Obavijesti

News

Komentari 137

Kod Sesveta ga ugrizla zmija, liječnici mu jedva spasili život

Kod Sesveta ga ugrizla zmija, liječnici mu jedva spasili život
4

Davora Vajdića (44) spasili su liječnici zagrebačke bolnice Fran Mihaljević. Bio je u teškom stanju i bez svijesti. Riđovka ga je ugrizla za palac dok je radio u polju

VIDEO

Davor Vajdić (44) u nedjelju je s prijateljem radio u polju nedaleko od kuće u Adamovcu kraj Sesveta. Primijetio je riđovku na livadi kako gmiže prema njemu. Ali prije nego što se uspio snaći, ugrizla ga je za palac na ruci. Uspaničio se, ali kako je bio pri svijesti, sjeo je na motocikl i krenuo prema kući nekoliko stotina metara dalje. Pozlilo mu je čim je došao pred kuću i srušio se s motocikla. Supruga ga je našla na cesti. Vrat i glava bili su mu otečeni. Povraćao je. 

- Odvezli smo ga u Dom zdravlja u Sesvete gdje su nam rekli da nemaju serum. Hitna pomoć je iz Zagreba stigla za 45 minuta. Iako smo im rekli da je supruga ugrizla zmija, nisu donijeli protuotrov sa sobom. Dali su mu lijekove protiv boli, a serum je dobio sat vremena poslije, kad je prevezen u Zagreb. Prebacili su ga u kliniku ‘Fran Mihaljević’ gdje su ga morali odmah intubirati. Otekao mu je jezik te se gušio. Izgubio je svijest - kaže supruga Ljubica (49). 

Kaže kako je ostala u šoku kad je netko od liječnika rekao: “Ne daj Bože da nam još nekog ugrize zmija jer imamo samo jedan serum”. 

- Cijelo vrijeme je na jakim sedativima kako ne bi osjećao bol. Cijeli dan spava. Probudio se na par minuta i kći ga je pitala boli li ga nešto. Kaže da ga boli svaki dio tijela. Ima dva velika crvena mjehura na mjestu gdje ga je zmija ugrizla - kaže supruga. 

Davor je tek u petak počeo pomalo dolaziti svijesti. Ipak, ostaje na oporavku u bolnici.

Toksikolog Franjo Plavšić kaže kako riđovka ima nešto blaži otrov nego poskok. 

- Sreća je što je dobio protuotrov u tih sat vremena. Smrt nastupa nakon nekoliko sati. Jačina otrova riđovke povećava se s temperaturom okoliša. Kako je vani sad jako toplo, i otrov je bio vrlo jak - dodao je Plavšić. 

Vajdić je pogriješio što je sjeo na motocikl nakon ugriza jer sa svakim pokretom otrov brže kola tijelom. 

- Ugrizi zmija su rijetki. Hitna nije dužna serum imati u vozilu jer se protuotrov daje nakon promatranja pacijenta. Protuotrov se proizvodi na imunološkom zavodu. Mogu se kupiti u apoteci, ali to ne preporučujem - rekao je stručnjak za zmije, dr. Zoran Tadić. 

Toksikolog Plavšić kaže kako se otrovnice karakteristične za Dalmaciju sve češće pojavljuju na sjeveru zemlje jer su tu temperature sve više, a to im odgovara.

Benkovac: Zmija im živi u zidu kuće 

Prestravljena žena u četvrtak oko 9 sati u selu Ceranje kraj Benkovca vidjela je kako u kuću u kojoj živi sa sinom i roditeljima ulazi zmija. Nije znala kako je istjerati pa je pozvala vatrogasce iz Benkovca. Zmija se, međutim, uvukla u rupu. Po naputku vatrogasaca zatrpali su pijeskom rupe u podu u kojima je završila zmija. Tamo će naliti beton. Ženu je strah jer je okoliš pun poskoka, a djeca se igraju pred kućom. 

Zagreb: Našli riđovku od 35 cm u garaži

S djetetom sam išla kroz garažu u Rudešu. Naišli smo na riđovku dužine 35 centimetara. Iznad garaže je veterinarska stanica pa smo ih pozvali. Oni su stavili zmiju u kartonsku kutiju i odnijeli je, rekla nam je čitateljica iz Zagreba koja je na zmiju naišla u četvrtak oko 12.30 sati. Zoran Tadić, stručnjak za zmije sa zagrebačkog PMF-a, kaže da je pojava riđovki u gradovima jako rijetka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.