Obavijesti

Show

Komentari 45

Šest vrlo osobnih tajni koje su filmaši sakrili u svoje filmove

Šest vrlo osobnih tajni koje su filmaši sakrili u svoje filmove
1

Premda jedan broj redatelja i glumaca uvijek u svoje filmove ubacuje elemente koji su povezani s njima, ima onih filmaša koji cijele filmove snimaju o sebi i svojim problemima

VIDEO

Velik broj filmaša na neki način u svoje filmove uspije postaviti i likove koji su na neki način povezani s njima. Tako je svaki štrkljavi lik, raščerupane kose, u filmovima Tima Burtona u stvari kopija Tima Burtona. Prvi put kada je to napravio u pitanju je bila slučajnost, kojom je Burton podsvjesno rješavao svoje probleme iz života, no s vremenom je postala navika.

Ali osim Burtona, još su mnogi filmaši tako, svjesno ili podsvjesno, rješavali neke svoje neriješene probleme ili zavrzlame iz života. Ovo je popis šestorice takvih.

1. 'Prestiž' je film o tome koliko Christopher Nolan mrzi CGI

'Prestiž' je cijenjen, no na kraju krajeva, relativno neuspješan film Christophera Nolana o tome koliko veliki redatelj ne voli kompjuterske efekte. Njegova 'mržnja' prema toj novoj tehnologiji se podosta dobro vidi i u njegovim ostalim filmovima. U 'Vitez tame: Početak' Batmanova letjelica, Bat-plane, nije kompjuterski stvorena već je 'pravo' vozilo koje su micali uokolo na dizalici. U njegovom filmu 'Početak' ostala je značajna upotreba ogromnog seta da bi se stvorila rotirajuća soba, dok je u 'Interstellaru' napravio cijelu crvotočinu.

U filmu 'Prestiž' pratimo dvojicu mađioničara, od kojih jedan koristi modernu Teslinu tehnologiju, koju nije sam razvio niti ju koristi na 'častan' način da bi postao najbolji mađioničar te je tako varalica u Nolanovim očima. Drugi mađioničar za to vrijeme mukotrpnim radom i teškom mukom dolazi do svojih ciljeva, uz velike gubitke.

Na samom kraju, 'praktični' mađioničar pobjeđuje, uz potpuno uništenje varalice. Čini nam se da je Nolanova poruka jasna.

2. George Lucas je snimio scenu iz 'Imperija uzvraća udarac' da bi se osvetio svom ocu

Premda mu otac nije baš Darth Vader, George Lucas stariji bio je šef trgovine koju je podigao svojim rukama. I u Modestu u Kaliforniji nije bilo konkurencije te je očekivao da će George Lucas mlađi preuzeti njegovo mjesto. No mlađi George je imao druge planove.

Kao mladac, George je odbio želje svojeg oca i njegova nagovaranja da radi u trgovini.

Pixsell

- Nikada neću raditi na radnom mjestu na kojem moram raditi isto svaki dan - izjavio je Lucas o tom odbijanju.

Ne možemo reći da je to u potpunosti isto kao kada odbijate želje mračnog Jedija i Sitha, ali ipak, zvuči poprilično slično, zar ne?

3. 'Misery' je o ovisnosti o kokainu

Stephen King je u nekoliko navrata ubacivao sebe u svoja djela, počevši s piscem koji ima blokadu, u 'Isijavanju', pa preko doslovnog sebe u 'Kuli tmine', do filma 'Tamna polovica' u kojem se pisac bori sa svojom doslovnom kopijom.

No ono što je najinteresantnije je njegovo rješavanje svojih problema s ovisnošću o kokainu, koja ga je mučila kroz osamdesete.

Kako je sam King u nekoliko navrata objašnjavao, zlostavljačica Annie stalno govori piscu Paulu da je ona njegov najveći obožavatelj, no drži ga zatočenim i zlostavlja ga. Upravo kako i zloporaba kokaina čini tijelo slabijim dok vam se u umu čini da ste najveći.

4. Film 'Glavni kuhar' je o odustajanju od snimanja visokobudžetnih filmova

Redatelj Jon Favreau snimio je poprilično dobar 'Iron Man', da bi se potom na scenu vratio s drugim nastavkom koji je dobio i loše kritike publike, a niti kritičarima nije baš sjeo.

Favreau je potom snimio film 'Glavni kuhar', u kojem je glavni lik kuhar, koji poslije grozne kritike svojih prekompliciranih i skupih jela odluči otići iz skupih restorana i baviti se jeftinom, dobrom hranom. Čak je i iskoristio iste glumce koji su glumjeli u 'Iron Man 2'.

Uvjereni smo da ne moramo obrazlagati puno, jer je čak i iz tog šturog opisa jasno o kome redatelj priča i kome se obraća. Da bi sve bilo bolje, osim režije, Favreau je i za scenarij odgovoran bio. Kao i za glavnu ulogu. Kao i za produkciju.

Jon Favreau je očigledno odlučio pokazati srednji prst visokoj produkciji i velikim studijima, a ovaj film je njegova poruka.

5. Brad Pitt snimio je 'Svjetski rat Z' o sebi i svojim problemima

Pitt je u 'Svjetski rat Z' uletio kao producent, jer mu je knjiga zvučala fenomenalno. No od knjige, koja priča o svijetu u kojem su ljudi praktički izgubili Zemlju te ju sada polagano osvajaju natrag od zombija, dobili smo podosta čudan film o...pa...Bradu Pittu.

Glavni lik ima savršenu ženu, prekrasnu djecu, nosi nakit kojeg mu je poklonila žena, bori se protiv gomila koje napadnu čim iz kuće izađe, a bavi se poslom koji od njega zahtjeva da putuje svijetom i bude lijep diljem istog. Nismo li opisali život Brada Pitta?

Uz to, tijekom filma glavni lik usvoji crno dijete, što Pitt i Jolie rade praktički svaki drugi dan.

6. 'Pobješnjeli Max: Divlja cesta' je film o snimanju 'Pobješnjelog Maxa: Divlja cesta'

Na samom početku filma gledamo Maxova prisjećanja na prethodne filmove, da bi potom Maxa ulovio nitko drugi doli Immortan Joe, negativac kojeg glumi isti glumac koji je glumio negativca u prvom 'Maxu'.

Max potom pomaže odbjeglim 'ženama', od kojih je jedna trudna, pa je Max na taj način nekako dobio obitelj. A u međuvremenu u pravoim svijetu, redatelj Miller se ponovno oženio te snimio obiteljske filmove 'Praščić Babe' te 'Ples malog pingvina' sanjajući o nastavku sage o Maxu.

Na kraju putovanja, Max i novo nađene junakinje se zateknu na mjestu koje je iznimno mrtvo i dosadno, otprilike isto kao što se i redatelj našao u penziji, odjednom bez pravog projekta, okružen penzionerima. Isto kao i Max u pustinji, okružen 'starijim gospođama'.

No umjesto da tamo ostane i umre, Miller je odlučio da je dosta bilo, i da će napokon napraviti film kojeg je oduvijek želio i trebao napraviti. Isto kao i Max i Furiosa, koji odluče da se vrate otkud su došli i naprave ono što se mora.

Starkelje se pridruže Maxu i Furiosi, kao što se snimatelj John Seale pridružio Milleru, izašavši iz penzije.

I na samom kraju, glavni je negativac gotov, kao i film, u kojem je napokon Miller izrekao sve što je i htio.

Imate li i vi neke primjere? Ostavite nam komentar

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode