Obavijesti

Sport

Komentari 55

Dražen se vratio kući: Otkriven spomenik legendi u Šibeniku...

Dražen se vratio kući: Otkriven spomenik legendi u Šibeniku...
18

Na 47. rođendan košarkaškog virtuoza Dražena Petrovića otkriven je spomenik u njegovom rodnom Šibeniku. Otkrili su ga gradonačelnik Šibenika i Draženova majka

VIDEO

Na svoj 47. rođendan 'košarkaški Mozart' Dražen Petrović konačno je dobio spomenik i u svom rodnom gradu, Šibeniku. Rad kipara Kažimira Hraste postavljen je na trgu kraj sportske dvorane Baldekin, gdje je Dražen kao član Šibenke odigrao svoje prve utakmice. Zajedno su ga otkrili gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović i Draženova majka Biserka, u nazočnosti tisuća štovatelja, njegovih sugrađana i gostiju, među kojima su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Cibone Ivica Lovrić, sportski direktor Cibone Nikša Prkačin...

Jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša svih vremena poginuo je u prometnoj nesreći na autoputu u Njemačkoj 7. lipnja 1993. godine. Još 1995. godine Draženov je spomenik postavljen u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni, 2006. godine spomenik je podignut u Zagrebu, gdje ima svoj Memorijalni muzej, te trg i dvoranu koji nose njegovo ime, a sad je konačno i Šibenik donio oduku i smogao snage da na isti način oda počast i čuva sjećanje na jednog od svojih najvećih građana.

- Hvala vam što ste došli sa mnom podijeliti radost što se Dražen Petrović vraća doma - rekao je brat Aleksandar Aco Petrović, koji je opisao Draženove početke, zajedničke treninge i utakmice na Baldekinu koje su ga lansirale među besmrtne sportske zvijezde. Među ostalim, ispričao je kako su roditelji Dražena tjerali da uči svirati gitaru, ali on im se suprostavio i odlučio raditi ono što voli – igrati košarku.

- Za cijeli svijet veliki, a za nas Šibenčane zauvijek naš Mali konačno se vratio doma, na svoj Baldekin, gdje je sve počelo i nikada nije završilo... - moto je pod kojom Šibenčani otkrili spomenik. 

Otvorena je i Draženova spomen soba u stanu obitelji Petrović u Preradovićevoj ulici na Bualama, koja funkcionira kao svojevrstan odjel Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović u Zagrebu.

- Iako je bilo dosta različith komentara, priča da ga je trebalo prikazati kao košarkaša u naponu, meni se spomenik stvarno sviđa, jer prikazuje dječaka koji odlazi iz svog rodnog grada u svijet, kao što sam i ja, ne trbuhom za kruhom, nego za loptom. Uistinu, bio je najveći - zaključio je Nikša Prkačin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani