A ZLATNI ĆEVAP IDE... Deset timova odmjerit će snage 28. lipnja na Bundeku u finalu najvećeg hrvatskog natjecanja u roštiljanju. Šef žirija je Branko Ognjenović
'Školarci' tvrde: Roštilj nam je oduvijek bio najdraži predmet
Na 4. Prvenstvu Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec s osobitim žarom natjecala se ekipa iz Večernje škole - Zlatan Zuhrić Zuhra, Mladen Horvat, Antimon i Damir Folnegović, koji čine tim Školaraca.
Plasirali su se u deset najboljih, a tko će osvojiti glavnu nagradu na Zlatnom ćevapu saznat ćemo 28. lipnja na Bundeku u Zagrebu. O sudbini natjecatelja odlučit će strogi žiri na čelu sa chefom Brankom Ognjenovićem.
- Stalno imamo fešte na kojima roštiljamo. Čak nas zovu i frendovi kad trebaju prave majstore. U ‘Večernjoj školi’ to nam je bio glavni predmet - kažu Školarci.
- Tajna slasnog roštilja je u začinima koji se nikom ne odaju. Jedini trik koji mogu odati je taj da smo pekli meso na vinovoj lozi - objasnio je Damir Folnegović (Blaž), šef tima Školaraca.
Savjet za odlično meso podijelio je i Tvrtko Kračun, šef tima Los Chupacabros iz Zagreba.
- Za dobar roštilj češnjaka nikad dosta, a koristim i pivo da meso bude sočnije. Meso mariniram dva do tri dana prije pečenja - kaže Tvrtko.
Los Chupacabros
Tvrtko Kračun, šef tima Los Chupacabros iz Zagreba, od priloga najviše voli dodati ljuti umak od nekoliko vrsta ljutih papričica koje sam uzgaja.
Valpovački kotlić
Kod pripreme mesa marinada je obavezna, kaže Željko Turalija iz ekipe Valpovački kotlić. Meso marinira u maslinovu ulju, sojinu umaku, medu, crvenom i bijelom luku te u raznim začinima s kojima se, kako ističe, treba znati igrati.
Kampo Kaštelo
Danijel Rimanić, šef tima Kampo Kaštelo iz Zadra, za roštilj uvijek koristi mnogo soli, papra i chillija te samo najbolje domaće maslinovo ulje. Prelijeva ga preko začina.
Berekini iz Zadra
Mladen Šare iz zadarskih Berekina voli koristiti sve začine, od soli i papra pa do ružmarina i češnjaka. Njegovi idealni prilozi uz roštilj su krumpir, salata i ajvar.
Esekerski ćevap
Pobjedu u Orahovici u nedjelju je odnio Ante Dozan i njegov tim Esekerski ćevap.
- Nikad nisam bio na ljepšem natjecanju - kaže šef tima i dodaje:
- Kad smo proglašeni pobjednicima, od sreće smo skočili u jezero. I prošle smo godine bili u finalu na Bundeku, samo smo tada sudjelovali pod imenom - Lud, dva zbunjena i normalan.
Hot Stuff iz Malinske
Hranu, kuhanje i roštilj treba voljeti, kaže šefica tima Ivana Orlovčić.
- Uz dobar tim, domaći ugljen, drvo masline za žar i razne začine te dobru pjesmu svaki roštilj mora biti dobar - kaže Ivana.
Allegri Istriani
Roštiljanje za nas nije samo fina klopica, nego užitak. Roštiljamo gdje stignemo: u konobi (po zimi, kad ne može vani), uz more, na poljani. Roštiljamo ribu, školjke, meso, povrće..., kaže Zorana Turković, šefica tima Allegri Istriani iz Umaga.
Sveti Bartolomej iz Knina
Tajna je u kotačima, sve se vrti, šali se Josip Blažević, šef tima Sveti Bartolomej aludirajući na kolica za osobe s invaliditetom. Za roštilj rabi začine poput vriska, lipe i komorača.
- Od priloga, uz roštilj, ide malo luka, a može i krumpir, sezonsko povrće, paprika, tikvice te gljive - kaže nam Josip.
Zlatni ćevap: Kaštelani su najbolji roštilj-majstori 2016.
Nakon šest tjedana putovanja Lijepom našom, "Zlatni ćevap" okupio je najbolje roštilj-majstore iz Valpova, Kaštela, Umaga, Poreča, Jaske i Harmice koji su donijeli okuse svojih zavičaja na zagrebački JarunZlatni ćevap autobusom punim navijača otputovao u Kaštela
Pobjedom ekipe Gušti Zagore završeno je 5. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec. Usprkos kišnom vremenu na Jarunu je cijeli dan bilo veselo, a oblake je konačno rastjerala popularna grupa Vigor.Zajedništvo, veselje i pozitivne vibracije u završnici natjecanja
Miris vrhunskih roštilj-delicija širio se proteklog vikenda zagrebačkim jezerima u završnici 5. Prvenstva Hrvatske u roštiljanju uz Pik Vrbovec