Obavijesti

Sport

Komentari 6

Euro '96: Neznalica iz Švedske zaustavila 'vatrenu' senzaciju

Euro '96: Neznalica iz Švedske zaustavila 'vatrenu' senzaciju
4

Iako gubitnici uglavnom traže alibije pa to poprimi patetične okvire, Hrvati doista imaju pravo na osjećaj antipatije prema švedskom sucu Leifu Sundellu

VIDEO

Na ovaj ćemo se način kroz četiri članka prisjetiti nastupa Hrvatske na Europskim prvenstvima. Prvi na rasporedu debi je 'vatrenih' u Engleskoj '96., a kako smo do nje došli i što se tamo događalo, pročitajte u nastavku teksta.


Engleski Euro 1996. prvi je na kojem je moglo zaigrati 16 zemalja nakon što je Uefa odlučila proširiti format s dotadašnjih 8 država sudionica. 

Kao jedan od glavnih razloga proširenja, naveden je povećani broj međunarodnih reprezentacija nakon nedavnog raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije. Uefa je 1988. imala 33 članice, a 1994. ta je brojka skočila na 48.

Od 8. do 30. lipnja igralo se u osam različitih gradova i premda ulaznice za sve utakmice nisu bile rasprodane do posljednje, taj je turnir još uvijek drugo najposjećenije nogometno natjecanje po prosječnom broju gledatelja (41 157) u ovom formatu. Jedino su Poljska i Ukrajina (2012.) imale bolje statistike.

Još jedan novitet predstavljalo je i uvođenje pravila zlatnog gola kojim je Njemačka srušila Češku u finalu rezultatom 2-1. Odlučujući zlatni gol u produžetku zabio je Oliver Bierhoff, a to je ujedno bila i prva velika nogometna titula Njemačke koju je osvojila kao ujedinjena nacija.

Rađanje nogometne sile: Palermo pljeskao Hrvatima

Put Hrvatske počeo je u kvalifikacijskoj skupini 4. Estonija, Slovenija, Ukrajina, Litva i Italija bili su naši protivnici među kojima se trebalo izboriti za put u Englesku.

Očekivanja su bila velika, prije početka kvalifikacija 'vatreni' su u prijateljskoj dobili Španjolsku 2-0 u gostima, potom odigrali i neodlučeno protiv Maradonine Argentine u Zagrebu (0-0). 

Prva službena utakmica u kvalifikacijama odigrala se u Tallinu protiv Estonije 4. rujna 1994., u kojoj je Hrvatska uz dva gola Šukera upisala početne bodove.

No, nešto veliko dogodilo se 16. studenog 1994. u Palermu

Zbog suspenzije izbornika Miroslava Ćire Blaževića (kažnjen zbog incidenta na klupskoj utakmici Auxerrea i zagrebačke Croatie), vodstvo saveza na klupu postavlja tadašnjeg direktora svih reprezentacija HNS-a Tomislava Ivića, koji odličnom taktikom nadmudruje Arriga Sacchija, talijanskog izbornika.

- Vjerujte, imaju oni slabosti, proučio sam ih do najsitnijih detalja i sve ću to objasniti igračima - govorio je uoči gostovanja legendarni šjor Ivić.

Bio je u pravu. 'Vatreni' uzimaju tri boda golovima Šukera (1-2) uz vrlo dobru igru. Talijanska publika pljeskala je Hrvatima, Europa je dobila novu veliku nogometnu reprezentaciju.

Potvrda vrijednosti stigla je 8. listopada 1995. u grotlu Poljuda. Viceprvaci svijeta nisu mogli osvetiti poraz iz Palerma, a pamti se izjava Cire Ferrare, talijanskog stopera:

- Atmosferu iz Splita osjetio sam samo u rodnom Napulju!

Splitska nogometna groznica uoči Talijana

Bila je to deseta utakmica Hrvatske od '90. i prva uopće na Poljudu. Prije utakmice u Splitu, vladala je prava nogometna groznica, danima uoči ogleda dvaju reprezentacija podizala se atmosfera.

Sve navijačke skupine bile su ujedinjene, jedino je Hrvatska bila važna. Tako je to izgledalo u 'najlipšem gradu na svitu', nešto što je danas nezamislivo ponoviti...

Završilo je 1-1, iako smo imali igrača više od desete minute. Šuker je u 48. minuti iz penala pogodio za izjednačenje. Na kraju, izravan plasman na EP nije došao u pitanje, Hrvatska je upisala sedam pobjeda, dva remija i bezbolan poraz koji se dogodilo u Ukrajini. 

Momčad Miroslava Blaževića odigrala je potom dvije pripremne utakmice (0-0 protiv Engleza, 2-2 protiv Iraca), no sva je koncentracija ipak bila usmjerena prema Turskoj, prvom protivniku Hrvatske na debitantskom Euru.

Smješteni u skupini D, za protivnike smo imali Portugalce, Dance i spomenute Turke.

Pobjednički debi na Euru i briljantno razbijanje prvaka Europe

U Nottinghamu na City Groundu pred nešto više od 22 tisuće gledatelja, Hrvatska je 11. lipnja 1996. imala svoj debi na Europskim prvenstvima u sastavu:

Ladić, Stanić, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki, Šuker, Boban, Bokšić

Bila je to tvrda utakmica dva Euro debitanta gdje smo opjevanim golom Vlaovića u 86. minuti došli do velika tri boda. Goran je ušao umjesto Alena Bokšića u 73. minuti koji se ozlijedio te više nije mogao zaigrati na tom turniru.

Pet dana poslije, 'Vatreni' se nalaze na Hillsboroghu u Sheffieldu i za protivnika imaju tada aktualne prvake Europe Dance, koji su se 1992. kvalificirali u Švedsku samo zbog rata u bivšoj Jugoslaviji. Pred više od 33 tisuće gledatelja istrčali smo u sljedećem sastavu:

Ladić, Stanić, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki, Šuker, Boban, Vlaović

Prvo je poluvrijeme proteklo kroz šahovsku partiju, no sve se okrenulo u 53. minuti golom Šukera iz penala. Boban je u 84. minuti povisio na dva razlike, a u 89. Davor Šuker zabija jedan od najljepših golova na Eurima u povijesti.

Dancima je u toj utakmici trebao remi za prolazak skupine, ali Hrvati su ih razbili. Očekivano, Ćiro je euforično ispalio: 'Dajte nam te Nijemce!'

Kako bi doista Hrvatska išla na Njemačku u četvrtfinalu, bio nam je 'potreban' poraz protiv Portugala u posljednjoj utakmici po skupinama koja se igrala ponovo u Nottinghamu. Izbornik Blažević odlučio je 'izmiksati' sastav, pa je to izgledalo ovako:

Mrmić, Šimić, Jarni, Soldo, Pavličić, Bilić, Jurčević, Mladenović, Pamić, Prosinečki, Vlaović

Golom Luisa Figa u četvrtoj minuti Portugalci su došli do ranog vodstva i odmah zagospodarili situacijom. Uz dosta nervoze i tehničkih pogrešaka, Hrvatska si je priuštila uvjerljiv (0-3) poraz koji ju je smjestio na drugo mjesto u grupi, odnosno odvelu ju na 'Elf' u četvrtzavršnici.

No, taj poraz nije pretjerano psihološki uzdrmao 'Vatrene' što se i očitovalo 23. lipnja na Old Traffordu u Manchesteru, međutim, pojavio se Leif Sundell.

Protiv Sundella i Njemačke nije se moglo istovremeno

Iako gubitnici uglavnom traže alibije pa to poprimi patetične okvire, Hrvati doista imaju pravo na osjećaj antipatije prema švedskom sucu. Očito nedorastao izazovu, svojom je odlukom direktno odlučio putnika u polufinale.

Po dojmu, odigrali smo svoju najbolju utakmicu na natjecanju. Ćiro je poslao ovih 11 na travnjak 'kazališta snova':

Ladić, Jurčević, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Stanić, Šuker, Boban, Vlaović

Sundell je prvo propustio sankcionirati Klinsmannovo brutalno udaranje s leđa po nogama Vlaovića. Naši igrači nisu se uplašili, počeli su vraćati istom mjerom, no u 21. minuti sudac svira penal za 'Elf'. Jerkan je igrao rukom u kaznenom prostoru što je Klinsmann iz penala pretvorio u vodstvo Njemačke.

Hrvatska izjednačuje u 51. minuti poslije Šukerove 'rolice' Köpkeu, ali u 57. minuti nesmotren faul Igora Štimca na sredini terena donosi mu drugi žuti, posljedično i isključenje. Mora se priznati kako su penal i crveni karton bile ispravne odluke suca, no odluka uoči novog vodstva 'Elfa' pretvara ga u neznalicu.

Kulminiralo je u 59. minuti kad je Markus Babbel očito faulirao Roberta Jarnija nakon čega Mathias Sammer zabija za konačnih 2-1. Imala je Hrvatska do kraja i više od igre, nizale su se šanse, no nažalost, nedostajalo je koncentracije u završnici akcija. 

'Kockasti' su završili turnir uz dobar rezultat i kvalitetan dojam. Bilo je pitanje vremena u kojem će trenutku Hrvatska napraviti potpunu senzaciju.

Šuker u idealnoj momčadi Eura; Hrvatska šalje poruku svijetu uoči Francuske

Turnir na kraju osvaja Njemačka pobjedom nad Češkom u finalu, ista Njemačka kojoj će 'vatreni' očitati lekciju dvije godine kasnije u Francuskoj. Sve se vraća, sve se plaća...

Najboljim igračem turnira proglašen je naš 'krvnik' Sammer, dok je najbolji strijelac bio Englez Alan Shearer (5 golova).

Idealna momčad Eura: Kopke (Njemačka) - Maldini (Italija), Blanc (Francuska), Desailly (Francuska) - Poborsky (Češka), Elits (Njemačka), Sammer (Njemačka), Gascoigne (Engleska) - Stoičkov (Bugarska) - Shearer (Engleska), Šuker (Hrvatska)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna