Obavijesti

News

Komentari 84

Skandal na patologiji: Obitelji su dali da pokopa tuđu bebu

Skandal na patologiji: Obitelji su dali da pokopa tuđu bebu
4

Na odjelu patologije splitskog KBC-a zamijenili su tijela mrtvorođenih beba. Shrvanoj obitelji Kotoraš sa Hvara rekli su da nemaju njihovu bebu, već onu obitelji Botica

VIDEO

Nema bebe, nema bebe!, vikao je dežurni tehničar na splitskoj patologiji. Bio je izvan sebe, tresao se. Nazvao je kolegu i rekao mu kako je zamijenio dijete, govore nam potreseno Magda i Nikola Kotoraš iz Vrboske na Hvaru.

Magda je u srijedu rodila mrtvorođenče, djevojčicu.

- Prošlog ponedjeljka je, u sedmome mjesecu trudnoće, osjetila da se beba u trbuhu ne miče. Odmah su otišli hvarskom liječniku, koji im je potvrdio da bebi ne kuca srce i hitno ih je uputio u Split. U splitskom rodilištu čekali su dva sata na prijemu, nakon čega je primljena na odjel - rekla nam je Nikolina rodica, koja ih je dočekala u Splitu i pratila u bolnicu.

- U rodilištu su joj liječnici rekli da je ne mogu poroditi carskim rezom jer postoji opasnost od sepse, pa su joj davali umjetne trudove do srijede u 8.50 kad je rodila mrtvo dijete - nastavlja rodica Kotoraševih. 

U ionako tragičnoj situaciji, prava drama za roditelje mrtve curice nastala je tri dana poslije. U subotu je Nikola u pratnji rodice i dvojice prijatelja došao preuzeti tijelo bebe kako bi je pokopali na Hvaru. Kad su mu trebali predati tijelo, na patologiji je nastao pravi kaos. Dežurni tehničar pitao ih je nekoliko puta da ponove prezime. Obitelj je shvatila da nešto nije u redu. Tijelo djeteta je nestalo!

Na patologiji je bilo samo tijelo bebe ispod koje je pisalo prezime Botica.

- Ali Botica je preuzeta u četvrtak - vikao je uznemireno tehničar.

I doista, shrvani otac Marko Botica iz Rude, nedaleko od Sinja, u četvrtak, dva dana prije Kotoraševih preuzeo je tijelo bebe. Njegova beba umrla je krajem travnja zbog nerazjašnjenih okolnosti. Nakon poroda Botici su javili da može doći vidjeti svoju bebu. Pokazali su mu mrtvo dijete, o čemu smo već pisali u 24sata. Botica nam je rekao i kako mu je liječnik nakon članka u našim novinama donio u Rudu nalaz obdukcije njegova djeteta i rekao da “ne pravi probleme” oko slučaja.

Obitelj ga je sahranila u selu, vjerujući da se opraštaju od svoje bebe. I kao da čitava bol zbog neizmjernog gubitka nije bila dovoljna, susret s Kotorašem u Splitu oca Boticu je ponovno slomio. Teško je uopće i opisati emocije obaju roditelja, miješale su se suze i bijes na osoblje splitske bolnice. Zar je moguće da su zamijenili bebe?

- Ti barem znaš gdje ti je dijete i možeš ga uzeti te sahraniti kako treba - rekao je pun tuge i razočaranja Kotoraš Botici.

- Ne boj se, ako je sve istina, dobit ćeš i ti svoje dijete - smirivao ga je Botica i sam ne vjerujući da je do takve zamjene moglo doći. Roditelji Kotoraš i Botica su slučaj prijavili policiji, koja ih je preusmjerila Državnom odvjetništvu, koje je, kako nam je rekao Nikola Kotoraš, već u nedjelju izašlo na očevid u bolnicu:

- Ne znam što bih na sve rekao, najteže je nama roditeljima. Ali sad sam mirniji kad znam da smo sve rasvijetlili, kad znam gdje mi je dijete. Dogovorili smo se da će ekshumaciju obaviti neovisni stručnjaci, forenzičari, jer splitskoj bolnici ne vjerujem ništa. Neka imaju novo rodilište i najmoderniju opremu, ne vjerujem im baš ništa. Tužit ću ih sve sigurno: splitsku bolnicu, mrtvozornika, pogrebno poduzeće, a i grobara u Rudi. Pa zar je moguće da nitko od zaposlenika u bolnici nije provjerio koje dijete daje roditeljima u ruke, koje dijete prevozi u mrtvačkim kolima, koje dijete se pokapa. Pa što je tim ljudima? - očajan je Kotoraš.

Kako nitko nije provjerio koju bebu daje kojem ocu?
1 - 22. travnja Botici pokazuju mrtvu kćer u rodilištu. Šalju tijelo na obdukciju
2 - 9. svibnja Magda Kotoraš rađa mrtvu bebu. Sljedeći dan Botica preuzima tijelo
3 - Kotoraš dolazi po tijelo. Na patologiji je tijelo bebe pod imenom Botica

Ostojić: Ispričavam se obiteljima, to je strašan slučaj...

Ministar Rajko Ostojić u nedjelju je bio u Splitu na konvenciji o zdravstvu. Rekao je da su uvjeti u KBC-u nenormalni.

- Nevjerojatno je da se takvo nešto moglo dogoditi. Slučaj treba istražiti. Izražavam sućut i ispriku obiteljima zbog gubitka - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.