Obavijesti

Sport

Komentari 117

Englezi, šutite: Evo zašto je Primera najbolja liga svijeta

Englezi, šutite: Evo zašto je Primera najbolja liga svijeta
1

Engleski klubovi nesumnjivo su bogatiji od španjolskih, no očito ne znaju stvoriti rezultat jer od 40 posljednjih polufinalista Lige prvaka i Europske lige, čak 18 bili su Španjolci, a samo pet Englezi

VIDEO

Osvojili su posljednja dva Europska prvenstva, imaju pet od posljednjih 10 pobjednika Lige prvaka te šest od posljednjih 10 pobjednika Europske lige. Imaju i oba finalista ovogodišnje Lige prvaka te jednog Europske lige.

Brojke su to koje nedvojbeno pokazuju da Španjolci dominiraju europskim nogometom. Iako Englezi tvrde da je Premiership najbolja europska liga, a da Primera ima samo tri kluba (Barcelona, Real, Atletico), činjenice pokazuju suprotno.

Nemaju samo tri kluba

Jer u tih 10 godina, u finalima europskih natjecanja, osim tri kluba, Real, Atletico i Barcelona, igrali su i Sevilla, Athletic Bilbao, Valencia, Alaves... Što pokazuje da nemaju samo tri dobra kluba.

Da je španjolski nogomet bolji od engleskog, potvrđuje i podatak da klubovi Premiershipa trenutačno imaju 30 Španjolaca, dok u Primeri igra samo jedan Britanac, i to Velšanin u Real Madridu Gareth Bale!

Engleski klubovi nesumnjivo su bogatiji od španjolskih, no očito ne znaju stvoriti rezultat jer od 40 posljednjih polufinalista Lige prvaka i Europske lige, čak 18 bili su Španjolci, a samo pet Englezi. Drugi najuspješniji su Nijemci (6), a fascinantan je podatak da Francuzi nisu imali nijednog predstavnika u polufinalu LP i Europske lige u posljednjih pet godina.

Sevilla siromah za West Ham

O dominaciji španjolskih klubova govori podatak i da su igrači španjolskih klubova osvojili sve Zlatne lopte od 2009. Zašto je španjolski nogomet najuspješniji, odlično opisuje izjava bivšeg šefa Bayerna Ulija Hoenessa.

- Dok u Njemačkoj klubovi izdvajaju za državu, u Španjolskoj država izdvaja za klubove - rekao je jednom Hoeness.

I Hoeness je tu potpuno u pravu. Jer činjenica je da u Španjolskoj nogometaši plaćaju najmanji porez od svih liga petica (a činjenica je i da država kod njih najviše ulaže u nogomet, odnosno u omladinske škole). A rezultat je toga da Španjolci stvaraju najviše vrhunskih nogometaša te da osvajaju najviše prvenstava u seniorskim, ali i omladinskim kategorijama.

Engleski nogomet zasniva se na sintagmi “Zašto raditi i proizvoditi, kad možeš kupiti”. Španjolski model je pak obrnut - oni puno proizvode kroz sustav, a kupuju samo ekstraklase poput Neymara, Suareza, Ronalda, Modrića...

Da je taj sistem ispravan, najbolje pokazuje primjer Seville, kluba koji je s godišnjim budžetom od 80 milijuna € na korak da treću godinu zaredom osvoji Europsku ligu. Usporedbe radi, Bilićev West Ham ima dvostruko veći budžet (150 milijuna eura), a o osvajanju Europske lige može samo sanjati.

A na kraju, Španjolci dominiraju i na društvenim mrežama. Imaju dva najpraćenija kluba na Facebooku (Barcelona i Real), a svih sedam najpopularnijih nogometaša na Facebooku igra u Španjolskoj ligi (Ronaldo, Messi, Neymar, Iniesta, Pique, Suarez).

I zato, Englezi, ali i svi ostali, šutite i radite jer Španjolcima gledate u leđa gotovo u svemu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima