Obavijesti

Sport

Komentari 10

Bratu Robertu je tek 46: Lovio lopove kao napadače na terenu

Bratu Robertu je tek 46: Lovio lopove kao napadače na terenu
30

'Bacio sam ga u kontejner', rekao je Robert Kovač nakon što je ulovio lopova koji je pokušao opljačkati umirovljenika. Takav je bio i na terenu, brz, vatren, nemilosrdan. Robi, sretan rođendan!

VIDEO

Robert Kovač danas slavi 46. rođendan. Njegova majka Ivka radila je kao čistačica, a otac Mate je radio na gradilištu, a on? On je bio serviser telefona. Odnosno, trebao biti, ali sudbina je htjela da obuje kopačke i sa starijim bratom uđe  hrvatsku i njemačku nogometnu povijest. 

REUTERS

Od Bayerna do Dinama

Najveći dio karijere proveo je u njemačkom prvaku Bayern Münchenu. Pridružio mu se 2001. godine kada je osvojio i prvenstvo i Kup, a uz Olivera Khana bio je jedan od ključnih igrača obrane. Iz Bundeslige je otišao odigrati epizodu u Juventusu, a nakon toga se vratio u Njemačku, ovoga puta u dortmundsku Borussiju.  Karijeru je završio u zagrebačkom Dinamu 2010. Za Hrvatsku reprezentaciju je igrao čak 10 godina, počevši od 1999. godine, a upisao je 84 nastupa.

U sezoni 2002./2003. i 2004./2005. s Bayernom osvaja prvenstvo Njemačke, 2003. i 2005. Njemački kup, 2004. Njemački Liga kup, a 2001. Interkontinentalni kup. Bio je i prvak talijanske druge lige, a s Dinamom prvak Hrvatske u sezoni 2008./2009. i godinu nakon toga. S Dinamom je osvojio i Hrvatski kup u svojoj predzadnjoj sezoni.

S Nikom je 2013. vodio hrvatsku reprezentaciju do 21 godine, a nakon toga postaje pomoćni trener i prati Niku u vođenju A reprezentacije. S bratom 2016. odlazi u Eintracht iz Frankfurta, a potom i u Bayern također kao pomoćni trener.

Goran Stanzl/PIXSELL

Nigdje bez brata

Niko i Robert Kovač najpoznatija su nogometna braća. Iako su ih nekada transferi u igračkoj karijeri razdvajali, trenersku su odrađivali zajedno pa su tako zajedno odradili i posljednji posao u Bayernu te se gospodski oprostili od Bavaraca. 

"Uvijek ćemo ostati vaši navijači", poručili su bavarskom gigantu. 

Od početaka Robert je Niku pratio na treninzima, a otac ih je obojicu vodio na utakmice. Kasnije su često bili u istom društvu pa su se bratski znali i zafrkavati. Niko je znao 'bocnuti' brata da je veliki šminker, a Robert će mu nabaciti da samo misli o svojoj frizuri.

GES / Soccer / FC Bayern Munich - Hertha BSC Berlin 16.08.2019

Strpao lopova u kontejner

Mlađi brat Kovač večerao je u jednom frankfurtskom restoranu u zapadnom dijelu grada davne 2017. kad je primijetio pljačku 72-godišnjeg umirovljenika pred bankomatom nakon što je ovaj podigao novac. Nesretnog starca oborio je na pod i uzeo mu 40 eura.

- Čuo sam da netko doziva upomoć. Ugledao sam muškarca kako trči prema meni, a iza njega je bio stariji muškarac koji je ležao na podu. Potrčao sam prema njemu. Muškarac je počeo bježati na drugu stranu, potrčao sam za njim i uhvatio ga nakon 50-ak metara - prepričao je Kovač njemačkim medijima i dodao:

- Reagirao sam brzo i nisam razmišljao ima li čovjek nekakav nož. Da sam o tome mislio, možda to tada ne bih učinio.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Sanjin Strukić Željko Lukunić REUTERS
27
| Foto: Sanjin Strukić/ Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pljačkaš je kasnije osuđen na godinu i pol zatvora, a ispostavilo se da je od ranije poznat policiji.

- Vidi se da je gospodin u kondiciji - dobacio je njemački policajac novinarima dok je privodio lopova zahvaljujući bivšem hrvatskom reprezentativcu.

- Robert Kovač pomogao je čovjeku u nevolji. To je nesebičan i hrabar čin i svi se trebamo ugledati na njega, rekao je tada premijer pokrajine Hesse, Volker Bouffier, koji je Kovaču dao najveće priznanje koje civil može dobiti - Hesseovu medalju za hrabrost koju dodjeljuju od 1989. godine.

Željko Lukunić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve