Obavijesti

Sport

Komentari 13

Najteži sudački previdi: 'Božja ruka' i danas na vrhu popisa

Najteži sudački previdi: 'Božja ruka' i danas na vrhu popisa
1

Greške sudaca, kao i njihovi previdi, dio su nogometnog spektakla i o nekim njihovim gafovima i danas se puno više priča nego o atraktivnim golovima i potezima

VIDEO

U više od stotinu godina koliko se igra nogomet, sudačke odluke uvelike su obilježavale utakmice i velika natjecanja.

Greške sudaca, kao i njihovi previdi, dio su nogometnog spektakla i o nekim njihovim gafovima i danas se puno više priča nego o nekim atraktivnim zbivanjima u nogometnoj igri.

Priča u nastavku donosi neke od najvećih sudačkih previda koji su postali neizostavni dio nogometne antologije.

'Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Božje ruke'

Najveći sudački previd u nogometnoj povijesti dogodio u se u četvrtfinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986.

Po mnogima najbolji nogometaš svih vremena Diego Armando Maradona, postigao je gol rukom podignutom iznad svoje glave, nadskočivši tako engleskog vratara Petera Shiltona u 51. minuti utakmice.

Utakmicu koju je pratilo čak 114 tisuća navijača na stadionu Azteca 22. lipnja 1986., sudio je Tunižanin Ali Bin Nasser koji nije vidio igranje rukom 'malog zelenog'. Maradona je nekoliko godina kasnije otkrio:

- Čekao sam suigrače da dođu proslaviti, ali nitko nije dolazio. Derao sam im se: 'Dođite me zagrliti jer će inače sudac poništiti gol!'

Argentina je na kraju osvojila tunir u Meksiku pobjedom u finalu protiv Zapadne Njemačke. Bio im je to drugi, ali i posljednji naslov na Svjetskim prvenstvima.

Najbrutalniji faul u povijesti prošao je nekažnjeno

Na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán u Sevilli 8. srpnja 1982. igrali su Zapadna Njemačka i Francuska u sklopu polufinala Svjetskog prvenstva. Nakon 120 minuta igre bilo je 3-3, a Nijemci su na kraju izborili finale preko boljeg izvođenja penala.

Međutim, u toj se utakmici dogodio najgrublji faul u povijesti nogometa, koji pritom nije sankcioniran. Pri rezultatu 1-1 jednu loptu na sredini terena prihvatio je Michel Platini koji je zatim odigrao prema Patricku Battistonu.

Francuski je igrač krenuo na loptu, no na njegovu nesreću za istim je ciljem krenuo i njemački golman Harald Schumacher.

Na rubu svog prostora, Schumacher je shvatio kako neće stići do lopte prije Battistona, pa je u skoku okrenuo leđa i punom težinom tijela udario Francuza trticom u glavu.

Battiston je pao na travu i ostao nepomično ležati. Ostao je bez dva prednja zuba, a dva vratna kralješka bila su mu natučena. Njegovi suigrači su mislili da je mrtav.

- Nije imao pulsa i bio je potpuno blijed - rekao je Platini. Battiston je potom iznešen na nosilima s maskom za kisik na licu, a nizozemski sudac Charles Corver u ovoj situaciji nije dosudio niti prekršaj, a kamoli isključio njemačkog golmana.

Schumacher se kasnije ispričao Battistonu, a zanimljivo, danas su veliki prijatelji.

Irce je u očaj bacila nova 'Božja ruka', ona Thierryja Henryja

Nogometna reprezentacija Republike Irske jedna je od najvećih sudačkih žrtava u povijesti. Datum 18. studenog 2009. najradije bi svaki Irac izbrisao iz svog sjećanja, a najviše nogometaši koje je brutalno pokrao Šveđanin Martin Hansson.

Igrale su se dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. Nakon što su Francuzi u Dublinu slavili rezultatom 0-1, morali su u Parizu ostati neporaženi kako bi putovali na afrički Mundijal.

Irci, koji su bili bolji u oba ogleda, posebno u Francuskoj, vodili su 0-1 golom Robbieja Keanea iz 32. minute. Promašili su još nekoliko izglednih šansi pa se moralo ići u produžetke.

Tamo im se dogodila tragedija. U 13. minuti prvog produžetka tada aktualnim svjetskim doprvacima prolazak je donio Thierry Henry. Doslovno je šakom uštopao jednu loptu koja mu je bježala van terena te je na kraju dvaput dirao rukom.

Zatim je, tik do desne stative gola Shaya Givena poslao loptu na glavu Williama Gallasa koji je zabio za 1-1. Kako bi se stvar dodatno začinila, dva su igrača 'tricolora' prilikom Henryjevog ubacivanja bila u zaleđu.

Fifa je na kraju morala Ircima isplatiti pet milijuna dolara kako bi odustali od tužbe, dok su se Francuzi propisno osramotili u Južnoj Africi. Sve se vraća, sve se plaća...

Pollu su bila potrebna tri žuta kartona da bi se 'riješio' Šimunića

- Da nisam napravio tu groznu pogrešku, vjerojatno bih sudio finale Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj - rekao je Hrvatima dobro poznati sudac iz Engleske, Graham Poll.

Za vrijeme utakmice Hrvatske i Australije 22. lipnja 2006. u Stuttgartu, naš dugogodišnji branič Josip Šimunić dobio je tri žuta kartona, pa potom i isključujući crveni.

- Utakmica je bila prepuna tenzija jer su se obje momčadi borile za prolazak iz skupine. Sve je bilo u redu dok se igra nije rasplamsala poslije izjednačenja Australije 2-2. Prije nadoknade isključio sam Bretta Emertona, a Šimuniću sam pokazao drugi žuti karton. Međutim, upisao sam ga u australsku kolonu - rekao je nesretni sudac.

U posljednjim trenucima utakmice bilo je jasno da Hrvatska neće ići u drugi krug, pa su hrvatski igrači djelovali poprilično nervozno. Glavni je među njima bio Joe Šimunić koji je prišao sucu Pollu i rekao mu nekoliko pogrdnih rečenica.

Engleski arbitar reagirao je trećom opomenom. Našeg je stopera isključio iz igre, a sebe iz daljnjeg natjecanja.

- Znao sam da mi je ta utakmica šansa za finale. Kasnije sam saznao da bih ga vjerojatno i sudio da mi se nije desilo to sa Šimunićem. Preko jednog hrvatskog suca poslao mi je svoj dres s potpisom. Nije bila upisana nikakva poruka na njemu, pa se nadam da je to učinio iz dobre volje. Kako god, dres mi je dobro poslužio za pranje automobila - otkrio je Graham Poll.

Nijemci su se 'osvetili' Englezima za 1966. u Londonu

Na svjetskoj smotri u Južnoafričkoj Republici, sastale su se reprezentacije Njemačke i Engleske u osmini finala. Datuma 27. lipnja 2010. na Free State Stadium u Bloemfonteineu, 'elf' je pregazio 'tri lava' visokim rezultatom 4-1.

Nijemci su poveli 2-0 poslije samo 32 minute igre, a Englezi su smanjili u 37. golom Matthewa Upsona. U 39. minuti na 2-2 izjednačio je Frank Lampard udarcem s dvadesetak metara tako što je lopta pogodila prečku i odbila se metar iza gol-crte.

No, gol je neopravdano poništen od urugvajske sudačke trojke predvođene glavnim sucem Jorgeom Larriondom. Ako već on nije mogao uočiti čisti gol, što su onda radili njegovi pomoćnici?

Utakmica je na kraju završila sigurnom pobjedom Njemačke, no postavlja se pitanje kako bi se situacija razvijala da je čisti gol engleskog veznjaka bio priznat.

Ispada na kraju da je to jedan vid 'njemačke osvete' Englezima za dobro poznatu 1966. i finale Svjetskog prvenstva u Londonu.

Hoćemo li i ovo prvenstvo imati priliku osvjedočiti se sudačkim propustima ovog kalibra? Nadamo se da ne, ali prvenstvo je tek počelo.

Kako se ovakve stvari ne bi događale hrvatskim sucima - poliklinika Bilić Vision poklanja 20% popusta na lasersko uklanjanje dioptrije svim hrvatskim sucima za vrijeme trajanja Europskog prvenstva u Francuskoj. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...