Obavijesti

Sport

Komentari 4

Kaznili su je s 83.200 kn: "Pa to ne zaradim u četiri godine"

Kaznili su je s 83.200 kn: "Pa to ne zaradim u četiri godine"
3

SUSPENZIJA Kvarner je izbačen iz lige za kraj tužne sezone u kojoj je klub kaznio igračice s više od 200.000 kn jer su u javnost iznijele sukub s upravom...

VIDEO

Takvu razinu nepoštovanja prema igračicama još nisam vidio, razočarano je rekao Damir Rajković, trener ŽKK Kvarnera.

Njegov je klub prije mjesec dana igrao završni turnir regionalne lige. Još je viceprvak Hrvatske i finalist Kupa, ali takav ŽKK Kvarner iz Rijeke više - ne postoji.

- Znam da su Zadar i Medveščak sad u finalu, ali teško mi je to pratiti. Demotiviralo me sve ovo - dodao je Rajković.

Kvarner je izbačen iz lige jer se nije pojavio na dvije ligaške utakmice.

Prvi put igračice su prosvjedovale protiv uprave, a drugi put nisu ni mogle igrati jer su dvije od šest preostalih igračica bile ozlijeđene, a klub je funkcionirao bez mlađih kategorija.

- To je bio odraz problema koji su se sakupljali u posljednja četiri mjeseca, koliko smo bile bez fizioterapeuta, liječnika i honorara - objasnila je Barbara Perić.

Problemi su dosegnuli nevjerojatnu razinu kad je uprava “čestitala” igračicama na četvrtome mjestu u regiji s ukupno više od 200.000 kuna kazne.

- Mene je dočekala kazna od 83.200 kuna. Da zaradim takav iznos, morala bih igrati još četiri godine - šokirana je Perić, čija je kazna najveća zato što je kapetanica.

Klub je kaznio igračice jer su naštetile ugledu kluba odbivši igrati utakmicu protiv Pule i iznijevši u javnost sukob s upravom. To je, eto, štetilo klubu više od toga da su igračice u osam mjeseci dobile tek tri honorara od 3200 kn.

- Nemojte se ljutiti, ali nemam komentara - kratko je rekao Željko Šljuka, uz Viktoriju Agejenko i Zvonka Čapka, jedan od trojice autora kazni.

- Nismo jedini ovakav slučaj u Hrvatskoj, ali odjeknulo je jer je nas osam igračica ostalo skupa. Nadam se da će drugima ovo biti dobra škola - zaključila je Perić.

Sa suigračicama će tražiti pravdu uz pomoć odvjetnika.

Na njihov istup u javnosti teagirala je predsjednica kluba čije priopćenje donosimo u cijelosti:

'Dana 15.siječnja 2016. je predsjednica Kluba - Viktoria Agejenko - izvijestila gosp. Damira Rajkovića (nazočio i gosp. Smiljan Blažević, sportski direktor) da je Izvršni odbor ŽKK "Kvarner" donio odluku o njegovom razrješenju s dužnosti trenera seniorskog sastava Kluba, a na temelju čl. 29. Statuta Kluba.

Iste večeri je trebao biti održan prvi trening pod vodstvom novog trenera, gosp. Vladimira Engelmana, ali su igračice neopravdano napustile trening.

Sljedećeg dana je ekipa trebala otputovati na službenu utakmicu u Pulu, ali se na put nije otišlo zbog "štrajka" igračica koje su na taj način dale "potporu" treneru.

Zbog toga je Klub kažnjen financijski te oduzimanjem boda, a u slučaju ponovljenog neodigravanja utakmice, Klub se izbacuje u drugu ligu.
Igračice su ovim činom izuzetno naštetile ugledu Kluba, a moramo napomenuti da sport ne poznaje instituciju štrajka. Mi nismo poduzeće. Također je bitno navesti da do toga dana nijedna igračica nije imala pravni osnov za raskid ugovora o igranju. Osim toga, one su i same u medijima izjavljivale da "štrajkaju" zbog podrške treneru. Čelništvo Kluba nimalo ne podcjenjuje igračice, pa tako niti njihovu inteligenciju, te nam je jasno da one nisu samoinicijativno krenule u „štrajk“ već su tako bile instruirane. Nadamo se da su i one sad , barem djelomično svjesne da su g. Rajkoviću samo poslužile za njegov povratak na klubu Kluba, a da njemu uopće nije stalo do njih. Zašto? Pa jednostavno zato što ih je izložio suspenziji kojom bi im bilo zabranjeno najmanje godinu dana nastupati bilo gdje pod nadležnošću HKS-a. Dapače, on se igračicama javno zahvalio što su mu „štrajkom“ omogućile povratak na klupu Kluba…i time dovele sebe u nepovoljan položaj.

Tu se pojavljuje drugi problem.

Izlaskom u medije igračice su prekršile čl. 11.st.1. Ugovora o igranju koji glasi: "Igračica se obvezuje da će sve sporove koji mogu nastati iz ovog ugovora kao i druge sporove u vezi sa igranjem košarke, rješavati mirnim putem, dogovorno sa Klubom. Ukoliko to nije moguće, ugovara se nadležnost Suda u Rijeci." te čl. 32. st.2. Stegovnika Kluba koji glasi: "Tko počini povredu iz stavka 1. ovog članka putem sredstava javnog priopćavanja kaznit će se:

- vremenskom zabranom igranja ili obnašanja dužnosti do dvije godine, ili
- novčanom kaznom od 5.000 do 40.000,00 kn."

Svaka kuna kazni koje su izračena igračicama su (nažalost) u potpunosti opravdane. To bi igračicama i njihovi odvjetnici trebali priopćiti. Mi živimo u pravnoj državi. Propise se mora poštovati, a oni koji ih krše za to moraju i odgovarati. U Klubu je nedavno izvršen nadzor porezne i sportske inspekcije i Klub (vodstvo Kluba) će se ponašati u skladu s rješenjima tih tijela. Kakva god ta rješenja budu.
Igračice su počinile greške, i moraju se nositi sa posljedicama svojih djela.

Što se bivšeg trenera našeg Kluba, g. Rajkovića tiče, on nema pravo govoriti o "nepoštovanju prema igračicama" budući da je on taj koji je pokazao ogromno nepoštovanje prema čelništvu Kluba, a zbog čega je i bio smijenjen 15.1.2016., a takvo je ponašanje nastavio i nakon što je čelništvo Kluba, isključivo na zamolbu čelnih ljudi riječkog sporta, odlučilo vratiti g. Rajkovića na dužnost.

Naime, za neodigravanje druge utakmice on snosi isključivu odgovornost. Bez dopuštenja čelništva Kluba je "pustio kući" dvije igračice (Dinu Šesnić i Josipu Zovko), a na utakmicu u Zagreb 10.4.2016. nije ni pozvao Marinu Buretić i Loredanu Lazarić, te je umjesto s 10 igračica, od čega 7 zdravih i 3 bolesne/ozlijeđene, SVJESNO I NAMJERNO otišao sa 6 od kojih 4 zdrave i 2 bolesne/ozlijeđene.

Osim toga, na poziv delegata i prvog suca utakmice, da barem započne utakmicu sa 5 igračica (pa da peta odmah napusti parket), on je to dobio učiniti. Da je to učinio utakmica bi započela i naš Klub ne bi bio kažnjen izbacivanjem iz natjecanja.

Kroz ovih nekoliko aktivnosti g. Rajkovića vidljivo je da je on namjerno doveo Klub u situaciju da ne odigra i drugu utakmicu i bude izbačen u drugu ligu. A razloge zbog kojih je to učinio ćemo kroz nekoliko dana iznijeti novinarima te upoznati javnost sa pravim stanjem u Klubu i oko Kluba posljednjih mjeseci, kao i sa planovima za buduće djelovanje Kluba.'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza
ŠPANJOLČEVA MANTRA

VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza

Desno rame, nos, lijevo uho, nos, desno uho. To je samo dio praznovjernih rituala koje Rafael Nadal radi prije servisa, a pazi i na položaj bočica, koliko puta stišće energetski gel, ne dodirivanje linija...