Obavijesti

Sport

Komentari 67

'Bolje da sam umrla...': Kobnog dana bila je s Draženom u autu

Edebal je preživjela tragičnu nesreću zbog koje su joj ostale trajne posljedice. Pitala se čemu sve to, a više puta je poželjela da je ona umrla umjesto Dražena

VIDEO

Hilal Edebal bila je treća putnica u crvenom Golfu, koji se zabio u kamion na njemačkoj autocesti sedmog lipnja 1993. godine. Tada 23-godišnja talentirana košarkašica bila je druga suputnica Dražena Petrovića uz vozačicu Klaru Szalanty, ondašnju djevojku tada 28-godišnjega hrvatskog košarkaša.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ni ona sama nije znala da je bila u automobilu s najvećim hrvatskim košarkašem ikada. Sudar joj je ostavio trajne posljedice na mozak prouzročivši amneziju zbog koje pati od golemih rupa u sjećanju, psihičkih slomova i problema u ponašanju.

- Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tada morala biti u Njemačkoj - neka su od pitanja koja su godinama mučila danas 47-godišnjakinju...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na koncu, je li Dražen bolje prošao od mene? Bi li bilo bolje da nisam preživjela?

Pokušala se baciti kroz prozor

Hilal je krenula na terapije... Dugo vremena je provodila na liječenju.

-Bilo mi je vrlo teško. Dugo sam vremena bila na terapijama. U potpunosti sam izgubila pamćenje. Nisam prepoznavala ništa u Münchenu, gradu u kojem sam odrasla. Kamo god da sam pošla, roditelji su me morali dovoditi natrag.

Koliko joj je bilo teško dočarava pokušaj samoubojstva. Njezini roditelji su doživjeli vrlo potresnu situaciju kada se Edebal pokušala ubiti. Htjela je skočiti sa 17. kata tijekom rehabilitacije.

- Nisam planirala skočiti zato da se ubijem. Željela sam se probuditi iz sna. Mislila sam da ću, kad skočim, prestati sanjati ovu moru.

Vozila prebrzo i zabila se u kamion

Edebal je te 1993. godine putovala sa svojom prijateljicom Klarom pristavši joj učiniti uslugu. Klara je željela društvo na autoputu od Münchena do Frankfurta, gdje su zajedno pokupile Petrovića na aerodromu.

Onamo je hrvatska reprezentacija doputovala iz Poljske gdje je igrala kvalifikacije za Europsko prvenstvo iste godine. Umjesto da s ostatkom momčadi sjedne na zrakoplov za Zagreb, Petrović je, nošen čežnjom da vidi svoju djevojku, odlučio putovati automobilom.

Oko 17.20 sati crveni se golf punom brzinom zabio u kamion-cisternu koji je bio posred ceste. Prema policijskom izvješću, vozač kamiona izašao je iz vozila i signalizirao vozačima nadolazećih vozila da uspore trčeći im ususret. No, za crveni je golf bilo prekasno.

Klara je pokušala skretanjem izbjeći neizbježno, čime je Dražena na suvozačkoj strani automobila ostavila posve ranjivim na udarac koji će uslijediti. Činjenica je da je prebrzo vozila. Debelo iznad dozvoljenog...

Dražen, koji je spavao nevezan, izletio je kroz prednje staklo te je glavom udario u cisternu poginuvši na licu mjesta. Edebal, 188 centimetara visoka sportašica, koja također nije bila vezana, udarila je glavom i tijelom o stražnje sjedalo.

- Roditelji su me svakodnevno dolazili posjećivati premda im je za to trebalo dva sata vožnje. Liječnici su im stalno govorili da bih mogla preživjeti. Nikad im nisu rekli da ću preživjeti.

Do dan-danas ni riječi od nje

- Naravno da nije namjeravala ubiti Dražena, ali definitivno je vozila prebrzo. I upropastila mi život - rekla je Hilal.

U cijelom slučaju i dalje ostaje neispričana priča Klare Szalanty, koja odbija svaki zahtjev za razgovor na bolnu temu. Udala se za Olivera Bierhoffa 2001. godine, nakon što je zaključila svoju košarkašku i karijeru modela.

Prema izvještaju Süddeutsche Zeitunga iz 1996. godine, Klara je nakon nesreće provela tjedan dana na intenzivnoj njezi. Jedini fizički trag nesreće mali je ožiljak nad njezinim lijevim kapkom. Ubrzo nakon nesreće ponovno je vozila bez problema, vratila se poslu fotomodela u Sjedinjenim Državama te nastavila profesionalnu košarkašku karijeru u Njemačkoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe