Obavijesti

News

Komentari 188

Kako je tekla drama žene kojoj su greškom izvadili bubreg

Kako je tekla drama žene kojoj su greškom izvadili bubreg
3

Novinari 24sata prvi otkrivaju kako su ženama istog imena i prezimena zamijenili dokumentaciju. Ženi koja je trebala operirati kralježnicu odstranili su zdravi bubreg

VIDEO

Dvije žene istog imena i prezimena primili su prije mjesec dana u Opću bolnicu Dubrovnik. Jedna je trebala operirati kralježnicu, a druga karcinom na bubregu. Rutinske operacije pretvorile su se u noćnu moru i za pacijentice i za liječnike.

Osoblje bolnice slučajno je zamijenilo liječničke dokumentacije pacijentica. Ženi (56) iz šire okolice Dubrovnika koja je trebala operirati kralježnicu odstranili su zdravi bubreg.

Pogrešku su shvatili ubrzo nakon operativnog zahvata. U bolnici kažu da su odmah reagirali. Slučaj su prijavili ravnatelju bolnice, a on Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje će provesti istragu i utvrditi čiji je nemar doveo do pogreške.

Gospođu kojoj su zapravo trebali ukloniti bubreg zbog karcinoma liječnici su malo kasnije uspješno operirali. Ovaj je put, nasreću, sve prošlo u najboljem redu.

No gorak okus zbog pogreške je ostao.

- Liječnička etika ne dopušta mi davati bilo kakve podatke o pacijentima osim nadležnim službama - kazala je liječnica pacijentice koja je ostala bez zdravog bubrega.

Ne sjećam se sličnog slučaja u hrvatskoj medicini, kaže ministar Milinović

Nesretnu pacijenticu posjetili smo u njezinu domu, no nije bila raspoložena za razgovor. Dočekavši nas na vratima obiteljske kuće, kratko je, kroz poluotvorena vrata, rekla da ne želi govoriti za javnost te da se već uspjela nagoditi s bolnicom za odštetu. O kojem je iznosu točno riječ, nismo uspjeli saznati. Josip Mađarić, odvjetnik specijaliziran za ovakve slučajeve, kaže da je gubitak bubrega osnova za otprilike 30 posto invalidnosti što može donijeti odštetu od oko 200.000 kuna, u slučaju da drugi bubreg nesmetano nastavi svoju funkciju. No ako nastanu komplikacije, odštetna svota može biti viša, ovisno o tome kakve su posljedice.Naravno, potrebno je napraviti vještačenja i utvrditi visinu invaliditeta.

U bolnici također nisu željeli davati izjave, ravnatelj bolnice Branko Bazdan nije htio ni potvrditi ni demantirati pogrešku koju su napravili njegovi liječnici

- Postoji jedan neželjeni događaj koji smo pravodobno i prema svim propisima prijavili nadležnim institucijama kao što svaki neželjeni slučaj pravodobno prijavimo. O svakom takvom slučaju ne mogu govoriti dok ne završi postupak pred nadležnim institucijama, odnosno Ministarstvu zdravstva - kazao je ravnatelj Bazdan.

Milinović: Slučaj sad razmatra Liječnička komora

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović saznao je za nevjerojatni propust u Općoj bolnici Dubrovnik prije dva tjedna.

- Čim smo dobili prijavu, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zatražili smo od bolnice svu dokumentaciju. Proslijedili smo je Hrvatskoj liječničkoj komori, koja sad razmatra slučaj i odlučit će o eventualnim disciplinskim mjerama. Prije bilo kakvih daljnjih odluka čekamo odluku komore - rekao je ministar.

Dodao je kako mu je žao što se dogodila tako strašna pogreška.

- Doista nevjerojatno. Gotovo kao u nekom filmu, dvije žene istog imena i zamjena sa strašnim posljedicama. Ne sjećam se sličnog slučaja u hrvatskoj medicini - rekao je ministar u nevjerici zbog svega.

I Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, bio je iskreno šokiran saznanjem o ovakvom propustu. Smatra da bi se ovakve situacije mogle spriječiti samo kad bi liječnici više razgovarali s pacijentima.

- Kroz rad udruge borim se za bolju komunikaciju između doktora i pacijenata. Da se u ovom slučaju barem minimalno komuniciralo, vjerojatno bi se na vrijeme prepoznala zamjena pacijentica - smatra Drlje i pozdravlja inicijativu dr. Veljka Đorđevića, koji se u suradnji s dekanom Medicinskog fakulteta prof. dr. Davorom Miličićem izborio da komunikacijske vještine postanu redovni predmet.

Drlje kaže da nije siguran što možemo očekivati od komore jer su za dosadašnje predmete koje im je slala udruga uvijek zaključili da je “sve bilo po pravilima struke”.

I život s jednim bubregom je kvalitetan

Liječnici kažu da se s jednim bubregom može živjeti bez ikakvih komplikacija. Ljudi sa samo jednim bubregom žive jednako kvalitetno kao i osobe s dva bubrega jer drugi potpuno preuzme funkcionalnost izvađenog, ali potrebno je, naravno, pridržavati se zdravog života.

Dobio stotine tisuća funti odštete

Steve Edwardsu (51) iz Velike Britanije prilikom operacije u bolnici u Bristolu odstranili su krivu stranu srca. Dobio je ogromnu odštetu. Britancu Johnu Tunneyu (63) operirali su krivu stranu mozga, onu na kojoj nije bio tumor. Tražit će odštetu. U Velikoj Britaniji se odštete za krivu operaciju kreću u stotinama tisuća funti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa