Obavijesti

Sport

Komentari 11

Dvadeset godina derbije sude stranci? Dobar je to početak

Dvadeset godina derbije sude stranci? Dobar je to početak
1

Mislim da ima smisla da idućih dvadeset utakmica visokog sudačkog rizika, ili dvadeset godina, utakmice suparnika nakon kojih se uvijek netko žalio na suđenje, sude stranci

VIDEO

Koji god klub poželi da mu sudi sudac iz inozemstva, treba mu udovoljiti. Protivi li se suparnik glavnom sucu ili cijeloj sudačkoj ekipi iz inozemstva, rekao bih da je tu sve jasno. Od mog djetinjstva do danas, kad god bi dva naroda zaratila, uvijek, ali baš uvijek bi se agresor protivio neutralnim promatračima, za kojima bi pravednici vapili do neba.

Dovođenje jednog jedinog suca iz inozemstva, jedne jedine sudačke postave, priznanje je kapitulacije. I, mislim da za početak treba kapitulirati, priznati da smo u glibu, a onda svi kojima nogomet nešto znači trebaju raditi sve što je u njihovoj moći da etika i moral, fair play, opet pobijede.

Doista, dvadeset i kusur godina nakon zakletve da nikad više Terazije, što imamo? Ma ne da jedan ili nekoliko derbija sude stranci, mislim da ima smisla da idućih dvadeset utakmica visokog sudačkog rizika, ili dvadeset godina, utakmice suparnika nakon kojih se uvijek netko žalio na suđenje, sude stranci. Pa, da vidimo hoće li biti pomaka na bolje.

Imam i drugi prijedlog. Sjećam se da je Hrvatski rukometni savez imao pravilo da se sudački parovi čije izuzeće zatraži natpolovičan broj prvoligaša - brišu s liste. Ma da su i najbolji na svijetu, ispadaju iz nacionalne prve lige, a onda ne idu ni u “sudačku ligu prvaka”, na svjetska i europska prvenstva. Pokoji bi se sudac, a rukometni vole reći da oni ne sude nego vode utakmice, bahatio da oni odlučuju tko će biti prvak a tko će ispasti.

U drugoj sekundi bi mu direktor kluba izvadio natpolovičan broj zahtjeva za izuzećem. Potpisi su tu, po potrebi se vade iz ladice. U našoj nogometnoj ligi moglo bi biti teških tragedija. Hipotetski, klub kojemu neki sudac nikad nije sudio traži njegovo izuzeće.

Jednostavno, postoje nepravde, i postoje sustavne nepravde, godine nepravdi, zbog kojih bi i neutralni pomogli oštećenima. Oko sokolovo je zabavno, ali ne seže bitno dalje od zabave i, hajde, moralne zadovoljštine. Mnogi danas šute možda samo zato što izjašnjavanje nema efekta. Daj glasu smisao pa da vidiš kako i tišina može biti glasna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao