Obavijesti

Sport

Komentari 20

Kobni let: Poletjeli su tek iz 4. pokušaja, je li se avion zaledio?

Kobni let: Poletjeli su tek iz 4. pokušaja, je li se avion zaledio?
18

Zrakoplovni stručnjak tvrdi da avion u kojemu je bio nogometaš Emiliano Sala nije smio poletjeti iz Nantesa. Let po noći s takvim avionom je bio kao let iznad Antarktike po najvećoj zimi. Igrač je prijevoz organizirao sam

VIDEO

Još uvijek traje potraga za avionom koji je u ponedjeljak navečer nestao s radara na letu iz Nantesa u Cardiff. U avionu su bili argentinski nogometaš Emiliano Sala (28) i pilot. On je na oko 1524 metara nadmorske visine tražio dopuštenje da se spusti na 700 metara, a posljednji kontakt s kontrolom leta je izgubljen nakon toga. Prije nestanka s radara nije poslao nikakvu poruku koja ukazuje na kvar letjelice ili neku drugu poteškoću.

Avion je nestao iznad La Manchea, sjeverno od otoka Alderneya u britanskim međunarodnim vodama, a riječ je o modelu Piper Malibu PA-46. Iako se isprva vjerovalo da je riječ o privatnom zrakoplovu vlasnika nogometnog kluba Cardiff, Vincenta Tana koji je kod nas poznat i kao vlasnik bh. prvoligaša FK Sarajeva, predsjednik Cardiffa tvrdi da je igrač sam organizirao let.

Let između Nantesa i Cardiffa je međunarodni i prekomorski let, stoga je plan leta bio obavezan. Prema pravilima, pilot je morao održavati radio kontakt s kontrolnim tornjevima zemalja koje je prelijetao i strogo se držati dogovorene rute. Avion je uzletio u 20:15 iz Nantesa, a ubrzo je kontakt s njim preuzeo kontrolni centar u Brestu koji ga je zatim proslijedio londonskoj kontroli. S njihovih je radara i nestao u 21:30 sati.

Pokretanje videa...

00:31

Sun piše kako je avion uspio poletjeti tek iz četvrtog pokušaja. Zrakoplovni stručnjak Jorge Polanco tvrdi da nikada nije ni smio uzletjeti.

- Piper Malibu je odlična letjelica s jednim motorom. Ima kapacitet za sedam putnika, ali sam iznenađen da su let organizirali po noći s obzirom na trenutačnu zimu u Europi - rekao je argentinskom TyC Sportsu Polanco.

- To vam je kao da letite na Antarktici po zimi. Na avionu takve veličine se može dogoditi smrzavanje koje lako može zaustaviti motore - dodao je.

Vrijeme, s obzirom na snježne uvjete, nije bilo idealno, ali moglo se bez većih problema letjeti ako je sve na avionu bilo odleđeno.

Avion s jednim motorom i jednim pilotom

Propelerski zrakoplov PA-46 s jednim motorom nije ovlašten za javni prijevoz putnika, zbog toga je let bio upisan kao privatni. Ovaj model tvrtke Piper Aircraft iz Floride je registriran u Sjedinjenim Američkim Državama, a ne u Francuskoj jer su tamo administrativna i tehnička pravila jednostavnija, odnosno manje su složena od onih u Europi.

Zrakoplov je opremljen autopilotom koji smanjuje radno opterećenje pilota, ali ne i snimačem leta pa će i uzrok nesreće zbog toga biti teže odrediti. Crne kutije su obvezne samo u letjelicama koje se koriste za javni prijevoz putnika, a imaju najmanje 20 mjesta. 

Za razliku od Polanca, jedan od pilota koji su imali priliku upravljati ovim modelom aviona nije oduševljen njegovim performansama.

- To je avion s jednim motorom od 310 konja koji kombinira krhke sustave i podložan je otkazivanjima. U letjelici je jedan pilot, što u većini situacija nije problem, ali zahtijeva puno organizacije i treba znati kako reagirati ako se pojavi problem - rekao je francuskom Le Pointu pilot kojemu model PA-46 nije ustao u dobrom sjećanju jer je i sam imao problema s njim.

Sala je odbio ugovor u Kini, ali bojao se uoči polijetanja

Emiliano Sala je potpisao za Cardiff u rekordnom ugovoru vrijednom 17 milijuna eura. Istom je letjelicom doputovao u Nantes pokupiti svoje stvari i pozdraviti se s bivšim suigračima. Kada se ukrcao, prijateljima je poslao poruku da se boji.

- Ušao sam u avion koji izgleda kao da će se raspasti. Idem u Cardiff. Sutra ću već trenirati s novim suigračima. Ako vam se ne javim za sat - sat i pol, ne znam hoće li poslati nekoga da me traži... Bojim se - rekao je u posljednjoj glasovnoj poruci.

Engleski mediji pišu kako je prije potpisivanja za Cardiff odbio ponudu iz Kine, a jedna od posljednjih izjava koju je dao medijima je bila:

- Jedva čekam upoznati nove suigrače i baciti se na posao.

Uoči utakmice Cardiffa veliki transparent

Wales Online piše kako će se na Cardiffovom stadionu postaviti transparent dugačak 20 metara.

- Nikada te nismo vidjeli kako igraš i nikada te nismo vidjeli kako zabijaš, ali voljet ćemo te zauvijek Emiliano - pisat će.

Sportski mediji širom svijeta noćas su na svojim naslovnicama imali sliku argentinskog nogometaša sa snažnim porukama.

- Nestanak ratnika - piše L'Equipe koji u članku naglašava da je čekanje za navijače u Nantesu nepodnošljivo jer su igrača obožavali zbog svojih borbenih kvaliteta.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše