Obavijesti

Sport

Komentari 43

Kos je sletio na Poljud: Došao sam ovdje biti bolji od Mamića

Kos je sletio na Poljud: Došao sam ovdje biti bolji od Mamića
3

ČELIK, OPEKA, NOGOMET Učio sam se menadžmentu na raznim područjima, ali samo nogomet istinski poznajem, kaže Ivan Kos. Ima već plan za Dinamo i za HNS...

VIDEO

Odmah po dolasku na Poljud, novi predsjednik Hajduka Ivan Kos učlanio se u klub, a nakon toga stao pred novinare. I odmah u startu morao je odgovoriti na najteže moguće pitanje, kako pobijediti Zdravka Mamića. 

- Svima nam mora biti interes biti bolji od njega, i svega onoga što Dinamo predstavlja u zadnje vrijeme. A to se može samo sustavnim radom, dugoročnim planovima, preslagivanjem kadrova unutar sustava, te dovođenjem pojačanja izvan sustava. Ne mislim samo na igrački kadar, nego i na upravu, sponzore... Moramo zadržati sve što valja, to dodatno unaprijediti i poboljšati, a ono što ne valja, moramo mijenjati. 

Što ne valja?

- Ne možemo biti zadovolnii rezultatom. Nećemo se zadovoljavati trećim i drugim mjestima, niti polufinalinam i finalima. Hajduk su kroz povijest obilježili trofeji i tome ćemo težiti u budućnosti. Treba iskoristiti sinergiju s navijačima, to je ideja koju ću zagovarati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svi koji žele dobro Hajduku, otvorena su im vrata. Bilo tko, sponzor, prijatelj, navijač... Hajduka mora karakterizirati zajedništvo, titule, izbacivanje reprezentativaca, pravih igrača, ali i kultura, tradicija, jačanje brenda Hajduka... Na tome ćemo raditi.

Kakva su vaša saznanja o trenutnom stanju kluba? 

- Samo ono što znam iz javno dostupnih podataka, iz medija, te natječajne dokumentacije... S tim podacima baratam. Koliko su oni mjerodavni, ne znam. Kratko sam obavio razgovor s vodećim ljudima po pojedinim sektorima, sastanke smo ugovorili, i tek tada ću shvatiti kakvo je stvarno stanje stvari. 

Ima li u vašem timu mjesta za direktora Aljošu Bašića, koji je vodio marketing, ali i bio vaš najozbiljniji protukandidat?

- Ima mjesta za sve koji razmišljaju kao ja, kojima je interes veliki Hajduk, klub koji donosi titule, klub ponosa, klub nositelj kvalitete, kulture, tradicije... Svega onoga što se poistovjećuje s Hajdukom. 

Hoće li biti rezova? 

- Rezovi grubo zvuće. Spreman sam na rezove, ali s debelim obrazloženjem. Rad će se valorizirati, svatko mora zaraditi plaću u Hajduku. Ne nasljedstvom, nego radom i odricanjem. 

Što bi vas moglo pokolebati?

- Figurativno rečeno, mi smo u prvoj minuti utakmice, nismo ni gol primili, i ne želim biti pesimističan. Želim razmišljati o titulama, pobjedama, većem broju navijača..., time se vodim. Naravno da će biti i primljenih golova, i izgubljenih utakmica, ali ovo je dugo prvenstvo, u kome ćemo mi na koncu izaći kao pobjednici. 

Mnogima smeta što niste hajdukovac. 

- Na prvom mjestu mi je obitelj, sin iznad svega, a kad vam kažem da sam ga u zadnjih 20 dana vidio svega par sati, to najboje svjedoči koliko sam ozbiljno u svemu ovome. Spreman sam svoj život okrenuti naopako i posvetiti se Hajduku.

To su htjeli i vaši prethodnici.

- Znate kako se kaže, svi igraju nogomet, a samo najbolji postaju prvaci. Mene oduševljavaju Njemci, njihov rad, red i disciplina. Uvažavam rad svojih prethodnika, uvažavam sve dobro što su napravili, ali sportski je razmišljati da ću biti bolji od njih. Kako? To ćemo još vidjeti. Kad čovjek da cijeloga sebe, kad prenese svoju energiju na zaposlenike, onda svi mogu bolje. U zdravoj, pobjedničkoj atmosferi, svi će se ugodnije osjećati i bolje raditi.

Bili ste nogometaš, kakav nogomet volite?

- Svaki navijač teži atraktivnoj igri i pobjedama. Model igre ostavljam na izbor treneru i sportskom direktoru, a moja filozofija je oslonac na mlade igrače, iz ovog podneblja dolaze najtalentiraniji sportaši, i tu treba tražiti energiju. Inače volim atraktivnu, napadačku, modernu igru, iza koje mora stajati rezultat.

Je li istina da ste željeli biti predsjednik Osijeka?

- Nije istina. 

Zašto ste se prijavili na natječaj za predsjednika Hajduka?

- Do sada sam radio s poljoprivrednom menahnizacijom, prehranom, čelikom, tekstilom, obućom, opekarskim proizvodima... Široka je to paleta, ali rukovodeći managment je u svim slučajevima bio vrlo sličan, ostalo sam učio. Nogomet je pak jedina stvar koju istinski poznajem, koju sam prošao do početaka, do profesionalnog nivoa.

- Zato mi je ovo bio životni izazov, spojiti nešto što znam, a to je nogomet, s nečim što sam krvavo naučio, a to je gospodarstvo. Sinergija jednog i drugog, i to u najvećm hrvatskom klubu, koji to danas ne pokazuje trofejima, je za mene veliki izazov. 

Kakvo je vaše mišljenje o 'osječkom lobiju' među sudcima i u HNS-u? 

- Malo je to široka definicija, pitanje je koliko je s onih par posjeta gradu Davor Šuker uopće Osječanin. Češće sam ja bio u Londonu, nego on u Osijeku. Sa sudačkim lobijem nisam imao doticaja, neke ljude naravno znam jer su mi generacijski bliski, znam ih i iz nogometa, međutim ne puno, ipak sam deset godina van toga. Po meni, Hajdukova vrata moraju biti otvorena, želimo suradnju s HNS-om, tražimo naša prava, ali i prihvaćamo obveze.

- Reprezentacija mora igrati u Splitu, Hajduk mora imati ljude u HNS-u, mi moramo kreirati politiku hrvatskog nogometa, a ne da nam se nameću nečija rješenja. Na tome treba raditi, rješavati probleme. Dijalogom, silom, bilo kako, ali do rješenja problema mora doći. Ja sam čovjek kompromisa, nastojim razgovarati, ali ako treba nogom otvoriti vrata, onda sam i na to spreman. 

Start sezone je Hajduku važan, malo je vremena, kakvi su planovi?

- Imam viziju i plan, 20 dana radim na tome, no sačekajmo par dana da porazgovaram s trenerom Burićem, tek nakon toga mogu govoriti o planovima. Vidio sam ga samo na kratko, dao mu zadatak da mi pismeno napravi analizu prve momčadi, na žalost otputovao je na pet dana, morat ću malo odgovditi planove zbog toga. 

Čudno da je otišao upravo kad ste vi došli?

- Tako je kako je, nema veze, moderno je doba, ima raznih sredstava komunikacije... 

A ako se ne javi?

- Ne može se on ne javiti toliko puta, koliko ga ja puta mogu nazvati.

Hoće li Burić ostati sportski direktor i trener?

- Moj plan je da te dvije funkcije razdvojim, da trener bude fokusiran na vođenje momčadi, a sportski direktor na kreaciju sportske politike. Vidjet ćemo.

Imate li kandidata za sportskog direktora, može li to biti i stranac?

- Zagovaram domaće kadrove, u Hrvatskoj postoji kvalitetan kadar, ali u obzir može doći i stranac. Nogomet je internacionalna igra, kompetencija je važnija od imena, prezimena i nacionalnosti. To mora biti profesionalna, stručna, premrežena osoba, koja mora imati iskustva rada s klubom poput Hajduka, koja poznaje ustroje omladinskih škola...

- Nekoliko je kandidata, ali moram se najprije upoznati sa stanjem u klubu, da bih rekao konkretno tko je taj. Rok je pod hitno, jučer, tu osobu moramo izabrati što prije, a bit će čim obavim razgovor s trenerom Burićem. Očekujem ga najkasnije u ponedjeljak.

Jeste li spremni na opciju da Burić podnese ostavku i ode? 

- Spreman sam na sve, ne može i ne smije Hajduk ovisiti o jednom čovjeku. Ni o meni, ni o njemu, ni o nekome trećem. Mi moramo funkcionirati kao sustav. Svi koji se uklope su dobrodošli, ostali nisu.

Što ako ispadnete iz Europe rano?

- Rezultat ne dolazi preko noći, ja ne mogu odgovarati za prve rezultate, kao što ne mogu biti niti zaslužan za njih. To je ostavština mojih prethodnika, nitko ne može napraviti revoluciju preko noći. Mogu samo reći da nema osobe na svijetu koja bi više voljela da Hajduk igra EL od mene. 

Koliko je to realno?

- Draž sporta je da lošiji može pobjediti boljega. Mi ćemo napraviti sve, ali radije bih na temu Europske lige ili Lige prvaka razgovarao dogodine u ovo vrijeme, kad neke stvari sam posložim. 

Ostajete li do daljnjega u Splitu ili se vraćate u Osijek?

- Imam svadbu za vikend, to moram odraditi, ali ću minimizirati svoje odlaske, jer nema vremena za gubljenje. Trenutno sam u hotelu, moram što prije naći adekvatan smještaj, preseliti obitelj... Jedini uvjet je pogled na more. Sin se zove Adrian, po Jadranu, supruga Sunčica..., jasno je da obožavamo sunce i more. 

Vi niste navijač, a je li istina da supruga navija za Hajduk?

- Je, ona i njena obitelj Pejić su porijeklom iz Hercegovine, iz Sovića, i veliki su navijači Hajduka. Kad sam prvi put došao kod nje kući, na zidu me dočekao poster Slavena Bilića, mog idola iz igračkih dana. 

Brat blizanac vašeg djeda Ivana je poznati biskup Ćiril Kos. 

- Ima jedna zanimljiva anegdota. Kad je '74 imenovan biskupom, služio je u Đakovu svoju prvu misu, a kako je i red, čekale su ga u nošnjama ispred crkve starije gospođe. Kad je moj djed, njegov blizanac, izašao s mojom bakom pod ruku, sve su bile u čudu, otkud sad svećenik pod ruku sa ženom...

Atipičan ste Slavonac, energičan, brz... 

- To su vam geni, djed s majčine strane je Slovenac. Na njega sam, sve po špagi, inače volim taj mentalitet Slovenije, Austrije, Njemačke...

Kakav ste bili nogometaš?

- Bio sam totalno netalentiran za nogomet, bio sam najsporije, najneskočnije, najnekoordinarije dijete, ali zato sam bio najuporniji... Kako sam bio nespretan s loptom, stavili su me da igram stopera, a stoper kao može svatko biti. Svi vole napadače poput Šukera i Bokšića, ali ja cijenim stopere, Bilića, Štimca... sam gledao drugim očima. 

Igrate li još nogomet?

- Uh, ne baš, stradala su mi koljena. Ne znam pomalo, uvijek idem punom snagom, kao Ergović ili Smoje. Jednom sam polomio tako i svog profesora kemije...

Koja vam je najdraža poruka podrške?

- Dobio sam ih valjda 500. Sinova mi je naravno najdraža, a najneobičnija je šogoričina. Ona se udaje za vikend i napisala mi je da od rata nije ovoliko ljudi u Osijeku vijesti gledalo, koliko u ponedjeljak kad sam imenovan predsjednikom Hajduka. 

Jeste li prepoznali koga na Poljudu?

- Ne, nikoga. A koga sam i mogao, Gudelja znam, ali nije tu, jedino Vladu Balića, koji je bio u Osijeku kad sam bio junior, ali se nismo sreli. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram