i kako je tekla suradnja?

Krajem osamdesetih godina svirao sam bas gitaru u grupi Cul-de-Sac, zajedno s Pajom, Caprijem, s kojim sam u to vrijeme svirao u Haustoru i nizom drugih muzičara koji su kroz taj bend prošli. Tu sam otkrio i vrlo zanimljivu novu tehniku sviranja bas gitare čekićem - i drškom i metalnim dijelom, što je odlično zvučalo i izgledalo. Naši su koncerti uglavnom bili multimedijalni, kombinirani s projekcijama, izložbama i teatralnim elementima. Radi se o cijelom jednom umjetničkom jezgru koje je bilo povezano sa Kugla Glumištem, Teatrom ITD i Galerijom Studentskog Centra, a jedan od stalnih sudionika tih događaja bio je i legendarni Mance. Suradnja s Pajom je uvijek bila inspirativna i spontana. 

6. Koji su vam najdraži momenti suradnje s njim?

Najdraži momenti bili su planiranje koncerata kada je trebalo pronaći prave riječi za apstraktne ciljeve. Pajo ih je nalazio mnogo i s puno visprenog duha.

7. Kakvi su vam planovi za sljedeću godinu što se glazbe tiče?

Sljedeće godine će TRIO nastaviti sa sad već ustaljenim ritmom koncertiranja, nadam se da će do kraja proljeća biti gotov i novi album a pred nama su i glazba za jedan cjelovečernji dokumentarni film i jednu predstavu modernog plesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu