Obavijesti

Sport

Komentari 15

Kako je Cruyff jedini istrčao u dresu Adidasa s dvije prugice

Kako je Cruyff jedini istrčao u dresu Adidasa s dvije prugice
1

JESTE LI ZNALI? Cruyffu je prva ljubav bila bejzbol. Na SP-u 1974. godine prosvjedovao je jer je savez sklopio ugovor s Adidasom, a igrači nisu dobili ništa

VIDEO

Johan Cruyff preminuo je u 69. godini nakon što je izgubio bitku s rakom pluća. Nogometni svijet ostao je u šoku nakon odlaska nizozemskog velikana kojeg smatraju ocem modernog nogometa i čovjeka koji je promijenio ovu igru.

Cruyff je najveći trag ostavio u Ajaxu i Barceloni i smatraju ga jednim od najvećih ikad. No postoji dosta stvari koje sigurno niste znali o Nizozemcu.

Prva ljubav bila mu je bejzbol, a ne nogomet. Broj 14 uzeo je iz bunta, kao što je iz bunta jedini istrčao u Adidasovu dresu s dvije, a ne tri prugice. Bio je legenda Ajaxa, ali kad se vratio u klub 1981. godine i vidio da ne žele produljiti ugovor s njim, potpisao je za najljuće rivale Feyenoord i donio im prvi naslov nakon 10 godina.

1. Bejzbol, ne nogomet

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena počeo je - u bejzbolu. Johan Cruyff obožavao je ovaj sportu dječačkim danima. Bio je talentiran bejzbolaš, ali prestao je igrati s 15 godina i prebacio se u nogomet. 

2. Jedini u Adidasovu dresu s dvije prugice

Cruyff je na SP-u 1974. godine vodio Nizozemsku do finala protiv Zapadne Njemačke. Jedini je u finalu, koji je Nizozemska izgubila, istrčao u Adidasovu dresu s dvije, a ne tri prugice. Bio je to izraz bunta jer je nizozemski savez sklopio ugovor s Adidasom, a igračima nije išlo ništa novca.

3. Broj 14 iz bunta

Inizistirao je na broju 14, iako je u to vrijeme u nekim ligama bilo protiv pravila uzimati takve brojeve. Nizozemski savez tražio je igrače da izaberu brojeve od 1 do 11, no Johan je htio baš 14. Problema je bilo i na SP-u 1974. godine jer je Fifa predlagala da igrači dobiju brojeve od 1 do 22 po abecednom redu. To bi značilo da Cruyff mora nositi broj 1.

4. Prešao u Feyenoord da bi napakostio Ajaxu

Cruyff je legenda Ajaxa. No kad se nakon Barcelone, Los Angelesa, Washingtona i Levantea 1981. godine vratio u Ajax, bio je bijesan. Nakon dvije sezone klub nije htio produljuti ugovor s njim pa je prešao u redove ljutog rivala Feyenoorda i donio im prvu titulu nakon 10 godina.

5. Kad on zabija, ne gube

Nizozemska reprezentacija nikad nije izgubila utakmicu na kojoj je Johan Cruyff zabio gol. U 48 odigranih utakmica Cruyff je zabio 33 puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović