Obavijesti

Sport

Komentari 37

Novo hrvatsko čudo: Skija kao Janica, a htjela bi biti liječnica

Novo hrvatsko čudo: Skija kao Janica, a htjela bi biti liječnica
6

Prije sam proskijala nego prohodala, što i nije neko čudo s obzirom na moje goranske korijene i to da mi je mama bila skijašica, a djed učitelj skijanja, kaže Ida Štimac, najbolja mlada slalomašica svijeta

VIDEO

Skijanje trenira deset godina, trenutno je u svom godištu najbolja slalomašica svijeta, a ima i zlato s Topolino kupa 2014., neslužbenog svjetskog prvenstva za kadete.

Istog onog prvenstva koje je u svojim počecima osvojila i Janica Kostelić.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:13

Riječanka Ida Štimac (16) sjajno je otvorila svoju prvu juniorsku sezonu, a šlag na tortu bila je pobjeda u slalomu u Passo Monte Croceu čime je potvrdila prvo mjesto.

Prije sam proskijala nego prohodala

Već s 13 godina osvojila je praktički sve što se osvojiti može i potvrđuje da Hrvatska ima novo skijaško čudo. Više je u pancericama nego u tenisicama.

Kao i Janici, slalom joj je najdraži.

- Najviše volim slalom jer traži dobar balans između tehnike i preciznosti, a uz to traži briljantnu koncentraciju. Super G traži sve to, ali je ipak težište na brzini. Ja pobjeđujem u obje discipline pa se ljudi čude - rekla je Ida prije tri godine za Novi list.

Prvi je put stala na skije s dvije godine. 

- Prije sam proskijala nego prohodala, što i nije neko čudo s obzirom na moje goranske korijene i to da mi je mama bila skijašica, a djed učitelj skijanja. Veliki zaslugu ima i moj dvije godine stariji brat Vid koji se bavio skijanjem i poticao me da i ja krenem - rekla je tada mlada hrvatska skijašica.

Imam i ja svoje rituale

Na pripremama diljem Europe provede 170 dana godišnje, a tu se ne ubrajaju dani potrošeni na putovanja. Ponekad je i 200 dana u godini daleko od svog doma, ali na odvojenost se navikla jer tako živi praktički od šeste godine.

Za Novi list je otkrila i kako ima svoje rituale prije utrke.

- Uvijek poskočim sam skijama na nogama prije nego krenem pa sve zvecka. Meni je to super. Isto tako, lupim jednim štapom o drugi, a kad završim vožnju obavezno pogledam prema semaforu - rekla je Ida.

Prije dvije godine Ida je dobila nagradu "Dražen Petrović" koju Hrvatski olimpijski dobor dodjeljuje najvećoj nadi hrvatskog sporta. Tada je mlada Riječanka otkrila kako bi uz skijanje htjela postati liječnica. 

Pogledajte kako trenira "riječka pahuljica"

U rodnoj Rijeci često je u fitness centru Blue Gym na Kantridi gdje se priprema za svaku sezonu. Zovu je "riječka pahuljica", a otkrila je što joj najteže pada na pripremama te kako se motivira.

- Najgore mi je kad moramo trenirati po ružnom vremenu. Neka bude hladno, ali da nema oblaka - rekla je Ida i dodala:

- Treniram i kad nisam na snijegu, ali onda radim na kondiciji. Moram ostati u formi. Motivacija? Uvijek se držim toga da se rad mora isplatiti.

Kako je krenula, već se počeo isplaćivati...

VIDEO: Ovako trenira Ida

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani