Obavijesti

Sport

Komentari 305

Čudesno srušili Liverpool: Peta 'kanta' za Sevillu, treća u nizu!

Čudesno srušili Liverpool: Peta 'kanta' za Sevillu, treća u nizu!
21

Sevilla je treći put u nizu osvojila Europsku ligu! Čudesnom predstavom u nastavku Španjolci su preokrenuli rezultat i pobijedili Liverpool rezultatom 3-1

VIDEO

Liverpool - Sevilla  1-3

(Sturridge 34' / Gameiro 46', Coke 64', 70')


Sevilla je došla do svog 'hat-tricka', ovo im je treća uzastopna Liga Europe, peta ukupno. Unai Emery tako je izjednačio rekord Giovannija Trapattonija koji je natjecanje osvajao triput, ali s tri različita kluba. Emeryjeva dominacija za kormilom Seville djeluje zastrašujuće, čak i za Kloppa kojem je ovo bilo peto izgubljeno finale u trenerskoj karijeri.


Prvo poluvrijeme pripalo Liverpoolu

Počelo je dobro za 'redse', a prvih petnaest minuta proteklo je u početnom ispitivanju snaga. Liverpool je djelovao koncentrirano i stabilno u samoj uvertiri, dok obrambena kvaliteta nije izostala niti s druge strane. Sevilla se s lakoćom branila dubinskih proigravanja Liverpoolovih igrača u čemu je nepreciznim pokušajima prednjačio kapetan James Milner.

Najatraktivniji potez u prvih pola sata viđen je od Kevina Gameira. Najbolji strijelac Seville tukao je 'škaricama' poslije kornera Seville, no lopta je otišla pored gola Mignoleta. Dvije minute ranije, Dejan Lovren zaradio je žuti karton baš zbog Francuza poslije grubog starta uz aut liniju.

Tek nakon pola sata 'crveni' su zaigrali i podigli tempo - kruna stiže u 34. minuti prekrasnim golom Daniela Sturridgea nakon dobre akcije Firmina i Coutinha. To je motiviralo Engleze da dodatno pritisnu, pa je zaprijetio i Lovren nakon kornera i postigao gol. Međutim, Sturridge je smetao golmanu Soriji, stoga je sudac Eriksson okarakterizirao situaciju kao faul nad golmanom.

Krajem poluvremena, Sturridge se našao u dobroj situaciji pred golom Španjolaca, no ovaj put nije se snašao najbolje. Činilo se kako Liverpool ima sve pod kontrolom i da će u drugom poluvremenu nastaviti u tom ritmu, no, Andalužani su ostali dužni 'nekoliko riječi'.

Sevilla u 16 sekundi izbacila 'redse' iz ravnoteže

Odmah je Gameiro iskoristio sporiju reakciju Lovrena nakon proboja Mariana s desne strane i izjednačio rezultat što mu je ujedno bio i sedmi gol u posljednjih šest utakmica Europske lige. Dvije minute kasnije, Toure je spašavao ispred Francuza...

Drugu situaciju nije iskoristio Gameiro u 60. minuti, čudesno ga je zaustavio Mignolet. Ipak, četiri minute kasnije, Sevilla dolazi u vodstvo golom kapetana Cokea. Sasvim zasluženo, dominirali su terenom i stvarali prema naprijed. Potpuni nokaut Kloppove trupe doživljaju u 71. minuti kad ponovo Coke koristi otvoren prostor ispod Mignoleta i realizira dobru prigodu. Nastala je konfuzija među švedskim sucima, pomoćnik je dizao pa spuštao zastavicu, ali na kraju se gol priznao.

Do kraja finala, španjolski klub rutinski je kontrolirao situaciju i Liverpool nije stvorio apsolutno nikakve neugodnosti ispred Sorije. 

Srušili su još jedan rekord ovom titulom - postali su prvi tim nakon Bayerna (1974-1976, Kup prvaka) koji je uspio osvojiti neko europsko natjecanje triput u nizu.

Čudesno...

Milner: Nismo ništa pokazali!; Coke: Borba nam se isplatila...

Netom nakon utakmice, uslijedile su i prve reakcije sudionika. Pred mikrofone su stali Milner, Coke i Gameiro.

- Užasno smo ušli u drugo poluvrijeme. Nismo pokazali ni blizu svojih mogućnosti i to je najveće razočaranje. Mi smo bili spremni, na poluvremenu smo se dogovorili da ćemo nastaviti istim tempom. Primili smo naivan gol i nismo se mogli vratiti u utakmicu - iskren je bio kapetan Liverpoola, James Milner.

U taboru Seville raspoloženje je fantastično. Kapetan Coke istaknuo je mentalnu snagu svojih suigrača.

Puno smo patili večeras, patimo čitave sezone. Izgubili smo puno igrača zbog ozljeda i danas smo igrali za njih. Igrali smo za sebe i uspjeli smo. Kad je utakmica djelovala izgubljeno, smogli smo snage za povratak i pokazali svoj borbeni duh - izjavio je junak večerašnjeg finala. Na njega se nadovezao i njegov suigrač, Gameiro.

- Znali smo da će ovo biti teška utakmica. Primili smo gol u prvom poluvremenu, ali nismo paničarili. Trener nam je rekao da ostanemo mirni i da čekamo svoj trenutak, što smo i učinili. Brzo smo zabili i to nam je pomoglo. Prekrasno, ovo je treća titula u nizu za mene - rezimirao je Francuz.


KRONOLOGIJA FINALA

90' + 4' KRAJ UTAKMICE! Sevilla treći put u nizu osvaja Europsku ligu! Velika pobjeda španjolske momčadi 3-1.

90' Četiri minute sudačke nadoknade. Liverpoolu treba čudo. Ono istanbulsko, pa i veće od toga.

89' Veznjak Iborra je na terenu, taktičku zamjenu radi Emery jer je travnjak napustio ubojiti napadač Gameiro. 

87' Sevilla demonstrira iskustvo, bez problema se brane svakog pokušaja presinga Engleza. Pobjednička rutina dolazi do izražaja...

83' Totalna ofenziva Kloppa. Vadi braniča Tourea i uvodi napadača Bentekea. 

80' Coutinho je šutirao, ali otišlo je preko gola. Prva prijetnja Liverpoola u drugom poluvremenu što dodatno oslikava stanje u njihovoj igri od 46. minute...

76' Francuski stoper Adil Rami traži zamjenu, ne može nastaviti utakmicu zbog ozljede. Ulazi njegov sunarodnjak Kolodziejczak.

71' GOOOOOL! Coke zabija svoj drugi gol večeras, ostao je sam ispred golmana Liverpoola. Konfuzna situacija u režiji švedskih sudaca, o ovom će se polemizirati poslije utakmice...

69' Klopp šalje Origija na teren, van ide Brazilac Firmino od kojeg su očekivanja bila velika. No, on je danas bio indisponiran. U međuvremenu, nova opasnost pred Mignoletom, Sevilla nije uspjela završiti akciju uspješno...

64' GOOOOOOL! Coke je doveo u vodstvo Sevillu, a prilikom akcije Lovrenu su igrači španjolskog kluba proturili loptu kroz noge...

60' VELIKA ŠANSA! Gameiro je ostao zaboravljen pred Mignoletom, ali Belgijac fantastično brani i spašava Liverpool!

57' Žuti karton dobio je i Argentinac Ever Banega, Sevilla je brzo zaradila dvije javne opomene...

56' Drugi žuti karton na utakmici djelo je Vitola. Faulirao je Lallanu s leđa i zasluženo se upisao u bilježnicu suca Erikssona.

54' Španjolci djeluju odlično u drugom poluvremenu, igraju uz puno više samopouzdanja i ne dopuštaju Liverpoolu da preuzme posjed.

48' Fenomenalna šansa za Gameira da šokira Liverpool. Sjajno je intervenirao Kolo Toure i spasio gotovo siguran gol Seville. Liverpool djeluje izgubljeno.

Liverpool v Sevilla - UEFA Europa League Final

46' GOOOOL! Na asistenciju Mariana, Gameiro je izjednačio rezultat. Dejan Lovren kasnio je iza Francuza. To mu je sedmi gol u posljednjih šest utakmica Europske lige.

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Švicarskoj, promjena u sastavima nije bilo. Detalj iz prvog poluvremena otkriva Sevillinu jalovost...

45+1' Završeno je prvo poluvrijeme vodstvom Liverpoola. Zasluženo, mora se priznati, puno hrabrije djeluje Kloppova momčad. Sevilla jalova u posjedu...

45' Sturridge je bio u prilici i za drugi gol, nije se najbolje snašao. Liverpool bolji, pritišiće i traži drugi gol jer se osjeti Sevillina nemoć.

38' Poslije kornera, Lovren je gađao glavom i pogodio mrežu, međutim, Sturridge je smetao Soriji što je sudac Eriksson označio kao prekrešaj na golmanu.

34' GOOOOOOL! Firmno i Coutinho izradili su akciju koju je prekrasno lijevom nogom finiširao Daniel Sturridge. 

Time je postao prvi engleski igrač koji je zabio u finalu Europske lige nakon Fowlera 2001. godine, a to mu je bio 13. gol u sezoni. On je najbolji strijelac kluba u svim natjecanjima ove sezone.

31' Francuz Gameiro pokušao je 'škaricama' u šesnaestercu Liverpoola, lopta je otišla pored gola. Bio je to najatraktivniji potez ove večeri u Baselu.

29' Dejan Lovren oštro je startao na Gameira što ga je koštalo žutog kartona.

26' Iz igre su posve odsječeni Firmino i Coutinho, jako malo su u posjedu, kao i Gameiro s druge strane. Koncentracija je na maksimumu.

24' Sturridge je izašao pred golmana Soriju, bila je to odlična šansa za 'redse' koju je neutralizirao Sevillin golman.

22' Počela je i kiša u Baselu, a Španjolci nadglašavaju Engleze na tribinama. Na terenu nema velikih dešavanja, obje momčadi kvalitetno se brane.

15' I dalje traje početno ispitivanje snaga, Liverpool se lako transformira iz obrane u napad, ali Sevilla se dobro brani.

Liverpool v Sevilla - UEFA Europa League Final

11' Firmina je srušio Carrico u šesnaestercu Seville, Englezi traže penal. Eriksson ostaje hladan na ovu dvojbenu situaciju.

Liverpool v Sevilla - UEFA Europa League Final

10' Clyne je odlično probio lijevi bok Seville i ubacio na drugu stativu, Sturridge je zahvatio loptu glavom, ali nedovoljno precizno i snažno da prebaci španjolskog golmana.

7' Emre Can je tukao iz daljine, Soria intervencijom odbija loptu. Liverpool se budi...

4' Sevilla se nastoji nametnuti od samog početka, lopta je učestalo na polovici Engleza.

1'  Pozdravom kapetana Milnera i Cokea ispred švedskih sudaca obavljene su početne formalnosti. Utakmica u Baselu je počela, Lovrenov Liverpool kreće po svoj četvrti naslov, Sevilla po peti...


20:35 Firmino je protiv Villarreala opasno zavrtio Roberta Soldada. Tko bi večeras iz redova Seville mogao ispasti novom žrtvom brazilskog driblera? Ne treba zaboraviti niti Coutinha, jednako tako opasnog ofenzivca.

20:30 Sevilla za razliku od prošlogodišnjeg finala nema Carlosa Baccu, ali danas je tu novi 'killer'. Francuz Kevin Gameiro njihov je najbolji strijelac ove sezone.

20:20 Igrači su na terenu, započinju sa zagrijavanjem. Posebno odlučno djeluju momci iz Seville, žele svoju petu titulu i svjesni su prilike koja je ispred njih.

Liverpool v Sevilla - UEFA Europa League Final

20:10 Dvojica igrača Seville, Carrico i Vitolo, igraju svoje treće uzastopno finale Europske lige. U redovima Liverpoola pak, nema niti jednog igrača koji je osjetio čar osvajanja ovog natjecanja.

20:00 'Redsi' dominiraju Baselom, vlada totalno ludilo. Drugačije s Englezima ne ide...

19:55 Izašli su i službeni sastavi finalista:

Liverpool: Mignolet, Clyne, Touré, Lovren, Moreno, Milner, Firmino, Lallana, Can, Coutinho, Sturridge.

Sevilla: Soria, Rami, Escudero, Coke, Mariano Ferreira, Krychowiak, Daniel Carriço, N'Zonzi, Banega, Vitolo, Gameiro

Liverpool v Sevilla - UEFA Europa League Final

Mora se priznati da je Uefa napravila kvalitetan potez time što je u konačnu nagradu osvajaču Europske lige, uključila i direktan plasman u Ligu prvaka. Popularni 'Mickey Mouse kup' u startu je zamišljen kao pozornica za klubove iz drugog plana, pa su stoga i financijske nagrade sudionicima puno slabije.

Prvotno pokrenut kao Uefa kup 1971. godine, mijenja naziv u Uefa Europa League u sezoni 2009/2010, a kroz njega je prodefiliralo 27 pobjednika, od čega je 12 osvajalo natjecanje više od jednom.

Najuspješniji takmac večerašnji je finalist iz Andaluzije - naoštrena Sevilla broji četiri titule i do pete joj na putu stoji možda i najimpresivniji ovosezonski rival u ovom natjecanju, Liverpool. Švicarski Basel domaćin je spektakla u najavi, od 20 i 45 na stadionu imena St. Jakob-Park.

Liverpool v Sevilla - UEFA Europa League Final

Dnipro nije imao snage zaustaviti Sevillu, ima li Liverpool?

Ukrajinski Dnipro nije uspio pružiti dovoljno snažan otpor prošle sezone u Varšavi, Španjolci su ih preletjeli na krilima ubojitog realizatora Carlosa Bacce, današnjeg napadača talijanskog Milana.

S druge strane, povijest pamti klub s Merseysidea kao trostruke pobjednike. Prva titula pala je 1973., druga tri godine poslije. Treću uzimaju epskom pobjedom nad španjolskim Alavesom 2001. godine. Kakva je to bitka bila...

Današnji, Kloppov Liverpool, ima 'predispozicije' za ponavljanje priče u tom ruhu. Ugrubo, to je momčad koja na terenu puno ulaže u kreativnost, motoriku i napadački segment, što uostalom potvrđuje i čudesan preokret u četvrtzavršnici protiv favorizirane Borussije Dortmund.

Kako su došli do finala?

Kloppovi momci umiju zakomplicirati si život nesmoretnom defenzivom, no to nastaje zbog pojačane napadačke intencije. Zanimljivo će biti pratiti prilagodbu Engleza na večerašnje finale - igra se samo jedna utakmica i svaka pogreška skupo se plaća. Smiju li si 'redsi' dozvoliti jurjnavu kao protiv Nijemaca?

Andalužani, kao i njihov suparnik, posljednje su tjedne podredili završnici ovog euro natjecanja. Njihovi rezultati i forma u prvenstvu nisu reprezentativni primjerak kvalitete, Emery i Klopp maksimalno su rotirali igrače kako bi što spremniji putovali u Basel. 

Unai Emery večeras ima priliku sustići velikog Talijana Giovannija Trappatonija koji je jedini trener s tri zlatne medalje u ovom natjecanju, dok Jose Antonio Reyes (kojem je nastup upitan) ima priliku postati prvi igrač koji je sudjelovao u četiri finalna pobjednička susreta.

Sevilla je kao trećeplasirana momčad D skupine Lige prvaka izborila šesnaestinu finala EL. Nanizali su Molde, Basel, Bilbao i Šahtjor te ponovo potvrdili ogroman motiv obrane naslova. 'Glad' za trofejima potvrdio je i njihov strateg:

- Svaki put kad u nogometu dobijete šansu, morate to iskoristiti. Ono što smo mi učinili u ovom natjecanju prethodnih godina je prekrasno, ali ne želimo tu stati. Navijači Seville klub drže kao svoju drugu ženu ili djevojku. Liverpool je jedan od deset najvećih klubova na svijetu, imaju veličanstvenu povijest - pet su puta bili prvaci Europe recimo.

Ekipa se preporodila pod novim trenerom i podsjećaju me na Athletic Bilbao - protiv njih ste uvijek pod pritiskom. Međutim, moji igrači imaju sve potrebne kvalitete da to neutraliziraju, moramo dati sve od sebe, želimo nastaviti rasti. Moramo pronaći ravnotežu na terenu, kontrolirati emocije i zadržati koncentraciju - rezimira Unai Emery.

Večeras ne mogu računati na Krohn-Dehlija i Tremoulinasa,  no to ne bi trebalo predstavljati ogroman problem iskusnoj europskoj ekipi poput Seville. Njihov nogomet, ponajviše onaj europski, sadrži visoku razinu kvalitete uz koju mogu računati na rušenje Engleza.

Jer, opasno su namučili Juventusa i Manchester Cityja prethodne jeseni, dok su opasnu prepreku imali u baskijskom Bilbau kojeg su izbacili nakon boljeg izvođenja penala. 

Emery je trener koji puno pažnje posvećuje taktici, njegova ekipa zna isprovocirati pogrešku protivnika što nije dobra spoznaja za 'crvene'.

Liverpool je svoj put započeo u skupini B Europske lige gdje su se kao prvoplasirani probili ispred Siona, Kazana i Bordeaxua upisavši dvije pobjede uz četiri remija.

Augsburg, Manchester United, Dortmund i Villarreal redom su padali pod Redsima i stoga su razumljive izjave iz njihovog tabora koje govore da su teži put od Seville do finala. Večeras su lišeni usluga Rossitera, Gomeza i Sakha, dok je upitan nastup Divocka Origija. Uoči utakmice, njemački trener je dao nekoliko opservacija:

- Došao sam ovdje jer sam vjerovao u kvalitetu momčadi. Sretan sam što smo u finalu i smatram da je to zasluženo, posebno sam zadovoljan što smo pokazali svima koliko smo jaki. Ovo je velika šansa za korak naprijed. Što duže ne osvajate trofeje, to vam je teže, a posebnu zahvalnost imamo prema našim navijačima.

Želimo ih usrećiti i obećajem da ćemo dati sve od sebe. Organizirani smo i spremni, igrat ćemo strpljivo jer u finalu greške su skupe - izjavio je uoči finala Jürgen Klopp.

'Redsi' večeras igraju svoje 12. finale kontinentalnog natjecanja čime imaju šest više od bilo kojeg drugog engleskog kluba. 

Debi Hawk-Eye tehnologije

Ovo ujedno predstavlja i prvi međusobni susret ova dva kluba, a prvi put će se koristiti i Hawk-Eye tehnologija (pruža precizan uvid je li lopta prešla gol liniju) u službenim Uefinim utakmicama. Glavni sudac je Jonas Eriksson iz Švedske.

Basel se crveni, 'redsi' stigli u velikom broju

Navala navijača Liverpoola zahvatila je Basel koji je obojan u crveno. Očekivano, rekli bi. Iako klub ima pravo na samo 10 tisuća ulaznica, Engleza u Švicarskoj večeras ima trostruko više.

Zanimljivo, Liverpool je dvaput igrao europska finala protiv Španjolaca i oba puta slavio - 1981. u tadašnjem kupu Europe bili su bolji od Reala, a u spomenutom finalu Uefa kupa 2001., nadjačali su Alaves.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 305
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao