Obavijesti

Sport

Komentari 30

Slovenski odvjetnik Aleksander Čeferin novi predsjednik Uefe!

Slovenski odvjetnik Aleksander Čeferin novi predsjednik Uefe!
3

Vrlo sam sretan jer će ovo biti moj posljednji govor na kongresu Uefe. Nastavit ćete raditi bez mene zbog razloga u koje danas ne želim ulaziti. Mogu samo reći kako je moja savjest čista, poručio je Platini

VIDEO

Predsjednici europskih nogometnih saveza odabrali su novog predsjednika Uefe! Poziciju Michela Platinija naslijedio je Slovenac Aleksander Čeferin (48). Predsjednik Slovenskog nogometnog saveza od 2011. godine pobijedio je Nizozemca Michaela van Praaga ukupnim glasovanjem 42-13. Odvjetnik po struci do 2019. godine obnašat će dužnost predsjednika krovne europske nogometne organizacije.

- Velika je čast biti predsjednik Uefe, no ujedno i velika odgovornost. Puno mi to znači, a moja mala i prelijepa Slovenija ponosna je na mene. Nadam se da ćete jednog dana i vi biti ponosni na mene - rekao je predsjednicima nacionalnih saveza Čeferin te najavio promjene:

- Naglasak će biti na borbi protiv namještanja, a izmijenit ću i proces dobivanja finala Lige prvaka, domaćinstva EP-a i sličnih velikih natjecanja. Sve to treba biti transparentno.

Čeferin je sedmi predsjednik Uefe od 1954. godine nakon Ebbea Schwartza, Gustava Wiederkehra, Artemija Franchija, Jacquesa Georgesa, Lennarta Johanssona i Michela Platinija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po struci je pravnik, a radio je u obiteljskom odvjetničkom uredu. Specijalizirao se za rad sa sportašima i sportskim klubovima, a nakon nekog vremena preuzeo je mjesto direktora obiteljskog ureda.

U poslove vezane uz nogomet krenuo je kroz slovenski futsal klub KMN Svea Lesna Litija 2005. godine. Predsjednik slovenskog nogometnog saveza postao je 2011. godine kada postaje i potpredsjednik Uefine pravne komisije, a tečno govori engleski i talijanski.

Platini: Moja savjest je čista

Bivši predsjednik Europskog nogometnog saveza (Uefa) Michel Platini, koji je odstupio s te dužnosti u svibnju ove godine nakon što mu je zbog kršenja etičkih pravila zabranjen rad u nogometu na četiri godine, u svom je obraćanju zastupnicima izvanrednog kongresa Uefe u Ateni rekao kako smatra da nije napravio ništa pogrešno i da mu je savjest čista.

Platini je dobio priliku obratiti se članovima kongresa na početku izvanrednog zasjedanja na kojemu će biti izabran njegov nasljednik, a njegov izlazak za govornicu popraćen je aplauzom. Etička komisija Fife, koja je Platiniju izrekla kaznu, dopustila mu je obraćanje članovima kongresa Uefe usprkos zabrani iz "humanih razloga".

- Za mene je vrlo emocionalno biti ovdje, a ujedno sam i vrlo sretan jer će ovo biti moj posljednji govor na kongresu Uefe. Nastavit ćete raditi bez mene zbog razloga u koje danas ne želim ulaziti. Mogu samo reći kako je moja savjest čista, siguran sam kako nisam u ničemu pogriješio i nastavit ću se boriti u tom smislu na sudovima. Hvala vam, hvala za posljednjih devet godina, mislim da smo napravili odličan posao. Prijatelji nogometa, zbogom - rekao je Platini.

Etička komisija Fife, koja je Platiniju izrekla kaznu, dopustila mu je obraćanje članovima kongresa Uefe usprkos zabrani iz "humanih razloga".

Platini je kažnjen jer mu je bivši predsjednik Fife Sepp Blatter 2011. godine isplatio honorar od dva milijuna švicarskih franaka za "intelektualne usluge".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje