Obavijesti

Sport

Komentari 33

Kakva sudbina čeka Hrvatsku u kvalifikacijskoj grupi za Rusiju?

Kakva sudbina čeka Hrvatsku u kvalifikacijskoj grupi za Rusiju?
1

Hrvatska se samo u jednom navratu od svoje samostalnosti nije kvalificirala za Svjetsko prvenstvo. Propustili smo Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine zbog - Ukrajine

VIDEO

Od ponedjeljka počinje bitka Hrvatske za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Utakmicom pred praznim tribinama Maksimira između Hrvatske i Turske, Vatreni kreću u pohod po plasman na svoje peto Svjetsko prvenstvo.

Skupina je vrlo kompleksna, iako na prvi pogled ne djeluje atraktivno. Turska, Island, Ukrajina, Finska i debitant Kosovo čine strašnu konkurenciju Čačićevim izabranicima.

Naša reprezentacija sa Kosovom i Finskom nikad nije igrala, dok sa ostalim reprezentacijama ima povijest koje ćemo se prisjetiti u nastavku teksta.

Tko sve čeka Hrvatsku na putu do Rusije 2018.?

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Ovakav je raspored pred nama:

  • 5. rujna 2016: Hrvatska - Turska
  • 6. listopada 2016: Kosovo - Hrvatska
  • 9. listopada 2016: Finska - Hrvatska
  • 12. studenog 2016: Hrvatska - Island
  • 24. ožujka 2017: Hrvatska - Ukrajina
  • 11. lipnja 2017: Island - Hrvatska
  • 2. rujna 2017: Hrvatska - Kosovo
  • 5. rujna 2017: Turska - Hrvatska
  • 6. listopada 2017: Hrvatska - Finska
  • 9. listopada 2017: Ukrajina - Hrvatska

Ponovo su u igri Terimovi Turci

Turci su naši stari znanci. Na našem prvom velikom natjecanju pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića, Euru 96' u Engleskoj, otvorili smo protiv njih pobjedom 1-0 naširoko opjevanim golom Gorana Vlaovića. Na novi službeni susret čekalo se 12 godina gdje su Bilićevi izabranici u epskoj drami na 'Prateru' ispali poslije lošijeg izvođenja penala. 

Na revanš se čekalo tri godine. 11. studenog 2011. 'Bilić boysi' nokautirali su Hiddinkove Turke u Istanbulu golovima Olića, Mandžukića i Ćorluke. Uzvrat je završen rezultatom 0-0 na Maksimiru.

Posljednji susret Hrvatske i Turske u svježem nam je pamćenju. Prekrasnim golom Luke Modrića Čačićeva je selekcija srušila Terimovu 12. lipnja ove godine u Parizu na Parku Prinčeva u sklopu prve utakmice skupine D francuskog Eura.

Današnja Turska bitno se razlikuje od one prije tri mjeseca. Niz igrača otpisao je 'imperator' Fatih Terim. Yilmaz, Gonul, Demirel, Arda i Balta nisu u planovima nedodirljivog turskog nogometnog autoriteta. Turci su u ovom trenutku 'plutajuća mina' i vrlo opasna konkurencija.

Ukrajinci su nam 'oduzeli' put u Južnu Afriku 2010. 

Jedan od favorita skupine svakako je i Ukrajina. Pamtimo šest međusobnih duela protiv njih, posebno one iz 2009. gdje su nas direkto eliminirali iz kombinacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. 11. listopada 2008. odigrali smo 0-0 u Harkivu, dok je 6. lipnja 2009. završilo 2-2 na Maksimiru čime su se Ukrajinci probili na drugu poziciju, a Vatrene ostavili na trećoj.

Prvi susret protiv Ukrajine Hrvatska je odigrala 25. ožujka 1995. te slavila 4-0, da bi tri mjeseca kasnije bila poražena 1-0 u gostima. Ipak, uspjeli smo i pored toga izboriti plasman na Euro 1996. u Engleskoj. 

Dvije godine zatim, susreli smo se s njima u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj. Moćna Ukrajina predvođena Rebrovim i Ševčenkom srušena je pobjedom 2-0 u Maksimiru 29. listopada 1997. golovima Bilića i Vlaovića.

Uzvratna utakmica završena je rezultatom 0-0 čime su Ćirini Vatreni izborili za nas, kasnije, povijesno SP.

ANKETA: KAKAV PLASMAN PREDVIĐATE VATRENIMA?

Na kojoj će poziciji završiti Hrvatska?
Prvo mjesto u skupini
Drugo mjesto u skupini
Neće se kvalificirati
Sage Quotes
 
 
 
 
 
 

Senzacija iz Francuske 'puca' na svoje prvo SP

Najveći hit francuskog Eura bili su Islanđani. Otočka državica s nešto više od 320 tisuća stanovnika očarala je sve ljubitelje nogometa borbenom i kvalitetnom igrom, doguravši čak do polufinala gdje su ih izbacili domaćini Francuzi. Poslije senzacionalnog Eura, žele se plasirati i na svoje prvo Svjetsko prvenstvo. 

Hrvatska je protiv Islanda igrala četiri puta i to uvijek u kvalifikacijama za Mundijal. Prvi susret odigran je 26. ožujka 2005. u kvalifikacijskoj grupi 8 za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj. Na Maksimiru je završilo 4-0 za nas golovima Nike Kovača (2), Šimunića i Dade Prše. 

U drugoj utakmici odigranoj u gostima, izabranici Zlatka Kranjčara upisali su bodove rezultatom 1-3 u Rejkaviju. Spomenimo da je Island vodio na poluvremenu golom Eidura Gudjohnsena, no inspiracijom Boška Balabana (2 gola) te Srninim golom iz penala uspjeli smo doći do važne pobjede.

Ipak, Islanđane pamtimo po tome što smo ih izbacili u baražu za brazilski Mundijal 2014. Igor Štimac uspio je kroz tešku skupinu sa Belgijcima, Srbima, Škotima, Velšanima i Makedoncima dovesti Vatrene na drugo mjesto, a onda ih je preuzeo Niko Kovač, taman uoči dodatnih kvalifikacija protiv Islanđana.

U gostima smo odigrali bez golova, dok je na Maksimiru završeno 2-0 za našu reprezentaciju golovima Mandžukića i Srne. 

Prvi susreti protiv Finske i Kosova

Protiv Kosova i Finske, Hrvatska nije igrala od svoje samostalnosti. Skandinavska zemlja nikad u svojoj nogometnoj povijesti nije uspjela izboriti veliko natjecanje, a u prethodnim su kvalifikacijama za Euro u Francuskoj završili četiri boda iz trećeplasirane Mađarske.

Reprezentacija Kosova postala je članicom Uefe i Fife u svibnju ove godine i trenutno su 190. reprezentacija po Fifinom rankingu. Posljednju su prijateljsku utakmicu odigrali 3. lipnja 2016. u Frankfurtu protiv Farskih Otoka te pobijedili 2-0.

Prema svemu sudeći, ovo je jedna od najzahtjevnijih kvalifikacijskih skupina za našu reprezentaciju. Neugodni Ukrajinci i Turci, čvrsti Islanđani, solidni Finci uz, barem na papiru autsajdera Kosovo, čine Vatrenima ozbiljne prepreke do Rusije 2018.

Hrvatska se samo u jednom navratu od svoje samostalnosti nije kvalificirala za Svjetsko prvenstvo. Propustili smo Mundijal u Južnoj Africi 2010., a sudjelovali smo redom na smotrama u Francuskoj (1998.), Japanu i Južnoj Koreji (2002.), Njemačkoj (2006.) te Brazilu (2014.).

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović