Obavijesti

Sport

Komentari 27

Kakva je Španjolska: Vrhunski pivoti, čudesni golmani i krila

Kakva je Španjolska: Vrhunski pivoti, čudesni golmani i krila
3

I dalje su tu Tomas, Entrerrios, Sarmiento i Aguinagalde, ali glavnu riječ vode neki novi 'klinci'. Na golu briljiraju Corrales i Perez de Vargas, na krilima Balaguer i Rivera...

VIDEO

Hrvatska je preživjela dan u kojem smo vidjeli pomor favorita, ne samo za prolaz dalje, već za medalje. Ušli smo u četvrtfinale Svjetskog prvenstva i izborili sudar sa starim prijateljima Španjolcima. Rijetko kada prođe veliko natjecanje na kojem se Hrvatska i Španjolska ne nađu jedna protiv druge. Ne bi to bilo to da nam se i u Francuskoj putevi nisu susreli. Ovoga puta bit će to u četvrtfinalu u utorak u 20.45, mjesto radnje - Montpellier.

Za razliku od nas Španjolci su do četvrtfinala dogurali bez poraza, nanizali su Sloveniju, Makedoniju, Island, Tunis, Angolu i Brazil. No malo je nedostajalo da iz Montpelliera ne odlete i prije no što su se smjestili u hotelu. Brazil im je u osmini finala opasno prijetio, no izvukli su se i uz preokret ušli u četvrtfinale.

Španjolska i dalje igra svoju standardnu 6-0 obranu, no oni za razliku od Francuske i Njemačke nisu tago agresivni i žestoki, već puno bolje igraju nogama. Rekli bismo, igraju pametnije. A iza te obrane stoji ponajbolji vratarski tandem na ovom SP-u. Prvi golman je Barcelonina zvijezda Gonzalo Perez de Vargas, a kada njemu ne ide tu je Rodrigo Corrales, suigrač našeg Mihića u Wisli, ali i golman kojeg je već kupio bogati PSG. I to bi vam trebalo biti dovoljno da znate o kakvim se golmanima radi. Ako nije, evo i brojki. Corrales je na 35, a Pered de Vargas na 32 posto obrana.

Kada izađu iz zone u kontru kreću pravi problemi. Tu dominiraju ubojita krila. Na lijevoj strani to su njihov najbolji strijelac Valero Rivera (34 gola) i Angel Fernandez (18 golova), a na desnoj iskusni Victor Tomas (12 golova) te David Balaguer (27 golova). Ovaj posljednji suigrač je našeg Matulića u Nantesu i igrač zbog kojeg Matulić igra malo u francuskom klubu.

Vanjska linija je miks iskustva i mladosti. Na lijevoj strani imamo Cindrićeva suigrača Canellasa te Gonija. Naravno, prvi izbor iskusnog Jordija Ribere je Canellas koji mu je na tome zahvalio sa 16 golova. Goni ih je zabio 10. Dirigentsku palicu imaju dva iskusna igrača, Raul Entrerrios i Dani Sarmiento. Ni jednom ni drugom zabiti gol nije primarna zadaća. Oni bi trebali asistirati i stvarati prilike za suigrače, no u asistencijama im je najbolji igrač desni vanjski Eduardo Gurbindo koji je zabio samo četiri gola, no ima 20 asistencija.

Za golove je na desnoj strani zadužen Alex Dušebajev koji je zabio njih 16 uz 52 posto uspješnosti. I tako dolazimo do najvažnijeg i najboljeg dijela momčadi svakog španjolskog trenera, a to je pivot. A tu Španjolci imaju najboljeg od najboljih u napadu - Julena Aguinagaldea. Suigrač našeg Filipa Ivića i Manuela Štrleka u Kielcu na ovom prvenstvu ne puca toliko puno (9 golova od 12 udaraca), no kad god lopta dođe do njega to je ili gol ili sedmerac i isključenje.

No, Aguinagalde je i velika mana španjolskog sastava jer ova grdosija ne igra obranu. Mijenjaju ga Gedeon Guardiola i Figueras, i to vrlo dobro. Čak bi se moglo reći da je Guardiola njihov prvi pivot na SP-u s obzirom na minute (190) i golove (12). 

Na kraju dolazimo do zaključka da su najopasniji s krila i iz kontri, da im igru vode iskusni igrači u vanjskoj liniji i da se jako treba paziti suradnje s pivotima koji razore svaku obranu svojim blokovima i kretanjem. Na klupi im sjedi iskusni Jordi Ribera koji je do ovog prvenstva sjedio na klupi Brazila, ali i čovjek koji itekako zna stvoriti igru i teži disciplini. A to je Španjolskoj često nedostajalo na velikim prvenstvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...
SLOVENCI SLAVE

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...

Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31-30 za svoju prvu medalju u povijesti. Hrvatska je igrala čudesno, vodila je osam razlike, a onda je na 20 minuta 'nestala'. Poklonili smo Slovencima broncu...

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
ŽIVOTNA PRIČA ZLATKA HORVATA

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu
Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda
IZ FRANCUSKE

Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda

Možete zamisliti kako je jučer bilo Zlatku Horvatu na sedmercu u zadnjoj sekundi za finale Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana - Dario Šarić, Mario Mandžukić, braća Sinković...