Obavijesti

News

Komentari 601

Skandalozno: U Srbiji izložili puške naših ubijenih branitelja

Skandalozno: U Srbiji izložili puške naših ubijenih branitelja
7

Srbija se u Vojnom muzeju u Beogradu hvali puškama ubijenih branitelja iz Vukovara. Uz to, Vojni muzej navodi da je to oružje 'ilegalnih hrvatskih formacija'

VIDEO

Dok vukovarske majke, žene, sestre i bake godinama tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih koji su stradali braneći Hrvatsku u Domovinskom ratu, u Srbiji izlažu njihove puške pod nazivom “Oružje nelegalnih formacija RH”.

Hrvatski branitelj i utemeljitelj pokreta Čuvari domovine - Ustanici Mario Maks Slaviček prije dva dana ovim povodom poslao je protestno pismo Vladi, Saboru i nadležnim ministarstvima tražeći od njih da od Srbije zahtijevaju popis brojeva oružja iz Vojnog muzeja na Kalemegdanu, informacije od Srbije gdje, pod kojim okolnostima, tko i kad je došao u posjed tog oružja imenom i prezimenom, tko ga je dostavio muzeju, pojašnjenje razloga nastanka zbirke pod nazivom “Oružje hrvatskih nelegalnih vojnih formacija” i tko je inicijator toga.

Željko Lukunić/Pixsell Mario Maks Slaviček

- Nitko mi nije odgovorio, no istodobno sam pisao i srpskoj vladi tražeći iste odgovore. Srbi godinama iskrivljuju hrvatsku povijest i istinu o Domovinskom ratu, a to je nedopustivo. Ovim jasno pokazuju da ne priznaju nastanak, legimitet, legalitet i suverenitet Hrvatske. Iz toga se jasno može iščitati njihov stav prema Hrvatskoj i u budućnosti - kaže Slaviček. 

U srpskom Vojnome muzeju potvrdili su nam priču o izloženom oružju čudeći se zašto se sad raspitujemo kad to izlažu godinama.

- Imamo i hrvatskog vojnika iz 5. st. pa za to nitko ne pita. Nije istina da piše nelegalnih formacija, nego piše paravojnih, a ono što vi nazivate Domovinski rat, mi nazivamo odcjepljenjem - kažu u muzeju.

Srbija kreira svoju povijest o Domovinskom ratu

24sata

Oružje i oprema nelegalnih formacija Republike Hrvatske, naziv je odjeljka iza kojeg se Srbija diči puškama ubijenih hrvatskih branitelja. Kažu da je to oružje godinama dio njihova muzeja i ne razumiju zbog čega je to sad zanimljivo Hrvatskoj.

Rehak: I ovime žele sakriti svoj neuspjeh stvaranja Velike Srbije

Ovo je velika sramota. Hrvatska ima svoj imidž, no našom šutnjom dopuštamo da nas pljuju i blate, a i to rade s našim postignućima, rekao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL).

Dodaje kako su Srbi tijekom okupacije Vukovara oružje odnijeli sa sobom i kako ga ne čudi da su dio arhivirali u vojnome muzeju. 

Davor Javorović/Pixsell Danijel Rehak

- Time pokušavaju sakriti svoj neuspjeh stvaranja Velike Srbije, odnosno svoj plan koji im je propao. Ne znam zašto hrvatsko rukovodstvo o tome ne vodi računa. Istina je da su nam Srbi vratili dio kulturne baštine, ali samo onaj uništeni. Hrvatsku ovaj slučaj ne zanima jer ionako planira ukinuti vojsku - dodao je Danijel Rehak.

Do objave broja nismo dobili nikakve odgovore od Vlade, Sabora, kao ni nadležnih ministarstava branitelja, unutarnjih, vanjskih poslova, obrane i kulture. No počeli su s prebacivanjem odgovornosti. Iz Ministarstva vanjskih poslove koje vodi Vesna Pusić napisali su nam: “Najljepše molimo da se obratite Ministarstvu obrane”. Uz njih su se kratko obratili i iz Sabora gdje su rekli da su obavijestili predsjednika Sabora i da će nam se javiti netko iz ureda. I to je sve od nadležnih institucija.

Pitanje kako je moguće da nitko iz Hrvatske do sada nije postavio pitanja Srbiji koja je prije dva dana postavio branitelj Mario Maks Slaviček, pojašnjava nam magistar kriminalistike Željko Cvrtila.

- Tako što naše institucije ništa ne znaju i ništa ne rade. Da ima političke volje za rješavanje ratnih zločina, netko bi došao i do tog oružja koje može biti dokaz u postupanju prema eventualnim ratnim zločinima počinjenim na području Hrvatske - kaže Cvrtila koji je, između ostalog, rukovodio istragom o kapetanu Draganu.

- Bio sam u MUP-u i osobno znam da se ništa po tim pitanjima ne radi. Najbolji dokaz tome je istraga koju sam vodio o kapetanu Draganu. Istraživali smo ga sa 16 godina zakašnjenja. Do tada nije bilo nikakve prijave protiv njega ni dokumentacije. U deset dana došli smo do svih podataka. Samo treba volje - kaže Cvrtila.

Iz muzeja su nam objasnili kako je riječ uglavnom o oružju koje je JNA zaplijenila iz Kikaševa Boeinga i da je nešto iz Vukovara i Karlovca. Podsjetimo, Anton Kikaš je Hrvat iz Toronta koji je 1991. godine sletio na Pleso s Boeingom 737 punim pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog našoj vojsci. I oružje i Kikaš završili su u rukama vojnika JNA.

Svaka ima broj iza kojeg se krije ime i prezime branitelja

24sata Puške su naši ratni dokazi

Branitelj Mario Maks Slaviček kaže da je domovinu branio u ratu te da je “čuva i u miru”. 

- Nije to nikakvo Kikaševo oružje jer su kraj pušaka jasno naznačili o kakvom je oružju riječ i otkud im, pa primjerice piše: “...decembar 1991.” - kaže Slaviček. Dodao je kako Hrvatska mora sve napraviti da spriječi Srbiju da iskrivljuje povijest

Puške su, kaže, dokaz jer se za svaku po brojevima zna tko ju je koristio

- Po tome bismo bez poteškoća otkrili gdje počivaju naši suborci te tko je u tom ratu bio agresor i zločinac, a tko se branio - zaključio je.

Kolinda: Želim dobre susjedske odnose i politiku čistih računa

Ne slažem se s ničim što uznemirava ljude i što podiže strasti, a oni koji to rade moraju biti svjesni toga što rade, odgovorila je u petak predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović tijekom posjeta Karlovcu na pitanje kako komentira što je u beogradskom muzeju izloženo oružje poginulih hrvatskih branitelja. 

Istaknula je da kada govorimo o odnosima između Hrvatske i Srbije moramo biti vrlo pažljivi da ne radimo ništa što bi moglo potaknuti negativno raspoloženje s jedne ili druge strane

- Ja sam definitivno za dobrosusjedske odnose, ali i za politiku čistih računa. Ono što me brinulo posljednjih dana, a i dalje me brine jesu Šešeljevi istupi koji je ponovno govorio o "Velikoj Srbiji", a da se nitko u Beogradu od vlasti nije stvarno i žestoko ogradio od takvih izjava. Tako se ne grade dobrosusjedski odnosi i kada budem predsjednica RH od prvoga dana ćemo raditi na tome da razvijamo stvarni odnos prijateljstva između Hrvatske i Srbije, ali temeljem politike čistih računa i rješavanjem otvorenih pitanja na civiliziran način - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 601
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa