Obavijesti

Sport

Komentari 38

Island u našim srcima: 'U taj narod se stvarno lako zaljubiti'

Island u našim srcima: 'U taj narod se stvarno lako zaljubiti'
8

BIZARNOST U zemlji gdje ne postoje ni mravi ni komarci najbolji strijelac prve lige je hrvatski nogometaš Hrvoje Tokić koji nam je prenio djelić atmosfere s Islanda...

VIDEO

Ma sve i da završim jednog dana u Realu, Islanđane ću pamtiti cijeli život. Tako poštene ljude niste nigdje vidjeli.

Tako nam je Hrvoje Tokić predstavio naciju koja je najveća senzacija Europskog prvenstva u Francuskoj. Svi pričaju o Islandu, pa i naš bivši mladi reprezentativac, koji je 26. rođendan proslavio kao najbolji strijelac islandske lige.

- U mojem gradu Ólafsvíku ima 1500 ljudi. Sad na cesti sretnem samo suigrače, svi ostali Islanđani su već u Francuskoj - smije se Tokić, koji živi i igra u zemlji u kojoj, premda nema nikakvog znanstvenog objašnjenja za to, ne postoje ni komarci ni mravi.

Island ima više vulkana nego što ima profesionalnih nogometaša. Planina s vulkanskom aktivnošću je 126, a islandskih nogometnih profesionalaca je 120. Island ima i više ovaca nego stanovnika. Ovaca je više od 600.000, a stanovnika 323.000.

- Prve utakmice gledali su na trgu u Reykjavíku. Ali sad dolazi i desetak tisuća ljudi, pa su preselili veliki ekran na jedan brežuljak. Nešto slično kao na onom brdu u Wimbledonu - rekao je Mario Tadejević (26), član Fjölnira.

S njim je u klubu još i Igor Jugović (27), a Tonči Radovniković (27) nosi dres Fylkira.

- Na prvoj utakmici zabio sam škaricama, odmah su me prihvatili kao svoga u Ólafsvíku. Ako krenem pola sata prije treninga u trgovinu, sigurno ću zakasniti jer svi žele porazgovarati - priča Tokić, nekadašnji član Hajduka, Zadra, Vinogradara...

- Ovo mi je drugi dom. Odmah sam zaljubio u ovaj narod - kaže Tokić.

S rastom reprezentacije, cijelo vrijeme raste i islandsko prvenstvo, koje se igra preko ljeta.

- Strašno je koliko se sve diglo. Prije utakmice nam kamere ulaze u svlačionice, na teren izlazite s djecom, a tribine su uvijek pune, čak i kad igramo radnim danom. Ne možete vjerovati koliko je napredovao nogomet ovdje - u dahu je izgovorio Tokić.

Radni dan nekad je problem i za igrače. U slabijim momčadima oni paralelno rade i ‘obične’ poslove, mlađi igrači su mahom studenti, a i treneri imaju druge poslove. No u gornjoj polovici nema takvih problema.

- Dobro se zarađuje na Islandu. Čak i uspijete ostaviti koji euro sa strane - kaže Mario Tadejević, a Tokić ima samo jednu zamjerku.

- Nije hladno, ali vjetar stalno puše.

Neki islandski nogometaši nakon Eura u posvetit će se i drugim stvarima osim nogometa. Pomoćnik izbornika Heimir Hallgrimsson je zubar, a Birkir Bjarnason pomaže roditeljima voditi obiteljsku farmu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna