Obavijesti

Sport

Komentari 87

Kad je ždrijeb Eura, gdje ćemo igrati, tko su mogući protivnici

Kad je ždrijeb Eura, gdje ćemo igrati, tko su mogući protivnici
2

Premda ni nakon ždrijeba nećemo znati sve suparnike jer play-off Lige nacija igra se na proljeće, barem ćemo znati gdje će ‘vatreni’ krenuti u pohod na europski tron idućeg ljeta

VIDEO

Ma dajte, pa na ovo Europsko prvenstvo neće ići samo oni koji zakasne na avion, rekao je Joško Jeličić nakon što je Euro proširen na 24 reprezentacije.

Pokretanje videa...

05:12

Kad se igra Euro 2020.?

U drugom izdanju takvog turnira od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. zaigrat će Hrvatska nakon pobjede protiv Slovačke kojom je osigurala prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvo takvo izdanje igralo se 2016. i, premda je gotovo pola Europe sudjelovalo, ispalo je da su “na avion zakasnili” Nizozemska, Danska, Srbija, BiH, Norveška... I dok tvorac toga koncepta Michel Platini iz prikrajka promatra kako njegovo remek-djelo počinje, jer su ga zbog korupcije suspendirali sa svih funkcija u nogometu do 2023. godine, počele su kvalifikacije za Euro 2020.

Još jedne na koje će pola Europe. Točnije, 24 od 55 europskih država, što je 43,7 posto kontinenta.

Kad je ždrijeb Eura 2020.?

Ždrijeb skupina završnog turnira 30. studenog ugostit će Bukurešt. I premda ni tada nećemo znati sve suparnike jer play-off Lige nacija igra se na proljeće (26. i 31. ožujka), barem ćemo znati gdje će ‘vatreni’ krenuti u pohod na europski tron, hoće li svjetski doprvaci imati desetke tisuća navijača iza sebe u Budimpešti, Münchenu, Dublinu, ili već prije Božića kreće štednja navijača za iduće ljeto u Sankt Peterburgu, Kopenhagenu ili Glasgowu.

No poznato je kako će Hrvatska u ždrijebu biti drugi nositelj jer nije među prvih šest pobjednika skupina s najboljim bodovnim učinkom, a upravo je to kriterij po kojem Uefa određuje jakosne skupine. Ispred naših 17 bodova su Italija i Belgija (21 bod), Ukrajina (19), Engleska i Njemačka (18) te Španjolska, koja također ima 17, ali bolju gol-razliku.

Gdje se igra Euro 2020.?

Platinijeva je ideja širenja nogometa (protivnici te ideje upozoravaju na razvodnjavanje kvalitete) dovela do toga da je u samo 20 godina broj sudionika EP-a narastao s osam (zadnji put 1992.) na 24.

A 16. Europsko prvenstvo prvi put neće imati konkretnog domaćina. Dvanaest će gradova u 12 država ugostiti nogometni EP. Kao Platinijev dar Europi povodom 60. godišnjice osnivanja EP-a.

Tko se plasirao na Euro?

Osim nas, ranije u listopadu kvalificirali su se Belgija kao jedna od dvije prvoplasirane momčadi u skupini I, Italija kao pobjednik skupine J, Rusija (druga u skupini I), Poljska (prva ili druga u skupini G), Ukrajina (pobjednik skupine B) i Španjolska (pobjednik skupine F).

U studenom su to još učinili i Turska i Francuska (među dvije prvoplasirane u skupini H), Engleska (pobjednik skupine A), Češka (drugoplasirana u skupini A), debitant Finska (drugoplasirana u skupini J) i Švedska (druga u skupini F), a u večeri našeg slavlja i Austrija (druga u skupini G), Njemačka i Nizozemska (prve dvije u skupini C).

Nikad kraće kvalifikacije

Na završnom će turniru prvi put koristiti VAR, a kvalifikacije su bile - nikad kraće! Sve je nagruvano u osam mjeseci, jer kraj 2018. bio oslobođen je za Ligu nacija, pa su kvalifikacije počele tek u ožujku, te s po dvije utakmice u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom, završavaju u istoj godini. Osim zadnja četiri sudionika, koja će dati završni turniri Lige nacija, koji se igraju u ožujku 2020.

Među domaćinima Eura trebala je biti i Belgija, ali je Bruxellesu dodijeljeno pa oduzeto domaćinstvo zbog kašnjenja s radovima. Otvaranje Eura bit će u Rimu, a polufinala i finale na Wembleyu.

 

POSLUŠAJTE NOGOMETNU HIMNU 'MOJA CROATIA'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu