Obavijesti

Sport

Komentari 31

Ivo ima dva Dinama: Gruzijski car Šušakšvili zna sve o njima

Ivo ima dva Dinama: Gruzijski car Šušakšvili zna sve o njima
1

MILJENIK NACIJE Gruzijci me i dalje obožavaju jer sam pobijedio Ruse 2003. kao izbornik, kaže Ivo Šušak, veliki prijatelj Temurija Kecbaje, dvostrukog hrvatskog “krvnika” koji danas, nasreću, radi u Grčkoj...

VIDEO

Nakon pobjede protiv Rusije cijeli Tbilisi izašao je na ulice, sve je bilo zakrčeno do jutra. Zbog toga me i danas slave kao heroja, kaže Ivo Šušak (68).

Prepričava scene iz proljeća 2003., kad je Gruzija pobijedila mrsku Rusiju 1-0.

- Prihvatio sam poziv da postanem gruzijski izbornik iako su tada bili kažnjeni. Protiv Rusije se nije smjelo igrati u Gruziji jer su na jednoj utakmici kvalifikacija za Euro 2004. u teren ubacili nož. Na kraju su se ipak izborili da se igra u Tbilisiju - prisjeća se Šušak, koji je u Gruziji ostavio velik trag, ondje i danas ima puno prijatelja.

- Nakon odlaska, u Gruziju sam putovao sedam, osam puta privatno, a prije par godina sam tamo bio s mladom reprezentacijom. Dolaze mi prijatelji iz Tbilisija na utakmicu u Zagreb, drago mi je što ću ih vidjeti - kaže iskusni trener i nastavlja:

- Gruzijci su srdačan i druželjubiv narod, nešto slično nama. Pa bio sam u gostima kod valjda stotinu njihovih obitelji.

Grad bez struje

Šest mjeseci bio je gruzijski izbornik, a cijele dvije sezone vodio je Dinamo iz Tbilisija. Kad je stigao u Gruziju, u ljeto 2002., nije baš bio oduševljen. Tada se tamo jako teško živjelo.

- Oni koji su radili, imali su plaću od 50 dolara. Znalo se dogoditi da pola grada nema struje. Vladala je velika neimaština, ali u međuvremenu se stanje jako popravilo. Uostalom, u Sovjetskom savezu Gruzija je hranila cijelu Moskvu. To je uvijek bio poljoprivredni kraj - priča Šušak.

KECBAJA ZABIJA DVAPUT Golom je srušio Dinamo pa kao izbornik pobijedio Bilića

Naravno, iz Tbilisija su ga zvali da se raspitaju o Dinamu.

- Bit će s Gruzijcima jako teško. Oni su talentirana nogometna nacija. I u prošlosti su uvijek tri-četiri Gruzijca igrala za SSSR. Neki su čak bili kapetani reprezentacije. No naš Dinamo ima veću kvalitetu i jako je važno da se u Tbilisi ode s dobrim rezultatom. Ondje neće biti nimalo lako - kaže Šušak, koji je 2003. godine kao trener Tbilisija vodio utakmicu protiv Zagrepčana.

- Bilo je to u Širokom Brijegu, na Memorijalu Gojka Šuška. Igrali smo u finalu, a zagrebački Dinamo je na kraju pobijedio 4-2 - pamti Šušak.

Kobni Kecbaja

Dvaput su Gruzijci bili kobni za Hrvate. Glavni lik - Temuri Kecbaja! I kao igrač i kao izbornik. Zabio je za Newcastle 1997. u Zagrebu, onaj gol u 120. minuti, a zatim je kao izbornik srušio Hrvatsku u Tbilisiju 2011. godine.

POGLEDAJTE VIDEO OD 25:06:

- Kecbaja i ja smo dobri prijatelji. Kad sam zadnji put bio u Gruziji, pozvao me na piknik u svoj dom - rekao je Šušak, koji je opet u svom Dinamu.

Novi je šef omladinskog pogona u Maksimiru, a Kecbaja više nije u Gruziji. Nasreću, on je na klupi grčkog AEK-a.

Došao je u svoj treći Dinamo

ŠEF ŠKOLE Ivo Šušak je prije desetak dana imenovan šefom omladinske škole Dinama, što mu je prvi angažman u klubu iz Maksimira. No vodio je on Dinamo već dvaput - vinkovački Dinamo i Dinamo iz Tbilisija.

Sudar Dinama: I u Tbilisiju se navijači borili da im politika vrati ime kluba

Prije 35 godina osvojili su KPK

Dinamo Tbilisi i Dinamo Kijev jedini su klubovi iz bivšeg Sovjetskog saveza s osvojenim europskim klupskim trofejem. Tbilisi je uzeo Kup pobjednika kupova 1981. godine.

Kaladze postao vicepremijer

Bivši dinamovac Kakha Kaladze nakon nogometne karijere ušao je u politiku. Član je parlamenta od 2012. Zamjenik je premijera te ministar energetike.

Navijači vratili ime Dinamo

Dinamo Tbilisi 1990. odbio je igrati sovjetsko prvenstvo te je promijenio ime u Iberia Tbilisi. Dvije godine kasnije navijači su se izborili za povratak imena Dinamo.

Paičadze je najbolji Gruzijac

Stadion Dinama iz Tbilisija nosi ime Borisa Paičadzea. On je proglašen najboljim gruzijskom nogometašem 20. stoljeća. Za Dinamo je igrao od 1936. do 1951.

Soccer - UEFA Super Cup - Barcelona v Sevilla - Boris Paichadze Dinamo Arena

“Modrima” još gledaju u leđa

Zagrebački Dinamo uspješniji je od Dinama iz Tbilisija. Gruzijci su 16 puta osvajali prvenstvo i 13 puta Kup. Zagrebački “modri’ prvaci su bili u 18 navrata, a Kup su uzeli 14 puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja