Obavijesti

Show

Komentari 86

Zagrijavanje za finale: Usponi i padovi Hrvatske na Eurosongu

Zagrijavanje za finale: Usponi i padovi Hrvatske na Eurosongu
1

Nina Kraljić svojim je 'Lighthouseom' osvojila brojna srca te izborila ulazak u finale Eurosonga. I dok čekamo njen izlazak na binu, prisjetimo se ostalih hrvatskih predstavnika

VIDEO

Hrvatska priča na Eurosongu službeno je započela 1993. godine. kada nas je u Švedskoj predstavljala  grupa Put s pjesmom 'Don't every cry'. Iako je dobro kotirala na kladionicama, pjesma je završila na 15. mjestu, ali će zauvijek ostati zapamćena kao skladba kojom je Hrvatska službeno ušla u veliku eurovizijsku obitelj.

Tony Cetinski s pjesmom  'Nek ti bude ljubav sva' 1993. osvojio 16. mjestu.

Prvi značajniji rezultat ostvarila je godinu dana kasnije grupa Magazin zajedno s Lidijom Horvat-Dunjko. 'Nostalgija' je završila na vrlo dobrom 6. mjestu.

1995. godine Maja Blagdan podigla je ljestvicu još više i svojom 'Svetom ljubavi' osvojila nevjerojatno četvrto mjesto.

Na žalost, 1996. godine grupa  E.N.I s pjesmom 'Probudi me' ni približno nije uspjela dostići uspjeh Maje Blagdan. Simpatične djevojke završile su na 17. mjestu.

Dva najupečatljivija nastupa Hrvatske dogodila su se 1998. i 1999. godine. 

U Birminghamu 1998. Danijela Martinović nastupila je prva, a njen nastup u kojem se iz crne 'presvuče' u bijelu haljinu ušao je u povijest i pokrenuo pravu malu revoluciju u nastupima na Eurosongu. Pjesma naziva 'Neka mi ne svane' na kraju je bila peta. 

Jeruzalema 1999. sjećamo se istodobno s veseljem i sjetom. Naime, sjajna Doris Dragović je s 'Marijom Magdalenom' ponovila najbolji hrvatski rezultat ikad i osvojila 4. mjesto

Iduća dvije godine hrvatski predstavnici uspjeli su se zadržati među deset najboljih:

Pjesma 'Kad zaspu anđeli Gorana Karana 2000. je bila deveta.

Godinu dana kasnije Vannina pjesma 'Strune ljubavi' osvojila je 10. mjesto.

2002. godine tada iznimno popularna Vesna Pisarović nastupila je s pjesmom 'Sasvim sigurna' ('Everything I want') te završila na 11. mjestu.

Mlada Riječanka Claudia Beni 2003. godine predstavljala je Hrvatsku s pjesmom ' Više nisam tvoja (I can't be your lover') te završila na 15. mjestu. M;ogi i danas pamte simpatičnu koreografiju, a pjesmu je iznimno dobro prihvatila mlađa publika tako da mjesecima nije silazila s domaćih top ljestvica.

Ivan Mikulić  je 2004. hrvatsku verziju pjesme 'Daješ mi krila'  zamjenjuje engleskom 'You Are The Only One'. Ista  je završila na 13. mjestu.

Godinu dana kasnije Hrvatsku je na Eurosongu predstavljao Boris Novković s Ladaricama i pjesmom 'Vukovi umiru sami'. Novković je osvojio solidno 11. mjesto.

Sljedeće godine predstavljala nas je popularna Severina s pjesmom 'Moja štikla'. Njena pjesma bila je tema u cijeloj regiji, a oko cijele priče nastala je velika euforija. Ipak, kraljica estrade, kako joj mnogi tepaju, osvojila je tek 12. mjesto.

Godina 2007. je definitivno prekretnica u hrvatskom eurovizijskom natjecanju. Dado Topić i Dragonfly ne uspijevaju po prvi puta uvesti Hrvatsku u završnicu Eurosonga. Njihova pjesma 'Vjerujem u ljubav' završila je na skromnom 16. mjestu.

U Beogradu su nas 2008. godine predstavljali Kraljeve ulice s 'Romancom' koja je osvojila 21. mjesto.

'Lijepa Tena', Igora Cukrova koji se proslavio u jednom talent showu, također nije postigla zavidan uspjeh. Igor je završio na 18. mjestu.

Unatoč favoriziranju od strane kladionica i obožavatelja, pjesma 'Lako je sve' grupe Feminnem 2010. godine nije uspjela proći u finale. 

Od te godine se ukida Dora te je za izbor iduće godine odabrana Daria Kinzer putem svojevrsnog talent showa. 'Celebrate' Borisa Đurđevića ispada u polufinalu.

Istu sudbinu imala je i popularna Nina Badrić s pjesmom 'Nebo'.

Ni Klapa s mora, koja je sastavljena samo za Eurosong 2013., nije ostvarila neki zapažen rezultat. Njihova 'Mižerja' osvojila je 13. mjesto u polufinalu.

Nakon toga, Hrvatska je dvije godine apstinirala od Eurosonga, a ove godine u Švedskoj nas predstavlja pobjednica showa 'The Voice', Nina Kraljić s pjesmom 'Lighthouse'. Nina je već osigurala prolazak u finale te osvojila srca diljem Europe, a vjerujemo da će i u večerašnjem finali briljirati.

Sretno, Nina!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu