Obavijesti

Sport

Komentari 12

Izdvojio brat Aco: Ovo je pet Draženovih najdražih trofeja...

Izdvojio brat Aco: Ovo je pet Draženovih najdražih trofeja...
1

DRAŽENOV ROĐENDAN Legendarni kapetan Dražen Petrović danas bi slavio 52. rođendan. Njegov brat Aco u Muzeju je izdvojio pet omiljenih mu predmeta

VIDEO

Da tog nesretnog 7. lipnja 1993. nije bilo te proklete prometne nesreće, kamiona koji se našao na putu automobila s Draženovom djevojkom Klarom za upravljačem, naša košarkaška legenda danas bi napunila 52 godine.

Sjećanja na Dražena, trofeji i predmeti koji su obilježili njegov život i karijeru čuvaju se u muzeju pokraj Cibonine dvorane, a Aco Petrović izdvojio ih je pet koji su mu najviše značili.

- Među njima je svakako lopta kojom se igralo u Ateni kad je Cibona prvi put postala prvak Europe 1985. protiv Reala, kao i srebrna olimpijska medalja iz Barcelone 1992. nakon finala s Dream Teamom - započeo je Draženov brat, prvi čovjek Cibone i posljednji izbornik hrvatske reprezentacije.

Vodio se razdobljima Draženove karijere, iz svakog od njih želio je izdvojiti ponešto.

- Dok je igrao u New Jersey Netsima, Houstonu je zabio rekordna 44 koša, ali i postao najbolji šuter u povijesti kluba. U Muzeju je to priznanje i plaketa za uvrštavanje u treću najbolju petorku NBA lige. Dražen je općenito volio individualne nagrade za najboljeg strijelca i igrača prvenstava, uvijek je želio dominirati, a ta priznanja odražavala su njegovu želju da uvijek bude najbolji - rekao je Aco.

Možda najbolji primjer za to je trofej s juniorskog Prvenstva Balkana u Grčkoj 1982. godine, na kojem je to bilo to: osvojio je zlato, bio najbolji igrač i strijelac.

Za kraj je Aco ostavio najvredniji Draženov trenutak iz rane karijere.

- Tu nema nikakve dvojbe, medalja za naslov prvaka Jugoslavije sa Šibenkom. Iako je jugoslavenski košarkaški savez već idućeg dana oduzeo Šibenci taj naslov, medalje nikad nisu vratili, a Draženova je izložena u muzeju - zaključio je Aco.

Dražen nije želio samo pobjeđivati, bilo mu je važno u svakoj utakmici dominirati nad protivnikom, rekao je brat Aco

Top 5 Draženovih najdražih trofeja iz karijere za pamćenje

1. Trofeji iz Netsa

Kad ga već nisu uvrstili na All Star, Amerikanci su ga izabrali u treću petorku NBA lige 1992/93., a Netsi su mu dali trofej za najboljeg tricaša kluba u povijesti. S 43,7 posto pogođenih trica četvrti je u povijesti lige.

Drazen_Petrovic

2. Lopta iz Atene

Obično loptu s terena nakon utakmice odnose suci, no ovu je uzeo Aco. Na njoj su potpisi svih Ciboninih igrača, kao i ključni podaci o utakmici na kojoj su ‘vukovi’ prvi put postali prvaci Europe.

Drazen_Petrovic

3. Medalja sa Šibenkom

Dražen je s nepunih 18 hladnokrvno pogodio dva bacanja u posljednjoj sekundi protiv Bosne, ali KSJ je poništio utakmicu i naredio da se medalje vrate. Igrači su, na Draženov prijedlog, to odbili.

Drazen_Petrovic

4. Balkansko prvenstvo 

Uvijek je želio biti najbolji strijelac i igrač prvenstava, svaka utakmica bila mu je jednako važna. Na juniorskom Prvenstvu Balkana 1982. godine te je titule objedinio s osvojenom zlatnom medaljom.

Drazen_Petrovic

5. Srebro iz Barcelone

Dražen je kao prvi kapetan predvodio hrvatsku do olimpijskog finala i okršaja s Dream Teamom, najjačom košarkaškom momčadi u povijesti. ima tri olimpijske medalje, ali ova je izložena u sredini.

Drazen_Petrovic
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija