Obavijesti

Sport

Komentari 38

Cibona: Turci plaćaju tri puta više nego da Žižić ide u NBA

Cibona: Turci plaćaju tri puta više nego da Žižić ide u NBA
1

Ne želim tako voditi klub i podnosim ostavku, kaže Aco Petrović nakon što su čelni ljudi kluba odlučili prodati Žižića Darušafaki. Cibona će dobiti oko milijun eura odštete

VIDEO

Ne slažem se s tim potezom, ne želim snositi odgovornost za to i zato sam podnio ostavku na sve funkcije u Ciboni (izvršni dopredsjednik, član Skupštine i predsjednik UO-a). Ne može nam novac uvijek biti motiv, moraju biti i rezultati, rekao je izrevoltirani Aco Petrović nakon što je uprava kluba izglasala prodaju najboljeg igrača Ante Žižića u tursku Darušafaku.

Cibona je, unatoč paklenom rasporedu i nedovoljno širokom rosteru za sva natjecanja, odlično plovila ove sezone. 
U igri je za Final Four ABA lige, s rezervnom momčadi je u vrhu domaće lige, jedino se morala odreći uspjeha u Fibinoj Ligi prvaka, koja joj ionako donosi 14 utakmica i pristojan novac za samo sudjelovanje. Žižićev odlazak znači kraj svim ambicijama, osim pukog ulaska u ABA ligu kroz domaće prvenstvo.

Prodaja je, dakako, uvjetovana financijama. Svi u upravi, uključujući direktora Domagoja Čavlovića i sportskog direktora Andriju Žižića, Antina starijeg brata, bili su za prodaju. Samo je Aco bio protiv.

- Govoreći iz pozicije čovjeka koji potpisuje sve u Ciboni, pa tako i mogući stečaj, moram reći da smo izvrsno prošli. Osigurali smo si triput veća sredstva nego što bismo uspjeli da smo na prodaju čekali do ljeta - objasnio je Čavlović.

Visina odštete je poslovna tajna, ali računica je jednostavna. Žižić je imao izlaznu klauzulu prema NBA ligi, u koju je namjeravao otići idućeg ljeta nakon što su ga u lipnju kao 23. na draftu odabrali Boston Celticsi. Ta klauzula za NBA klubove je minimalno 650.000 dolara, koliko je maksimum koji Amerikanci smiju isplatiti za odštetu. Eventualnu razliku pokrio bi sam igrač.

Možda je Čavlović malo pretjerao s ovim "triput", ali čini se da će "vukovi" na 19-godišnjem Omišaninu zaraditi najmanje milijun eura. 
Za usporedbu, cijela Cibonina prva momčad ove sezone vrijedi 600.000 eura, a Cedevitina se godinama vrti oko dva milijuna. Klub iz Savske ovim si je poslom osigurao puno mirniju budućnost, u kojoj ga čeka nova runda isplata vjerovnicima.

Aco je već dugo najavljivao velikog sponzora, s kojim bi Cibona dobila i dodatak imenu. No od svega još nema ništa, pa je klub odlučio namaknuti novac nepopularnom metodom prodaje. Priča o prodaji Žižića traje već dugo, a posebno se zahuktala proteklog vikenda. Posrednik je bio Miško Ražnatović, srpski superagent i vlasnik ABA-ligaša Mega Leksa, koji brine o karijeri brojnih europskih košarkaša, uključujući većinu onih iz regije.

S druge strane, na klupi bogatog turskog kluba američki je Izraelac David Blatt, koji je još prošle sezone vodio Cleveland Cavalierse s LeBronom Jamesom. Njegova je trenerska filozofija, koja možda čudno zvuči, da u momčadi uvijek treba imati jednog Hrvata. A boljeg od Žižića teško može pronaći na tržištu.

Nije jasno mijenja li ova situacija Žižine planove za odlaskom u NBA, jer malo bi klubova bilo spremno iskeširati toliki novac za igrača kojeg će imati samo pola sezone, no Darušafaki novac zaista nije problem.

- Ne bismo mi njega mogli prodati da on nije želio otići - rekao je Čavlović i dodao da će u što skorijem roku pokušati pronaći zamjenu. To bi trebao biti Luka Žorić, koji je nakon odlaska iz Seville slobodan igrač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom