Obavijesti

News

Komentari 375

Došle pijane na nastavu: Dvije učenice popile bocu žestice?

Došle pijane na nastavu: Dvije učenice popile bocu žestice?
3

Ravnatelj škole u Sl. Brodu odmah je pozvao Hitnu i roditelje. Ostavili su ih na hodniku škole da se otrijezne. Sjedile su tako dva sata i samo su se smijale...

VIDEO

Industrijsko-obrtničku školu u Slavonskom Brodu dvije učenice trećeg razreda u ponedjeljak su na nastavu došle pijane.

- Mislio sam da je to šala, ali kad sam pred školom vidio vozilo Hitne pomoći, ubrzo se potvrdilo da je to istina. Ne znam gdje su pile, ali sam čuo da su pravile buku na školskom igralištu. Priča se da su popile litru žestice - rekao je jedan od njihovih kolega.

– Škola ima dugu tradiciju od sredine prošlog stoljeća. Raduje nas svaki uspjeh naših učenika, kako tijekom školovanja, tako i poslije, a ovakvi slučajevi nas rastužuju - rekao je Luka Mladinović, ravnatelj škole.

Čim su učenice došle u školu, svi su primijetili da s njima nešto nije u redu. Nedugo nakon dolaska, a to je bilo oko 9 sati, njima je pozlilo pa su pozvali Hitnu pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Došli su djelatnici Hitne i pregledali ih. Rekli su mi da nema potrebe da ih voze u bolnicu, neka se samo odmore. Sjedile su u hodniku gotovo dva sata. Ništa nisu govorile, samo su se smijale. Uspjeli smo stupiti u kontakt s majkom jedne od njih, no rekla je da ne želi znati za nju jer je odnedavno punoljetna. S roditeljima druge djevojke nismo uspjeli stupiti u kontakt jer nam je dala pogrešan broj. One su došle k sebi, a sljedećih dana će s njima i njihovim roditeljima razgovarati pedagog i psiholog. Poslije toga odlučit ćemo o sankcijama - rekao je ravnatelj.

Porasla je učestalost opijanja kod mladih

No tema maloljetničkog opijanja sve je ozbiljniji problem u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samo u proteklih 20 godina bitno je porasla učestalost opijanja kod mladih.

- ESPAD je međunarodno istraživanje o korištenju droga i alkohola među mladima. Obuhvaća 30 zemalja. Do 1999. godine bili smo u svemu ispod europskog prosjeka. Sad smo iznad njega - kaže dr. sc. Iva Pejnović Franelić iz HZJZ-a.

Istraživanje navodi da dječaci piju više od djevojaka. U Hrvatskoj, kao i u najvećem broju ESPAD zemalja, alkohol je barem jedanput u životu pio gotovo svaki učenik ili učenica, njih 93,5 posto. U samo mjesec dana neumjereno se opijalo 59 posto mladića i 48 posto djevojaka.

- Promijenjeno stanje svijesti može se produbiti do kome, a kod najtežih slučajeva pri koncentraciji iznad 4,5 promila i završiti smrtno zbog paralize disanja. Organizam u stanju intoksikacije dovodi do sniženja vrijednosti krvnog tlaka, šećera u krvi te pogoduje nastanku ozljeda i komplikacija stanja nakon ozljeda. Prolazno se registriraju i razni poremećaji srčanog ritma - rekla je prim. Arnes Rešić, dr med., spec. pedijatar u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Ondje su tijekom prošle godine imali 65 pacijenata u dobi od 15 do 18 godina na triježnjenju, a godinu prije bilo ih je 50. Samo u prva dva mjeseca ove godine imali su 13 takvih pacijenata.

Breitenfeld: Problem maloljetničkog opijanja treba tražiti u nesređenim odnosima u kući     

Dobna granica se pomaknula i danas djeca već u osnovnoj školi probaju alkohol. On im je dostupan i mogu ga kupiti. U Hrvatskoj je oko milijun ljudi koji imaju problem s alkoholom. Oko pet posto njih su ovisnici, dok su ostali pretjerani konzumenti, rekreativci i slično. Zbog izostanka odgoja i premalo vremena za djecu sve je više maloljetnika koji piju. To je nacionalni problem, ističe alkoholog u mirovini dr. Darko Breitenfeld.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 375
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21