Obavijesti

Sport

Komentari 409

Čilić je propustio tri meč lopte, Federer je slavio u pet setova!

Čilić je propustio tri meč lopte, Federer je slavio u pet setova!
16

Marin Čilić imao je 2-0 u setovima protiv Rogera Federea u četvrtfinalu Wimbledona i tri meč lopte u četvrtom setu, no Švicarac se vratio i prošao u polufinale

VIDEO

Marin Čilić izgubio je u četvrtfinalu Wimbledona od najvećeg tenisača svih vremena. Roger Federer pokazao je Marinu zašto je najveći.

Čilić je igrao treći uzastopni četvrtfinale Wimbledona, imao je 2-0 u setovima, tri meč lopte u četvrtom setu, ali sve to Roger je izvukao i na kraju slavio 6-7, 4-6, 6-3, 7-6, 6-3.

Prije dvije godine, Marin Čilić je pomeo Federera u polufinalu US Opena. Bila je to jedina Marinova pobjeda protiv Federera u njihovih šest međusobnih susreta. Ovaj put ulog je bio polufinale Wimbledona, Rogerova najdražeg turnira. 

Wimbledon - All England Lawn Tennis & Croquet Club

Razlika između velikih i najvećih

Marin je u dosadašnja dva četvrtfinala gubio od Novaka Đokovića. Svjetski broj 1 je ispao, a Čilić je počeo meč protiv Rogera kao u najljepšim snovima. Imao je 2-0 i igru s US Opena u kojoj mu veliki Švicarac nije mogao ništa. 

No tu dolazimo do nekoliko ključnih trenutaka u kojem se vidi ta razlika između velikih tenisača i onih najvećih. Marin je bez sumnje veliki, ali Roger je najveći.

Imao je Marin 2-0 u setovima, a u trećem je kod 3-3 imao 0-40. Roger je to sjajno izvukao. Hrvat potom kod 4-3 za Rogera radi dvostruku pogrešku i poklanja Švicarcu servis. Vratio se Roger ili ako hoćete, vratio ga je i Marin. 

Wimbledon - All England Lawn Tennis & Croquet Club

Prvi put u karijeri ispao nakon 2-0 

Nije se slomio naš tenisač. U četvrtom setu kod 2-1 imao je 15-40, obje break lopte na Rogerov drugi servis.

Kod 5-4 imao je prvu meč loptu, također na drugi servis Švicarca, drugu je izborio kod 6-5, no Federer je odservirao za tie-break. I tamo je Marin imao meč loptu, ali Federer je sve to uspio izvući.

Niti jednom nije reagirao kako treba, nije napao, nije preuzeo rizik i to je Roger kaznio. Marin do ovog meča nikad u karijeri nije izgubio kad je vodio 2-0 u setovima, a imao je dosad 60 takvih mečeva. Roger je prekinuo taj veliki Marinov niz.

Nije se loše držao Marin u petom setu, ali sve je bilo na Rogerovoj strani. Imao je tu psihološku prednost nakon što je okrenuo 0-2 i Marin mu je velikom pogreškom poklonio servis za meč. Švicarac takve poklone ne odbija...

Federer je proslavio jubilarnu 10. pobjedu u karijeri u mečevima u kojima je gubio 2-0 u setovima.


UŽIVO

Čilić vs. Federer 7-6, 6-4, 3-6, 6-7, 3-6

5. set: (3-6)

Bitno je da Marin ostane čvrst na servisu, za početak je bio dobar na Rogerovom. Došao je do 30-30, a potom i do 40-40. No Roger je to riješio rutinski (1-0). Rješava to i Marin (1-1). Jako bitno za peti set. Federer je poveo 2-1 bez izgubljenog gema. Marin je otvorio servis gem pogreškom. No od te pogreške sve je napravio kako treba i izjednačio na 2-2.

Roger je bio na redu. Marin ga je u prvom poenu namučio pa mu poklonio poen udarcem u mrežu. Švicarac je lako osvojio gem za 3-2. Čilić je bio na servisu, Federer osvaja čudesni poen za 15-30! Sjajna backhand paralela i Rogerov napad za break loptu! No i Švicarac je čovjek. I on griješi. Izjednačenje. Izvukao je Marin to za 3-3!

Nije imao sreće Marin, kod 30-30 sa zadrškom je viknut aut, Čilić je tražio provjeru i bio je u pravu. Ali poen je bio ponovljen. Roger ne griješi i vodi 4-3. Marin je imao 30-15, ali dva sjajna Rogerova poteza i evo ga na 30-40. Dvaput je Marin krenuo naprijed, ali u oba puta prekratkom loptom i Švicarac to ne propušta. Spasio je Marin break loptu! No veliki Roger pogađa nevjerojatan forehand za novu break loptu. Marin je promašio... Roger ima servis za meč.

I to je to! Roger se vratio u život, preokreno je 0-2 i prošao u polufinale Wimbledona. Federer je pokazao Marinu zašto je najveći tenisač svih vremena...

4. set: (6-7)

Marin otvara set s 1-0. Jako bitno za Čilića, da osvoji gem nakon gubitka trećeg seta. Švicarac uzvraća istom mjerom. Jedna zanimljivost, Marin nikad u karijeri nije izgubio meč u kojem je vodio 2-0 u setovima, a igrao je 60 takvih mečeva. 

Čilić je poveo 2-1. Još bitnije je da je naš tenisač osvojio gem bez izgubljenog poena. Marin je kod 2-1 imao 15-40 na Rogerov servis. Švicarac je imao drugi servis, ali Marin pogađa u mrežu. Ostala mu je još jedna break lopta i opet na Rogerov drugi servis. I opet je promašio. Ovoga puta, forehandom... Šteta, propuštena je velika šansa.

Kod 2-2 Čilić je u problemima. Federer pogađa backhand paralelu za 15-40 i dvije vezane break lopte. Prvu je riješio sjajnim servisom, a isto je napravio i s drugom. Ušao mu je Federer u mlin, s tri sjajna servisa Marin je sve preokrenuo, a potom je i četvrtim servisom uništio Rogera i poveo 3-2.

Švicarac je bio uvjerljiv na svom servisu. Sve je sigurniji u udarcima s osnovne crte, a loša vijest je i što ga backhand služi, inače njegova jedina slabija točka. Roger je izjednačio na 3-3. No Marin uzvraća istom mjerom i opet vodi (4-3). Ne posustaje ni Roger, lagan gem za 4-4.

Ništa ne poklanja veliki Roger. Marin se za svaku loptu mora žestoko boriti. Servis i dalje radi i to je sjajna vijest. Poveo je Čilić 5-4, a Švicarac će servirati za ostanak u meču.

Početak iz snova. Marin je pogodio sjajnu forehand paralelu za 0-15. Roger uzvraća s dva dobra servisa, ali i griješi i Marin je bio dva poena do meča! Sjajnim potezom nakon toga Čilić je izborio prvu meč loptu! I to na drugi servis Federera! Nažalost, promašio je. Roger je izjednačio (5-5).

Nezgodno je bilo kod 15-30. Marin je ostao miran te je izborio tie-break! Nešto što će Roger tek morati napraviti. Švicarac je servirao, a Marin je došao do druge break lopte, ujedno i druge meč lopte! Švicarac je to riješio servisom te je izborio tie-break. Kakva drama na centralnom terenu...

Tie-break odluke:

Marin je otvorio tie-break sjajnim servisom (1-0). Što radi Roger? As na drugi servis. To mogu samo najveći (1-1). No sjajno je vratio Marin servis i natjerao je Rogera na pogrešku (2-1). Napravio je tako dobru stvar, a onda je uprskao. Vraća Rogera u život (2-2). Marin je poveo 3-2 i Roger je opet bio pod pritiskom. No Roger lako dolazi do 3-3, a potom i do 4-3. Kakva sreća za Rogera, lopta jedva da je držala crtu i Švicarac je poveo 5-3. Sjajan napad Marina koji smanjuje na 5-4. Švicarac je poveo 6-4 i došao do dvije set lopte, jednu na svoj servis.

No i najveći griješe. Roger je sad nešto i poklonio i vratio je Marina u život. As za 6-6! Pogodio je Marin prvi servis te izborio treću meč loptu! Drugi servis Švicarca, Marin u mrežu! Nevjerojatno (7-7). Roger je pogodio za 8-7! Marin servira za ostanak. Uspio je provući loptu kraj Rogera na mreži za 8-8. I dupla servis pogreška! Evo poklona Rogeru, set lopta na servis Švicarca. Griješi i Roger, kakva drama (9-9). Sve je napravio Marin sjajno, osim završnog udarca. I Roger vodi 10-9! Velika pogreška Marina i evo nas u petom setu!


3. set: (3-6)

Otvorio je Federer osvajanjem svog servisa, 1-0 je u trećem setu, međutim, Marin nastavlja fantastično igrati i uz čistih 40-0 stiže na 1-1. Švicarac prelazi u vodstvo, 2-1 je.

Imao je Marin 40-15, no svojom greškom omogućuje dolazak Federeru do izjednačenja. Potom ispaljuje as za prednost i nadigrava Švicarca idućim poenom za 2-2. Siguran je Fedex na svom servisu, nije dopustio Marinu šansu za break, prelazi u 3-2 vodstvo.

Čilić doista igra fantastično na svom servisu, ne dopušta Federeru da mu se približi. Kažnjava svaku njegovu pogrešku, iako Švicarac povremeno zabljesne atraktivnim potezima. To mu je trenutno nedovoljno za nešto više, 3-3 je.

Tri break lopte za Marina! 0-40 je! Ogromna šansa! No, vratio se Fedex na 40-40, šampion je jak pod pritiskom. Uspio je doći do prednosti koju je iskoristio za 4-3. Šteta, velika je ovo prilika bila za našeg najboljeg tenisača.

Sedam poena u nizu uzeo je Roger, Marin je u malom padu kvalitete igre, no brzo se Marin vraća na 30-30 i onda sve prelazi na 40-40, potom i Federer dolazi do break lopte i onda dvostrukom pogreškom Čilić mu poklanja servis, 5-3 je za Švicarca koji upravo servira za set. Uz manje probleme Fedex potvrđuje osvojeni break i uzima treći set rezultatom 6-3.


2. set: (6-4)

Odmah je počelo napeto, Marin prijeti na servisu Rogera, no ovaj se izvlači kvalitetnim udarcima za 0-1. Čilić je malo nervozan na svom servisu, došlo je do njegove druge dvostruke pogreške danas, ali na kraju osvaja svoj servis za izjednačenje, 1-1.

Opasno Čilić pritišće Federera na prvom servisu, dovelo ga je to na 0-30. Nakon što je Švicarac došao na 30-30, Marin je uzvratio i došao do svoje prve break lopte u meču koju je iskoristio. Break je tu, Marin ima 2-1 i servirat će za povećanje prednosti.

Problemi su nastali pri potvrdi breaka. Marin je uz borbu uspio doći do 40-40, Federer je imao šansu za break koju nije iskoristio. Marin se zatim pribrao i došao do 3-1. Nije Fedex dopustio novo gubljenje servisa, odigrao je sigurno i smanjio rezultat u drugom setu na 3-2. Do 4-2 Čilić dolazi ekspresno,  40-0 je brzo povećalo prednost.

Ponovo Marin napadački djeluje na Rogerov servis, međutim, Švicarac uz manje poteškoće to pretvara u smanjenje rezultata, 4-3 je za Čilića. Opet 40-0, čist gem za 5-3. Marin je na korak do osvajanja drugog seta i velike prednosti! Federer je došao na 5-4, ali Čilić servira za 2-0 u setovima.

Marin Čilić igra fantastično, ali mora se priznati i da Federer radi neshvatljive greške, promašuje nemoguće stvari. Pomogao je tako našem najboljem tenisaču u dolasku do dvije set lopte. Jednu je iskoristio i to je 6-4, veliku prednost ima naš predstavnik.


1. set (7-6)

Igrači su izašli na teren i odradili zagrijavanje. Prvi je servirao Marin što je odradio bez problema, a Federer je uzvratio istom mjerom. Čilić je poveo 2-1 poslije tri pogreške Švicarca, da bi gem osvojio u stilu - zakucanim asom. Uz manje poteškoće, Federer izjednačuje na 2-2. Za potvrdu izjednačenja ispalio je as.

Švicarac je imao dvije break lopte, ali Marin je to spasio strpljivom igrom i poveo 3-2. Marin uspijeva zaprijetiti Federeru na servisu, no stari lisac to kontrolira i odvodi na rezultat 3-3. Ne popušta niti Čilić na svom servisu, djeluje uvjerljivo i precizno pri udarcima, stigao je 4-3 vodstva. Fedex ekspresno osvaja svoj servis i imamo 4-4.

Federer atraktivnim potezima oduševljava publiku, no Marina se trenutno ne može dekoncentrirati. Ponovo je u vodstvu, 5-4. Čilić je na 50% prvog servisa, dok Federer ima 67%. Niti jedan ne popušta, trenutno odlučuju živci. Švicarac je došao na 5-5. Bez ikakvih problema Čilić prelazi u vodstvo, uskoro nas čeka rasplet prvog seta.

Marin napada servis Švicarca koji se fantastičnim potezima izvlači iz opasnosti. Brzo je došao na korak do osvajanja svog servisa i zakucavanjem je izjednačio na 6-6. Igrat će se tie-break.

Tie-break

Poveo je Marin na svoj servis, pa potom došao do mini breaka, 2-0. Vrhunskim forhendom Čilić je došao na 3-0 i odmah povisio na 4-0. Odličnim winnerom prednost se povećala na 5-0, no Fedex je uspio doći na 5-2.

Neobranjivim as servisom Marin dolazi na 6-2, odnosno korak do osvajanja prvog seta. Ipak, Federer se hvata za slamku dolaskom na 6-3 uz malo sreće, a lakim winnerom smanjuje na 6-4. Loptica je završila u autu poslije jedne razmjene na servisu Federera i Marin je osvojio prvi set.


Među brojnom publikom tu je i vrlo poznata faca, veliki gospodin David Beckham. Ništa ne želi propustiti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 409
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'
IZNERVIRAO GA

VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'

Možete mi se rugati s 200 metara, ali gadosti mi u facu nećete govoriti. Iz Rusije sam, za mene je to automatski. Molim vas, nemojte ni pokušavati jer ćete završiti u bolnici, a ja u američkom zatvoru, rekao je borac