Obavijesti

Sport

Komentari 20

Mourinhovi trikovi: Lutkicama i slikama digao United iz ponora

Mourinhovi trikovi: Lutkicama i slikama digao United iz ponora
1

Jose Mourinho je podigao 'crvene vragove' na noge i vratio stari sjaj na Old Trafford. United je pred veliki derbi protiv Liverpoola blagi favorit, nešto što je na početku sezone bilo nezamislivo. Kako je to uspio?

VIDEO

Manchester United proživljavao je najteže trenutke u povijesti kada je otišao sir Alex Ferguson. Probao je David Moyes, probao je i Louis van Gaal - po mnogima najveći engleski klub izgledao je kao smijurija koja strahuje hoće li ju pobijediti neke momčadi iz donjeg dijela tablice. No onda se ukazao Jose Mourinho, koji je podigao 'crvene vragove' na noge i vratio stari sjaj na Old Trafford.

Istina, doveo je Pogbu za rekordan iznos, stigao je i Zlatan Ibrahimović, ali više puta je dokazano da zvijezde ne čine trenera i da trener sa zvijezdama ne čini momčad ako ih ne zna posložiti na pravi način. Mourinho je sve uspio, a United već 15 utakmica zaredom ne zna za poraz. Da bi stvar bila bolja, pobjeda protiv Hulla 2-0 bila je deveta u nizu. United je pred veliki derbi protiv Liverpoola blagi favorit, nešto što je na početku sezone bilo nezamislivo. Pa kako je Mourinho uspio vratiti Unitedu staru slavu?

Obješene lutkice u uredu

S plazma televizora, u Trenerskoj sobi u Carringtonu, visi nekoliko Mourinhovih lutkica. I ne, ne vise okačene o leđa ili ruku, lutkice su "obješene" kao što su vješali 'vještice' u srednjem vijeku. Djelo je to Mourinhova osoblja, koje je nedavno zalijepilo i njegovu ružnu sliku na televizor. Osoblja koje je, većinskim dijelom, zajednom s Mourinhom cijelu njegovu karijeru.

Ovakav pristup smanjuje tenzije u klubu, a daje i uvid u privatni svijet Mourinha i njegov unutrašnji krug povjerenja. Svijet u potpunosti drugačiji od onoga što gledamo na televiziji i pred televizijskim kamerama. Za razliku od Van Gaala gdje je sve bilo "pod terorom", Mourinhov United je mjesto zafrkancije i spaćki.

Izvori iz kluba tvrde da je takvim postupcima uvelike podigao momčadski duh i atmosferu na Old Traffordu. Trenirke i majice nestaju, smiješne slike nogometaša zalijepljene su po Carringtonu... Kada su imali druženje prije Božića, Mourinho i njegov pomoćnik Faria odjednom su "nestali". Faria se vratio obučen u policajca, a Mourinho s velikim žutim telefonom u rukama. Goste su tu večer zabavljali mađioničar i stand-up komičar, a u jednom trenutku to su učinili i Mourinho i njegov pomoćnik.

Nešto na što igrači nisu bili naviknuti pod Van Gaalom, a niti pod sir Alexom Fergusonom.

Gospodin motivator

Jedan od sastojaka uspjeha Mourinhovih momčadi uvijek je bila njegova povezanost s igračima. Daily Mail piše da Mou učestalo zna hodati između svojih nogometaša dok jedu u kantini u Carringtonu, valjajući fore i brbljajući na šest jezika koje tečno govori. Zagrljaj koji mu je uputio Fellaini nakon što je zabio Hullu dovoljno govori koliko Mourinhova karizma utječe na nogometaše i koliko mu je Belgijac zahvalan na ukazanoj prilici.

Malo je reći da izvlači ono najbolje iz Mkhitaryana i Martiala, koji nisu imali dobar početak sezone, oživio je karijere Marcosu Roju i Philu Jonesu, Ander Herrera je postao ključan igrač njegova Uniteda, a Paul Pogba konačno igra kao nogometaš vrijedan 100+ milijuna eura.

- Mourinho se promijenio. Drugačije su okolnosti, klub i momčad. Uvijek igraš ravnajući se po igračima kojima raspolažeš.

Čovjek od 'rata'

Uvijek je želio ratnike u svojoj momčadi. Ratnike, ali poslušne nogometaše koji će 'poginuti na terenu zbog njega'. U Unitedu je stvorio pravi ratnički, momčadski duh.

- Shvatio je koji igrači bi pošli u rat s njim, a koji ne - rekao je jedan izvor iz Manchestera.

Nakon što je United pobijedio Crystal Palace, onda kada je Ibrahimović zabio gol u finišu utakmice, izvor kaže da Mourinho nije bio sretniji otkad je stigao u klub. A činjenica da je United u posljednjih 15 utakmica imao nekoliko golova za pobjedu u zadnjem dijelu utakmice govori da je Mourinho stvorio momčad koja će se boriti do kraja. Prava ratnička momčad.

Zlatan The Man

Kada je Zlatan Ibrahimović stizao u United, Mourinho je znao da dovodi top napadača. No, niti on nije mogao znati da će se klasni Šveđanin prometnuti u ne samo najboljeg igrača nego i u jednog od najboljih kreatora igre u momčadi. Zlatan je do sada zabio 18 golova, a dečki u momčadi su ga zavoljeli.

Toliko da veliki broj njih radije ide kod njegova fizioterapeuta Darija Forta nego kod klupskog.

- Kada kolektiv igra dobro, onda i individualci igraju dobro - rekao je Zlatan pa dodao:

- Nemam individualnih ciljeva. To sam sve već odradio. Došao sam i pokorio Englesku u tri mjeseca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza
ŠPANJOLČEVA MANTRA

VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza

Desno rame, nos, lijevo uho, nos, desno uho. To je samo dio praznovjernih rituala koje Rafael Nadal radi prije servisa, a pazi i na položaj bočica, koliko puta stišće energetski gel, ne dodirivanje linija...