Obavijesti

Show

Komentari 11

Snima se 'Anno': Ribnikom teče potok od prolivenih suza

Snima se 'Anno': Ribnikom teče potok od prolivenih suza
4

Natjecatelje reality showa ‘Anno’ dočekat će tajni prolazi i ostaci sprava za mučenje. Show se snima u Ribniku koji je jedan od najvrjednijih spomenika srednjovjekovnoga graditeljstva

VIDEO

Ribnik je nikad osvojena utvrda pokraj Karlovca. Tamo se nalazi potok koji je, prema legendi, napravljen od suza. Ribnik ima i tajni podzemni hodnik koji spaja Ozalj i Ribnik, a poslužio je i kao kulisa za pet filmova, kažu nam lokalci o dvorcu u kojem se snima povijesni reality show 'Anno'.

- Postoji legenda o potoku iz Obrha, koji napaja i Ribnik i Ozalj. Kažu da je to potok sačinjen od suza žene koja je oca i brata izgubila u ratu s Turcima, pa je toliko neutješno plakala da je stvorila potok koji teče i danas - kaže načelnik općine i pasionirani povjesničar amater Željko Car. Ribnik je jedan od najzanimljivijih i iznimno vrijednih spomenika srednjovjekovnoga graditeljstva.

U 'Annu' se pojavljuju Mladen Vulić kao kralj Tomislav i Marinko Prga kao knez Krševan

Nalazi se u blizini Karlovca i Ozlja, a kao feudalni posjed Ribnik su u 13. i 14. stoljeću držali gorički knezovi Babonići te ban Mikac, a od kraja 14. stoljeća knezovi Frankopani, u čije je vrijeme i podignuto sadašnje zdanje. Na istočnoj obrambenoj kuli još stoji grb obitelji Frankopan. Na utvrdi su očuvani brojni gotički i renesansni detalji. Ribnik je imao i odličan obrambeni mehanizam.

Riječ je o rijetkom primjeru nizinske vodene utvrde, što znači da su, ako je prijetila opasnost, stanovnici mogli zatvoriti korito potoka, što je rezultiralo nastajanjem malog jezera, a sama je utvrda postajala u tim situacijama otok. Cijelo vrijeme rata s Otomanskim Carstvom Ribnik je važna predstraža Kranjskoj i svojim topovima je spremno najavljivao dolazak neprijatelja.

Postoji i priča o tajnom hodniku koji spaja grad Ozalj i Ribnik, a dugačak je otprilike 15 kilometara. Nikad ga nitko nije pronašao, ali priče o njemu kruže već stotinama godina. U podrumu se nalaze ostaci, pretpostavlja se, sprava za mučenje, a postojale su i tamnice za držanje ratnih zarobljenika. Danas se samo može nagađati kako je Ribnik trebao izgledati da je dovršen do kraja.

- Zbog nekih povijesnih okolnosti, poput Krbavske bitke, Ribnik nikad nije završen.

- Dvorac Ribnik ima čak osam zahoda, što je neviđeno puno za takvo srednjovjekovno zdanje. Ja uvijek na to u šali kažem da su Ribničani bili seratori, ali arheolozi mi na to kažu kako su samo imali zapanjujuće visoke higijenske standarde - kaže Car o zdanju koje je posebni ponos cijeloga kraja.

Jedna legenda kaže da je u srednjem vijeku Ribnik imao branič-kulu toliko visoku da se vidjela iz Metlike u Sloveniji. U Ribniku se snimalo čak pet filmova: “Banović Strahinja” i “Seljačka buna” Vatroslava Mimice, “Konjanik” Branka Ivande, “Družba Isusova” Silvija Petranovića te “U šumi”.

 

Bit će nemilosrdni prema kmetovima

Natjecatelji će se vratiti u daleku 925. godinu. Spavat će na posteljama od slame i osvjetljavati prostorije svijećama. Grijat će se na drva, a sve račune će polagati kralju Tomislavu i knezu Krševanu, koji, baš kao tad, neće imati nimalo milosti prema podanicima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin